Bjarne Obel: - Firmaet har altid stået øverst for mig

Efter mere end tre årtier hos maskinforhandleren Sivertsen A/S kan Bjarne Obel konstatere, at han aldrig synes, han har en dårlig dag. For ham har virksomheden altid vægtet højest, og han har ingen planer om at træde tilbage foreløbigt.

Traktorerne står linet op på rad og række ude på parkeringspladsen til den sjællandske maskinforhandler. Ude i værkstedet summer det af aktivitet, som medarbejdere inspicerer og reparerer diverse maskiner. - Jeg bruger det meste af min tid som salgschef her i huset, men jeg har det også godt med at komme ud til kunderne, fortæller Bjarne Obel. Foto: Sivertsen A/S

35 år og seks måneder.

Så længe har Bjarne Obel arbejdet hos maskinforhandleren Sivertsen A/S. Og selvom han er fyldt 66, har han ikke intentioner om at stoppe foreløbigt.

- Jeg har ingen planer om andet, så længe jeg synes, dagligdagen er spændende, siger han med et grin.

- Ens verden hænger sammen med firmaet her. Firmaet har altid stået øverst for mig. Man er nødt til at stå ved, at det man gør, det gør man i firmaets ånd, tilføjer han.

Sprænger rammerne

Sivertsen A/S har domicil i Roskilde, men har også en afdeling på Bornholm. Direktøren er Toni Øbakke, der også driver selskabet Øbakke A/S, som importerer entreprenørmaskiner og har en filial i Vejle.

Og hovedkvarteret bugner med maskiner. Inde i forretningen er man i fuld gang med en større omrokering, så man kan optimere kundeoplevelsen og strømline butikkens layout. Ude på værkstedet står en række maskiner og bliver repareret og klargjort. Virksomheden har sågar været nødsaget til at leje kundeparkeringspladser et stykke oppe ad vejen for at kunne bruge en del af sin egen til udstilling af maskiner.

- Det er et af vores store problemer, at vi mangler plads. Og efter vi har ændret nogle ting for at få mere plads ude foran, har vi ikke mulighed for at gøre mere her, fortæller Bjarne Obel.

Alligevel ligger det ikke i kortene at flytte forretningen, fastslår salgschefen og direktøren, der melder sig tilfredse med deres lokation.

- Man lærer jo at sno sig. Sådan er mange ting her i livet, siger han med et smil.

En travl hverdag

Forretningen forhandler mærker som New Holland, Amazone, Pöttinger, Schäffer og Krone inden for alt fra landbrugs-, entreprenør- og have og park-segmentet. Og med så bred en produktportefølje er der altid noget at give sig i kast med.

- Jeg ved godt, at jeg arbejder mange timer. Mindst 50 timer om ugen. Telefonen kan også ringe om aftenen – og så tager man den jo, hvis der er noget, der er vigtigt, fastslår han.

Og da han reflekterer over, hvordan branchen har udviklet sig, siden han begyndte karrieren hos den sjællandske maskinforhandler, er der særligt ét kendetegn, han fremhæver.

- Kompleksiteten er steget. Man er nødt til at have nogen, der ved mere end andre inden for bestemte områder. For 20 år siden kunne man vide det hele om hver maskine. I dag er det et spørgsmål om at fordele sin viden.

Det handler om arbejdsglæde

Sivertsen A/S blev oprindeligt grundlagt i 1938, og i dag tæller virksomheden i alt omkring 55 medarbejdere. Og spørger man Bjarne Obel, er nøglen til succes at finde i at gøre en indsats for at styrke arbejdsglæden blandt de ansatte.

- Jeg mener, at alle medarbejdere er lige vigtige på det niveau, de er på. Det er en vigtig del af arbejdsglæden, at man føler sig værdsat, påpeger han.

- Og det er vigtigt, at vi kan bibeholde de mennesker, vi har – for det er svært at finde dygtig arbejdskraft. Så gensidig respekt er alfa og omega, tilføjer han.

- Det er svært at finde dygtig arbejdskraft. Så gensidig respekt er alfa og omega.

Bjarne Obel, salgschef i Sivertsen A/S
 

En udfordrende tid

Da han husker tilbage på sin tid i firmaet, husker han særligt årene omkring finanskrisen som værende særligt udfordrende. Allerværst var det i årene efter 2008, da mange af Sivertsen A/S’ kunder også var kunder i Roskilde Bank, som krakkede og blev overtaget af Nationalbanken.

- Det kører ligesom i bølger. Cirka hvert 10. år er der en ny, stor udfordring, man skal lære at tackle, fortæller Bjarne Obel.

Og i dag er det som bekendt krigen i Ukraine, der volder problemer for forsyningskæden i virksomheden.

- Vi har mærket det voldsomt på leveringssituationen. Nogle ting venter vi stadig på til i 2024. Det er svært at operere i – at skulle tænke så langt frem, siger han.

Og den oplevelse deles i høj grad af Toni Øbakke. I den forbindelse understreger hun vigtigheden af tillid.

- Det kræver et stort »commitment« fra kunden. Den her butik er meget styret af relationer. Der er mange ting, der er uvisse i øjeblikket – både for os og for vores kunder – og derfor gør vi meget ud af at have en stærk kunderelation, fortæller hun.

Lammet på leveringen

Bjarne Obel fortæller, at der er flere af virksomhedens leverandører, der har forankret dele af deres produktion i Ukraine. Og det har ramt hårdere end først ventet, vurderer han.

- Vi var selvfølgelig godt klar over, at Covid-19-pandemien ville volde problemer for forsyningskæden fra Kina. Men det kom bag på mig, hvor meget der blev produceret i Ukraine og Rusland, siger han.

Ligeledes kan krigen i Ukraine direkte aflæses på især elregningen. Men det er altså en ekstra omkostning, som virksomheden må spise, konstaterer Toni Øbakke.

- Vi kunne selvfølgelig bare lægge det over på kunden, men det vil vi ikke. Vi skal kunne se os selv i øjnene og retfærdiggøre det, vi laver, siger hun.

Vil fremtidssikre forretningen

Da salgschefen bliver bedt om at tage et blik på fremtiden, lyder meldingen, at man arbejder ihærdigt på at sikre en forretning, der også er levedygtig om 10 år – og om 30 år for den sags skyld.

- Alle mennesker skal lære noget nyt hver dag. Man skal aldrig tro, man er udlært – uanset om man er ung eller gammel.

Bjarne Obel, salgschef i Sivertsen A/S

- Det sikrer man ved at være proaktiv inden for alt. Vi skal sørge for at have de rigtige produkter inden for dørene – og de rigtige medarbejdere. Og det sidste er nok det vigtigste, fastslår han.

Og selvom han har mange års erfaring i branchen, og der konstant er nye udfordringer, der truer, og muligheder, der byder sig, er han ikke bange for forandringerne.

- Alle mennesker skal lære noget nyt hver dag. Man skal aldrig tro, man er udlært – uanset om man er ung eller gammel.

Læs også