Emmelev-ejer forventer mere afdæmpede resultater oven på rekordår

Prisstigninger på biodiesel har sendt omsætningen i vejret hos Emmelev. Medejer Morten Simonsen kalder dog 2022 for et atypisk godt år.

Morten Simonsen, medejer Emmelev. Arkivfoto

Rekorden i både bund og top blev i 2022 endnu engang slået hos den fynske producent af biodiesel og rapsolie og -kager, Emmelev. Det fremgår af selskabet Emmelev A/S’s årsregnskab.

Store prisstigninger på biodiesel i kølvandet på krigen i Ukraine har givet omsætningen et hop på omkring 35 procent, fra 1,7 milliarder kroner i 2021 til 2,3 milliarder kroner i 2022. Samtidig gik bundlinjen fra 118,1 til 130,3 millioner kroner.

- Efter Ukraine blev alting bare rigtig dyrt. Det er en af de store grunde til omsætningsfremgangen, siger Morten Simonsen, medejer hos Emmelev.

2022 gav ellers også anledning til panderynker hos virksomhedsejeren. I september brændte en oliemølle ned, og selskabet stod pludselig uden produktion af rapsolie og -kager. Rapskagerne bliver solgt som foder, og olien bruger man blandt andet selv i sin produktion af biodiesel. For at holde produktionen af sidstnævnte kørende måtte man derfor ud og købe olie til markedspris.

- Det er jo ikke hele forretningen, der har været amputeret. Men det er klart, at havde vi haft vores oliemølle i drift, så havde udgangspunktet været et andet, siger Morten Simonsen.

Resultatet er også påvirket af de prisudsving, man har set på gas og el i løbet af 2022. Alligevel mener Morten Simonsen, at 2022 vil stå som et atypisk år for Emmelev, med resultater i den »høje ende«. Man havde i 2021 forventet en omsætning på omkring 1,9 milliarder kroner og et resultat efter skat på omkring 100 millioner kroner.

- Man kan bare sige, at 22’ var et fint år, på trods af at vi havde branden. Nu har vi peget pilen lidt ned til det næste regnskab, siger Morten Simonsen.

Efterspørgsel

Konkret forventer Emmelev en omsætning på omkring 2,2 milliarder i 2023 og et resultat før skat på cirka 110 millioner kroner. Hvor selskabets resultat præcist ender ved afslutningen af 2023, kommer an på markedssituationen.

- Det handler meget om »supply and demand«. Vores råvarer kan også stige. Der var nogle måneder omkring den her tid sidste år, hvor det var meget dyrt. Derfor skal man være forsigtig, men vi tror på, at vi kan lande omkring de her mål, siger Morten Simonsen.

Man har fået genopbygget den nye oliemølle, der ifølge Morten Simonsen nu er oppe på produktionsniveau to, ud af i alt tre niveauer. Han håber på, at produktionen kan nå et sted, hvor man kan producere endnu mere, end man gjorde før. I den forbindelse roser Emmelev-ejeren medarbejderne, han mener, der bærer en stor del af ansvaret for, at 2022 endte så lykkeligt ud, som det har gjort.

- Grunden til, at det er gået så godt, det er jo også, at vores medarbejdere har ydet en ekstraordinær indsats, både før og efter branden. Virkelig ydet en maksimal indsats og fået alting til at virke. Det er også en stor ros til dem, at det er lykkes så godt, siger Morten Simonsen.

Han ønsker dog ikke at sætte tal på en mulig produktionskapacitet i den genopbyggede oliemølle, før man har set, om det kan lykkes at øge niveauet.

Opgradere biodieselfabrik

Tidligere har Emmelev-ejeren luftet tanker om at renovere og opgradere sin biodieselfabrik, der er fra 2001, med begyndende investeringer i 2023. De planer er dog umiddelbart nu blevet udskudt til 2024, oplyser Morten Simonsen.

Egenkapitalen i selskabet stiger fra 173,7 til 261,3 millioner kroner.

Emmelev A/S’s hovedprodukt er fremstilling af plantebaseret dieselolie kaldet biodiesel, som afsættes til det nordeuropæiske marked til transport- og energiindustrien. Samlet set udgør eksportandelen cirka 47 procent af selskabets omsætning i 2022. Fremstillingen af olieprodukter udgør den klart største del af Emmelev A/S’s omsætning, næsten 86 procent. Fremstillingen af foderprodukter udgør 8,2 procent, mens omsætningen af rapsfrø tegner sig for de resterende cirka 8 procent.

Emmelev A/S er en af to danske biodiesel-producenter. Selskabet har sin oprindelse i en møllevirksomhed, der blev startet helt tilbage i 1838. I 1992 begyndte man at producere vegetabilsk olie, mens man udvidede med biodieselproduktion i 2001. Fire år senere kom destillation af glycerin til. Virksomheden beskæftiger desuden cirka 45 ansatte.

Læs også