25-årige Thor sætter strøm til landbruget i Himmerland: - Jeg har altid interesseret mig meget for landbrug – især maskinerne

Thor Toldbod på 25 har altid haft stor interesse for landbruget og overvejede også at læse til landmand. I maj sprang han ud som selvstændig el-installatør, hvor hovedparten af opgaverne foregår på landet. Nu er der igen plads til nye kunder.

- Jeg bygger min forretning på, at jeg skal kunne varetage de opgaver, der bliver efterspurgt, siger Thor Toldbod, som er selvstændig elinstallatør med fokus på landbruget. - Jeg synes, det spændende ved landbruget er, at der er så mange forskellige opgaver. Der er relæstyring, installationsarbejde, elmotorer, styring og alt muligt, siger Thor Toldbod. »El i hus, hal og stald, giv Thor et kald«, lyder sloganet.

Værktøjet hænger snorlige i den nye bil med logo på siden – Thor Toldbod er 25 år gammel og autoriseret el-installatør.

Han holder til i Terndrup i Nordjylland og kører med sloganet: »El i hus, hal og stald, giv Thor et kald«.

Og selvom han både henvender sig til private og virksomheder, ligger langt de fleste opgaver i landbruget, og det passer ham fint.

- Jeg har altid interesseret mig meget for landbrug – især maskinerne, siger Thor Toldbod, som også kort overvejede at læse til landmand. Valget faldt imidlertid på elektriker, og dermed følger han i fodsporene på far og farfar.

- Jeg blev færdig i 2020, og fordi jeg vidste, jeg ville være selvstændig, gik jeg i gang med el-installatør-uddannelsen med det samme. Den tager to år, forklarer Thor Toldbod.

Herefter var han ansat som installatør et par år ved en lokal virksomhed, som også havde lidt opgaver på landet.

Opgaverne er mest på landet

I dag er der langt imellem, at der bliver sat en stikkontakt op ved hr. og fru Jensen, mens opgaverne på landbrugene i området fylder mere og mere.

- Jeg synes, det spændende ved landbruget er, at der er så mange forskellige opgaver. Der er relæstyring, installationsarbejde, elmotorer, styring og alt muligt, siger den unge el-installatør, som ofte selv tegner og laver en styring hjemme i værkstedet, så den passer præcis til kundens ønske.

Senest har han lavet en styreenhed til en kornvalse, så anlægget ved hjælp af følere kan køre automatisk, uden landmanden selv skal stå og holde øje med, når siloen løber tør for at slukke for valsen.

Projekter og akutte opgaver

Thor Toldbod løser både projekter og mere akutte opgaver, som når en landmand ringer og siger, at strømmen er gået.

- Det, at jeg har været så meget på landet – og stadig både presser halm og hjælper med at køre korn fra – gør, at jeg har en forståelse for, hvad der skal til, for at de kan køre deres virksomhed.

- Jeg ved, hvornår det bare skal gå stærkt, og der skal findes en løsning nu, og hvornår det er mere projektlignende og noget, jeg kan gå til og fra, forklarer den unge el-installatør.

Et godt stykke håndværk

Thor Toldbod er selvbeskrivende et ordensmenneske, perfektionistisk og går meget op i at levere et pænt og ordentligt stykke arbejde.

- Jeg synes, det er spændende det der med, at først bygger man noget, der ser godt ud, og bagefter giver man det en funktion, forklarer han og fortæller, at han har lavet både smedeværksteder og landbrugsmaskinværksteder.

- Der har jeg stået for forskellige styringer, lys og så videre.

Forskellige opgaver

Lige nu er Thor Toldbod i gang med at lave et nødstrømsanlæg til en landmand i Hou, nordøst for Limfjorden. Og så laver han også en del landbrugseftersyn, som kræves af nogle forsikringsselskaber, hvor han blandt andet gennemgår deres nødstrømsløsninger.

Og så er der de tre familiekvæggårde Juelsgaard, Stigsagergaard og Korsagergaard ved Terndrup samt Bælumgaard, hvor han kommer fast. Her har han blandt andet lavet en ny styring til en buffertank, skiftet den gamle belysning ud med LED, bygget en styring til fyret, et motorværn til en korntransportør, udskiftet diverse elmotorer og lavet videoovervågning, lys og kraftudtag i en nybygget maskinhal.

Solceller og industrivaskemaskiner

Opgaverne er meget forskellige, og det er lige præcis det, som den unge el-installatør er vild med.

- Jeg bygger min forretning på, at jeg skal kunne varetage de opgaver, der bliver efterspurgt, siger Thor Toldbod, som også har erfaringer med solceller, som han har sat op på blandt andet udebygninger.

- Jeg er sådan set også blevet partner på forhandlingen af dem, så jeg kan få nogle skarpere priser, forklarer han.

Den unge el-installatør sælger desuden også hvidevarer til professionelle, blandt andet industrivaskemaskiner til malkeklude.

- Jeg bygger min forretning på, at jeg skal kunne varetage de opgaver, der bliver efterspurgt.

Thor Toldbod, autoriseret elinstallatør

Plads til nye kunder

Med tiden drømmer Thor Toldbod om, at der måske bliver plads til en lærling, ellers vil han bare være sig selv.

- Jeg kan mærke på kunderne, at det er vigtigt for dem, at det er den samme, der kommer. Så ved man også, hvad der er blevet aftalt, siger Thor Toldbod, som vægter ærlighed højt.

Og skulle der komme en opgave, han ikke kan løse:

- Hvis der er noget, som jeg ikke ved nok om, vil jeg bare sige det, som det er. For der er ingen grund til, jeg bruger min tid på noget, jeg ikke ved noget om, og bruger kundens penge, forklarer han.

Når Thor begynder at remse alle de opgaver op, han har nået, siden han startede i maj, bliver han selv forundret.

- Jeg har faktisk nået meget. Der har været fart på. Men nu synes jeg igen, at der er plads til at få lidt nye kunder ind, siger den 25-årige.

Læs også