Nordjysk teknologivirksomhed opnår betydeligt gennembrud inden for fødevareteknologi

Den nordjyske teknologivirksomhed Lyras A/S åbnede sidste år afdelinger i udlandet efter global interesse for virksomhedens energi- og vandbesparende erstatning for pasteurisering, raslysering, der uskadeliggør bakterier og sporer i råmælk og andre væsker med UV-lys.

Nu har Lyras opnået et betydeligt gennembrud inden for fødevareteknologi ved at demonstrere, at native højværdiproteiner i skummetmælk kan bevares ved hjælp af netop raslysering.

- Nu kan Lyras tilbyde en metode, der markant øger udbyttet og opretholder kvaliteten af de udvundne proteiner uden risiko for skade på grund af opvarmning. Det sker med bekræftelsen af »Not Novel« status for UV-behandlet skummetmælk og EU-kommissionens støtte, siger Ole Knudsen, fødevarelovgivningsspecialist hos Lyras, i en pressemeddelelse.

Teknologien gør det muligt at bevare de værdifulde proteiner uden væsentlige ændringer i ernæringssammensætningen. Efter en grundig gennemgang har de danske fødevaremyndigheder bekræftet, at UV-behandlet skummetmælk, der er behandlet med raslysering, ikke falder under kategorien Novel Food. Det betyder, at der kan bruges en ubegrænset mængde af raslyseret skummetmælk i fødevareproduktionen uden yderligere godkendelser.

Læs også