Maria vil bringe svineholdet tilbage til rødderne

Hos det lille landbrug Birthesminde, som producerer 200 økologiske slagtesvin om året, er ønsket ikke at skælde ud på de konventionelle landbrug. Men gårdejer Maria Bojsen mener ikke, at vi i fremtiden kan producere dyr på den måde, det foregår i dag i staldene. Og nu prøver Birthesminde på at inspirere til en anden type fødevareproduktion.

Birthesminde får blandt andet sin indkomst fra egen gårdbutik. Her kan kunder sætte tænderne i noget af det charcuteri, som Maria Bojsen og Kent Nielsen selv fremstiller på stedet. Kent Nielsen og Maria Bojsen beskæftigede sig begge med helt andre ting end landbrug, før de flyttede til familiegården Birthesminde. Men de gik i lang tid og fantaserede om en fremtidig kødproduktion med større fokus på naturlighed for dyrene. I 2014 tog de skridtet og gik i landmandspraktik. De to griseracer, som Birthesminde holder, har væsentligt mere rygspæk end den konventionelle slagtegris. Det er et uvant syn for kunderne - ligesom prisen også er væsentligt højere, end de koteletter man kan købe i supermarkedet. Men en del af formålet er også at undervise forbrugerne i, hvad fødevareproduktion faktisk koster. På Birthesminde holder man racerne ungarsk uldgris, også kendt som Mangalitza, og den originale danske sortbrogede gris. Man har blandt andet valgt de to racer på grund af kødet og for at være med til at bevare dem. Birthesminde leverer kød til nærliggende gourmet-restauranter og via webshop til udvalgte steder på Sjælland. Ved at opretholde flere forretningsben kan man få afsat sit kød og få det hele til at køre rundt.

På den sidste del af vejen ind til Birthesminde, godt en times kørsel fra København, mødes man med synet af en ældre Massey Ferguson, for længst taget ud af brug, på vej ind i svinget til den lille gård.

Traktoren er en af de få effekter på gården her i Vipperød ved Isefjorden på Sjælland, der giver minder om et konventionelt landbrug. Ellers er tankegang og fremgangsmåde på mange måder helt anderledes. 

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også