Inflationen faldt en smule i oktober, men fødevarepriserne fortsætter med at løfte prisniveauet. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at forbrugerpriserne steg 2,1 procent på årsbasis – ned fra 2,3 procent i september – mens fødevarer alene steg 4,1 procent.

Særligt okse- og kalvekød samt kakao stikker ud. Oksekød er steget 23,5 procent på et år, og kakao og chokoladepulver hele 31,6 procent. Ifølge Brian Friis Helmer, privatøkonom i Arbejdernes Landsbank, er inflationen dog grundlæggende under kontrol. Men de dyrere dagligvarer skaber utilfredshed hos forbrugerne.

Det er »malurt i bægeret«, skriver han i en kommentar, og peger på, at prisstigningerne påvirker forbrugernes humør markant.

- De fleste møder priser på fødevarer ret tit i deres hverdag, når vi handler ind, og derfor kan det fylde meget mere i bevidstheden hos forbrugerne, end fødevarer udgør af vores samlede forbrug, lyder det fra privatøkonomen.

Forbrugertilliden faldt i oktober til minus 19,5 og ligger under niveauet for de seneste seks måneder.

Ikke alle priser stiger. Olivenolie og sukker er faldet med henholdsvis 18,7 og 16,6 procent det seneste år.

Business