26-årig fjerner fugle fra markerne med »flyvende fugleskræmsler«

26-årige Balázs Megyeri fra Ungarn designer sammen med sit team automatiserede droner, der ved at imitere advarselssignaler fra fugle kan skræmme alle slags fjerkræ fra markerne. Målet er at øge landmandens udbytte ved at mere korn ender i slutkundens mave - og ikke fuglenes.

Balázs Megyeri og hans medstifter Antonio González Rot mødte hinanden på droneteknologistudiet i Odense og klingede så godt sammen gennem projektarbejde, at de besluttede sig for at starte virksomheden sammen. Det er et forholdsvis lille team i Naust Robotics, og alle er meget »hands-on« med udvikling af systemet. Derfor kan virksomheden i første omgang kun tilbyde løsningen til op til 30 landmænd. De »flyvende fugleskræmsler« virker ved, at dronen udsender højfrekvenslyde, der efterligner de samme advarselslyde, som fuglene ville bruge for at signalere fare. Dermed kan de, på fuglenes eget sprog, sende dem væk fra markerne. - Det har sine fordele og ulemper at starte virksomhed med sin kammerat. Vi ved, at vi kan stole på hinanden og ingen vil lade den anden i stikken. På den anden side kan det skade venskabet, hvis man giver feedback på den forkerte måde eller har forretningsuenigheder. Sker det, så ved vi, at vi ikke skal have øl sammen den kommende weekend, griner Balázs Megyeri.

Ordet »fugleskræmsel« frembringer måske indre billeder af en stråmand på marken med et græskarhoved, en spids hat og lappede bukser med armene ud til hver side. En figur, der har skræmt livet af mennesker i en lang række gyserfilm gennem tiden. Og nok væsentligt mere end fugle.

Det forholder sig nemlig sådan, at fugle er gode til at spotte mønstre, og hvis den stationære stråmand på marken ikke udviser nogen trussel, så er dens eneste formål forsømt.

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også