Global førerposition skal bevares: Europa skal gøde jorden for biosolutions
Ved en middag i Industriens Hus slog EU-toppen og Dansk Industri fast, at Europa risikerer at miste sin førerposition inden for biosolutions, hvis der ikke handles hurtigt og resolut. Danmark skal bruge EU-formandskabet til at skubbe på for hurtigere godkendelser og bedre rammer for den grønne bioteknologi.

Biochar er et produkt fremstillet af biomasse og kan bruges til at løse flere miljømæssige og landbrugsmæssige udfordringer. Arkivfoto
Nye innovative biologiske løsninger skal både på tallerkenen og dagsordenen.
Sådan lyder meldingen fra Dansk Industri efter EU’s erhvervsministre, EU-kommissær Stéphane Séjourné og chefen for Den Europæiske Investeringsbank, Nadia Calviño, for nyligt mødtes til en middag i Industriens Hus.
Fokus var på biosolutions, som er bæredygtige teknologier baseret på naturens egne byggesten som mikroorganismer og enzymer.
Erhvervsminister Morten Bødskov og Dansk Industris adm. direktør, Lars Sandahl Sørensen, var værter for middagen og benyttede samtidig lejligheden til at sende et klart budskab til de inviterede gæster.
- Biosolutions er et svar på to af de vigtigste opgaver, Europa står overfor lige nu: Styrkelsen af vores konkurrenceevne og grøn omstilling. Det er løsninger med enormt potentiale til at skabe job og velstand for europæerne, imens vi reducerer CO2-udledninger og skåner vores miljø, siger Lars Sandahl Sørensen i en pressemeddelelse og tilføjer:
- Derfor skal vi også skabe den optimale grobund for, at bioslutionsvirksomheder kan både spire og gro på europæisk jord. Det er desværre ikke tilfældet nu.
Bioteknologi på menuen
Under middagen i Industriens Hus blev det konkret demonstreret, hvordan biosolutions allerede spiller en rolle i madens verden.
Til middagen stod kokken Rasmus Munk fra Michelin-restauranten Alchemist for menuen, som var skabt i samarbejde med det bioteknologiske innovationslaboratorium Spora, der viser, hvordan biosolutions også kan rykke grænserne i gastronomien.
Europa har ekspertisen
I Europa har man nogle af verdens førende forskningsmiljøer og virksomheder inden for biosolutions, men ikke desto mindre halter EU bag efter på flere områder, og investeringerne går uden om kontinentet.
Årsagen er blandt andet lange og usikre godkendelsesprocesser samt forældet regulering. Ifølge Dansk Industri tager det to til tre gange så lang tid at få godkendt nye biologiske landbrugsløsninger i EU som i USA og Kina.
- Her har vi en sektor, hvor vi er dygtige til innovationen, og som kan gavne både vores klima, miljø og konkurrenceevne. Det er præcis den slags løsninger, vi mangler. Så kan det jo ikke være rigtigt, at vi spiller os selv ud af banen med tungt bureaukrati og utidssvarende regler, lyder det fra Lars Sandahl Sørensen.
Den adm. direktør peger ligeledes på, at biosolutions er en teknologi, der kan skabe arbejdspladser og bidrage til den grønne omstilling, men kun hvis rammerne forbedres markant og hurtigt.

Lars Sandahl Sørensen er adm. direktør i Dansk Industri. Foto: Dansk Industri
Formandskab med grøn mulighed
Middagen mellem EU-toppen og Dansk Industri fandt sted som et led i et uformelt rådsmøde under det danske EU-formandskab, og Dansk Industri håber, at Danmark vil udnytte den politiske mulighed til at skubbe på for hurtigere markedsadgang til biosolutions.
Dansk Industri foreslår konkrete initiativer, der skal implementeres som en del af den kommende europæiske bioøkonomistrategi og biotekforordning, den såkaldte Biotech Act. Ambitionen er, at innovative biosolutions, såsom biologiske landbrugsløsninger og bæredygtige fødevarer, skal kunne komme på markedet dobbelt så hurtigt, som det er tilfældet i dag.
- Med formandskabet har Danmark en unik mulighed for at sætte tempo og retning for Europa. Biosolutions er et godt eksempel, for der skal resolut handling til, hvis vi ikke skal miste vores styrkeposition. Regeringen har det med i sin plan for formandskabet. Vi glæder os til at se det ført ud i livet, siger Lars Sandahl Sørensen.
Under middagen delte topchefer fra biosolutions-virksomhederne Novonesis, 21 st.Bio og Visibuilt ligeledes deres erfaringer med gæsterne og pegede på både muligheder og barrierer, der stadig eksisterer i det europæiske reguleringssystem.