Knap en tredobling af resultat: Østjysk maskinforretning vækster og satser på præcisionslandbrug

Efter næsten at have tredoblet bundlinjen har Yding Smedie & Maskiner i Horsens haft et lukrativt regnskabsår. Fremadrettet vil virksomheden geare op til at møde fremtidens landmænd med en større andel af service og præcisionslandbrugsteknik.

Der er vokseværk at spore på bundlinjen hos den østjyske forhandler af blandt andet Case IH-maskiner til landbruget, Yding Smedie & Maskiner.

Årsresultatet for 2022 ender på 7,8 millioner kroner mod 2021-resultatet på 2,7 millioner kroner. Der er altså tale om en stigning på 188,7 procent.

Med hensyn til driften kan det nævnes, at EBITDA ender på 13,3 mio. kr. og har oplevet en stigning i forhold til 2022.

Resultatet ligger ifølge ledelsesberetningen højere end det forventede niveau på 6-7 millioner kroner, og ifølge direktør og indehaver, Jeppe Rasmussen, skal grunden til den positive udvikling findes i en meget simpel forklaring.

- Selvom året har været præget af stigende priser og inflation, så skyldes det positive resultat overordnet, at det er et af de første år, vi har haft, efter vi overtog i 2017, hvor vi har haft et helt driftsår uden ekstraordinære udgifter, siger han til Effektivt Landbrug og fortsætter:

- Vi har også formået op til 2022 at købe rigeligt ind til vores lagerbeholdning, så vi har kunnet følge med den store efterspørgsel. Vi har altså købt rigtig meget ind, og det har vi gjort med god sikkerhed, og det har kunnet mærkes på salgssiden, særligt i det sidste halvår.

Han tilføjer, at årene med corona virkelig lærte maskinforretningen vigtigheden af en stor og sund lagerbeholdning – også på trods af, at det er blevet dyrere at holde lager qua rentestigninger.

For 2022-regnskabet er egenkapitalen endt på 29 millioner kroner mod 21,2 millioner kroner året tidligere.

Opkøb skal sikre markedsandele

I begyndelsen af 2023 har Yding Smedie & Maskiner opkøbt aktiviteterne i den konkurrerende maskinforretning, Lind & Kruse. Med opkøbet er det store fokus for året at etablere den tilkøbte afdeling i Bredsten som et centralt servicepunkt og salgssted i området omkring Vejle, Billund og Kolding.

Det skal ske gennem investeringer i rekruttering, og branding samt modernisering af faciliteterne med henblik på en fremtidssikring af afdelingen.

Jeppe Rasmussen forklarer, at man som maskinhandler er i en branche, der har brug for stort økonomisk beredskab, og at et år som 2022 har muliggjort et opkøb som det i Bredsten, der skal sikre den fremtidige konkurrenceevne.

- Det er nogle investeringer, som er nødvendige for fortsat at være konkurrencedygtige i fremtiden. Så da vi fik muligheden for at købe Lind & Kruse, gav det virkelig god mening, da Bredsten ligger rigtig godt for os i forhold til geografien i det område, forklarer indehaveren.

Han påpeger samtidig, at man nu har opnået et meget større beredskab, og at det dermed er blevet meget nemmere for virksomheden at imødekomme ordrer.

En helt ny satsning

I 2023 forventer Yding Smedie & Maskiner at investere betydeligt mere i digitalisering og kommercialisering af løsninger til præcisionslandbrug.

- Det er de autonome redskaber og kamerastyrelse, der kommer fokus på hos os. Og derfor har vi også sat os for at investere i personalet, der i stedet for at køre ud med værktøjskassen fremover kan løse opgaver hjemmefra. Der er altså tale om et skift fra at sælge hardware over til at sælge ydelser i form af arbejdermanagere, serviceydelser, osv. Det er den omstilling af branchen, der er i gang nu, forklarer Jeppe Rasmussen.

Fokusset på præcisionslandbruget mener direktøren først, at man kan mærke udbyttet af indenfor en årrække på to-tre år, men det er også det, der skal få virksomheden til at sikre sin konkurrenceevne.
Det er også den satsning, der er fokus for maskinforretningens tilstedeværelse ved Dansk Markdemo ved Lunderskov i Kolding.

I forhold til 2023-forventningerne forventes et år med fortsat højt aktivitetsniveau, men samtidig også et år med flere omkostningstunge udviklingsprojekter, som vil påvirke årets resultatet. Man satser dog stadig på et resultat mellem 6-8 millioner kroner. Og 2022-regnskabet kan man imidlertid leve højt på selv med udfordringer i indeværende år.

- Vi er glade for, at vi i år har set, hvad virksomheden kan generere i et »normalt år«, og det giver noget ballast, der er guld værd i år, hvor der kan være brug for at investere.

Læs også