Maskiner til land og by: Alsidig fynsk maskinstation har haft godt vækst-år
I det sydlige Odense ligger maskinstationen Egekærslund A/S, der for nyligt er kommet ud med nyt regnskab. Trods øgede omkostninger på brændstof og reservedele, hæver den fynske virksomhed sin bundlinje med 31 procent.

Indehaver Helle Lundsgaard driver sammen med sin mand Kurt Lundsgaard maskinstationen i Volderslev i det sydlige Odense. Arkivfoto: Erik Hansen
I Volderslev i den sydlige del af Odense finder man maskinstationen Egekærslund. Ifølge virksomhedens egne ord, er det visionen at være Fyns foretrukne maskinstation og entreprenørvirksomhed, der leverer intelligent og fremtidsorienteret landbrugsdrift og pleje af grønne arealer og sportsanlæg.
De mange forskellige arbejdsopgaver har igen i år påvirket væksten i virksomheden positivt. I det seneste regnskab for 2022 er årsresultatet steget fra 1,3 millioner kroner til 1,7 millioner kroner, hvilket svarer til en stigning på 31 procent.
Ifølge indehaver Helle Lundsgaard har 2022 været et turbolent år, hvor man har haft fokus på omkostninger og ved hjælp af dygtig medarbejderstab er lykkedes med at komme godt i mål. Året har ligeledes rent vejrmæssigt været et år, hvor opgaverne, vind og vejr har været gunstige for den fynske virksomhed.
- Vi har ikke været udfordret af dårligt vejr med lange perioder med regn. Tvært imod har vi ryddet sne, da der var en del sne i starten af 2022. Vi har lavet rigtig meget på grønne områder, og der har været brug for meget vanding, som vi har kunne tilbyde. På landbrugssiden har det egentlig også flasket sig, så der har været godt gang i alle de ting, vi laver, fortæller hun.
I 2022-regnskabet har maskinstationen en egenkapital på syv millioner kroner og har fastholdt et stabilt niveau i forhold til sidste år.
Familievirksomhed favner Fyn
Der er mere end 70 års erfaring i den familiedrevne maskinstation. Maskinstationen blev startet af Helle Lundsgaards farfar Aksel Lundsgaard i 1952, hvorefter sønnen Arne Lundsgaard overtog i 1977. I 2003 overtog Helle Lundsgaard som tredje generation og har siden drevet virksomheden med sin mand, Kurt Lundsgaard.
Der hvor Egekærslund adskiller sig fra mange andre maskinstationer er ved at tilbyde sine maskiner til et bredere kundegrundlag, der går udover maskiner til det primære landbrug på Fyn.
- Vi arbejder både inden for park og sport, hvor vi vedligeholder boldbaner. Vi slår ikke græs, men laver specielt arbejde på boldbaner, ved efterskoler og store grønne arealer, hvor vi har specielle maskiner til dybdeluft, vertikalskæring, topskærer osv. Faktisk alt det, du ikke kan se, der får en boldbane eller et stort grønt område til at se pænt ud. Og det har vi lavet rigtigt meget af i år, forklarer Helle Lundsgaard.
Hun forklarer, at fordelen ved at sprede kundefladen ud er, at hvis ét område går ned i aktivitet, går et andet op. Det er samtidig også en del af virksomhedens DNA at kunne omstille sig hurtigt og se flere udnyttelsesmuligheder i maskinerne.
Har Egekærslund altid været mere end en maskinstation til blot landbrug?
- Egekærslund har altid været en maskinstation, der har lavet tilbudt specielle løsninger, og vi har altid set muligheder. Vi har maskinerne, vi har fantastiske medarbejdere, så hvis kunden har en opgave, så finder vi ud af, hvordan vi løser den. Vi har altid haft det sådant, at vi godt kan lide at løse udfordringer og finde en løsning på, hvordan man får lavet opgaven løst bedst muligt, lyder det fra indehaveren.
Investerer og optimerer
Som mange andre i branchen har Egekærslund også oplevet særligt stigende omkostninger i det seneste regnskabsår. Ifølge maskinstationen har det særligt været omkostninger på diesel og reservedele, man har kunnet mærke.
Her har man fra familievirksomhedens side forsøgt at holde fingeren på pulsen for at sikre positivt resultat og holde omkostningerne nede. En effekt heraf har været, at maskinstationen ikke har investeret i mange nye maskiner, da nyprisen også er eksploderet. Derudover har man gjort sit bedste for at holde dieselforbruget på et minimum.
Men overskud blev det til, og det skal gå til at forbedre virksomheden og dens produkter.
- Overskuddet skal gå til at optimere vores virksomhed. Vi har for eksempel lige investeret i en ny bom på vores gylleudlægger fra 30 til 36 meter. Det er jo hele tiden vores plan at se på, hvordan kan vi udnytte vores maskineri bedst muligt, og hele tiden optimere og digitalisere – også i forbindelse med den grønne omstilling. Vi ser ikke den grønne omstilling som en trussel – men nærmere som en mulighed og hvad vi kan bidrag med, siger Helle Lundsgaard.
Til trods for usikkerheder på markedet, forholder hun sig alligevel jævnt positivt til indeværende regnskabsår.
- Vi har de positive briller på, og vi håber på en fremgang. Men jeg vil også sige, at vi ser da muligvis ind i nogle større udfordringer med omkostningerne, som vi i hvert fald skal have fokus på - særligt rentestigningerne, og hvad der kommer til at ske der.
I selskabet udloddes 1,5 millioner kroner i udbytte for året, hvilket er lavere end årets resultat. Dermed er der tale om en positiv konsolidering.