Landmanden skal turde afgive suverænitet

- Langt de fleste landmænd er ikke længere husmænd, men snarere virksomhedsejere. Derfor skal der tænkes nyt. En landmand kan ikke længere have alle kasketter på i bedriften, lyder det fra konsulent.

- Vi skal væk fra den klassiske ledelsesform i landbruget og have mod på at tænke anderledes.

Sådan indleder Kurt Skovsted, indehaver af konsulentvirksomheden Skovsted Agro, da avisen møder ham på Sandager Skovgaard ved Kværndrup, for sammen med controller på stedet, Anders Refslund, at slå et slag for, at flere landbrugsejere får øjnene op for, at det kan være en fordel at ansætte netop en som Anders Refslund, der kan sørge for, at det, der besluttes, også føres ud i livet.

- For at kunne leve op til de krav, der er i dag, både fra ansatte, lovgivningen og mængden af arbejde både i stald og mark, bliver vi nødt til at tænke i nye baner, siger Kurt Skovsted.

- Landmanden kan ikke sidde med alle kasketter. Det er simpelthen blevet en umulighed med den størrelse af bedrifter, vi ser i dag.

Tydeligt behov

På Sandager Skovgaard, der ejes af Poul Martin Egdal, kom ideen om at ansætte en controller ved et af de kvartalsvise gårdrådsmøder.

- Gårdrådet er etableret, netop for at have nogen at spille bolden op ad. Og det gjorde Poul Martin så for knap tre år siden, hvor vi fik vendt, hvad der var behov for, med en stadig voksende bedrift.

Poul Martin Egdal ønskede selv at kunne have større fokus på markarbejdet og dermed fritagelse fra andre opgaver. Endvidere var det en afgørende faktor for beslutningen, at det blev synliggjort, at der også skulle være tid til at være far.

Tid til at være far

- Poul Martin er stadig den, der har det sidste ord her på bedriften, men han har ansat Anders for netop at have en, der er med inde over beslutningerne, og som har det overblik, der kan skære ind til de problemstillinger, der skal tages beslutninger ud fra.

At kunne prioritere rollen som far, var, ifølge Kurt Skovsted, der sidder med i Sandager Skovgaards gårdråd, en ganske vigtig grund til, at der skulle ændres i ledelsesformen. En rolle, der i listen over de mange roller, en landmand tager på sig som selvstændig bedriftsejer, mange steder prioriteres sidst, fordi alle andre faktorer er direkte synlige i kroner og øre.

- Man glemmer bare, at trives man ikke, og er baglandet ikke i orden, så fungerer det ikke i længden, understreger Kurt Skovsted.

Også en fordel økonomisk

Han slår dermed en tyk streg under, at det er vigtigt, at man som virksomhedsejer forstår, at der skal afgives suverænitet.

- Det er for de fleste en svær ting. Men jeg har endnu til gode at se, at det ikke er til alles fordel – også økonomisk.

- Den løn, der skal regnes ekstra ind, kan som regel opveje, hvad det koster, at der ikke er styr på sagerne. Med en controller, sikrer man, at der sidder en med et overblik og en strategi, der følges og ikke mindst – følges op på.

Arbejdsopgaverne spænder vidt

Anders Refslund er enig i betragtningen.

- Det er et spændende og krævende job, som jeg er meget glad for. Og der er ingen tvivl om, at min arbejdsdag er godt fyldt, så behovet er der.

Arbejdsopgaverne spænder bredt fra budget og budgetopfølgning, bureaukrati, følge op på registreringer i Cloudfarms, som bruges i stalden, forskellige opfølgninger, indkøb af råvarer og hjælpematerialer samt salg af polte. Sådan startede jobbet, og siden er funktionen som produktionschef for svineproduktionen kommet oveni.

- Det er mit ansvar at have overblikket over svineproduktionen og sørge for, at den spiller sammen med resten af virksomheden. Nogle dage nørdes der i detaljer, mens andre dage går med overordnede opgaver.

- Og vi kan ikke komme uden om, at den administrative byrde kun bliver større og større, og der er ikke udsigt til, at den bliver mindre. Der er mange områder, og vi er nødt til at være skarpe hele tiden, siger han.

Stort ansvar

- Jeg skal se det overordnede, og så få folk til at spille med, siger Anders Refslund og understreger, at det der især fik ham til at søge stillingen, var udsigten til at skulle tage en stor del ansvar.

- Ansvaret og så det at være del af en virksomhed, der er i udvikling og tænker nyt. Det er virkelig spændende.

Controller

At Sandager Skovgaard valgte at søge efter en medarbejder under jobbeskrivelsen controller, var meget bevidst i forhold til arbejdsopgaven.

- Ordet controller fanges af søgemaskinerne på nettet, og det gør, at netop den jobannonce, som vi kom ud med for små tre år siden, og som Anders således også så, blev set og delt ikke mindre end 12.500 gange. Det har gjort ansøgerfeltet endnu bredere og endnu dygtigere, end hvis vi havde holdt os til de vanlige søgekriterier indenfor landbrug, siger Kurt Skovsted.

Han understreger, at der ikke er noget som helst galt med at være ansat som driftsleder eller lignende.

- Det var bare ikke den jobbeskrivelse, der var den rigtige for den her stilling. Her havde vi brug for en tillidsvækkende, rolig person med overblik, strategiske evner og økonomisk sans. Og det fandt vi, siger han med et smil og opfordrer landbruget til at stile højt i jobbeskrivelser.

- Langt de fleste – og endnu flere i fremtiden – er ikke længere små husmandsbrug, men derimod større virksomheder med store budgetter og mange ansatte, påpeger Kurt Skovsted.

Håb om erfa-grupper

- Jeg kunne godt tænker mig at samle en erfagruppe på 5-7 controllere. Her vil man kunne samles i fortrolighed og drøfte udfordringer og problemstillinger.

- Det er jo et job med en stor del ansvar, så det er vigtigt at få vendt tingene med kollegaer i samme stilling rundt i landet.

Kurt Skovsted håber og forventer, at flere og flere vil se behovet for at få en controller ansat.

- Det er nødvendigt, at landbruget også mentalt indstiller sig på, at bedrifterne er blevet større. Der skal ansættes en, der har overblikket. Og den ene har så stort et ansvar, at der er behov for sparring i ny og næ. Derfor ønsket om erfa-grupper, siger han.

Sandager Skovgaard

35 ansatte

1.200 hektar

2900 søer – heraf 1.450 søer i opformering

Salg af små og store LY avlsdyr til danske og europæiske kunder

25.000 slagtesvin

50.000 smågrise

Læs også