Hobbyavlere sjusker med øremærker

Mere end hver tiende hobbyavler havde ikke orden i sine dyrs papirer, da Fødevarestyrelsen sidste år var på kontrolbesøg hos 100 mindre hobbylandbrug. Typisk var det registreringen i CHR, det Centrale Husdyrbrug Register, den var gal med. Det viser resultaterne af en kontrol- og vejledningskampagne, som Fødevarestyrelsen gennemførte sidste år.

- Men hvad enten du har en stor professionel svinefarm eller holder lidt svin, kvæg eller får til husbehov, skal dine dyr være registeret i CHR, understreger kontorchef John Larsen fra Fødevarestyrelsen i en meddelelse.
 
I langt de fleste tilfælde var overtrædelserne i den milde ende. Men det var tæt på hver anden, der, i et eller andet omfang, havde brug for at blive vejledt om deres ansvar for fødekæden og dyrevelfærden. Blandt andet om pligten til at have styr på den obligatoriske øremærkning og registreringen i CHR-registret.
 
Rammes en dansk besætning af svinepest, er det helt afgørende, at ejerne af dyrene kan dokumentere, hvilke dyr der har gået hvor, og til hvem de eventuelt er solgt. Ellers får myndighederne svært ved at finde kilden til et udbrud. Dermed koster det dyrebar tid, inden myndighederne kan få standset ulykken og sikret, at sygdommen ikke spreder sig.
 
- Det vil være katastrofalt ikke kun for de ramte dyr. For eksporten til udlandet lukker inden for 24 timer. Og får vi først svinepest i Danmark, så ligger udgifterne ikke længere nede i hobbyafdelingen. Så skal de tælles i milliarder, siger John Larsen.
 

Læs også