FirstFarms halverer sit driftsresultat i de tre første kvartaler

Høj inflation på omkostninger og stort pres på salgspriserne betyder, at udlandslandbruget FirstFarms nu forventer at lande i den nedre del af sit interval for hele året.

Det børsnoterede udlandslandbrug FirstFarms erklærer sig tilfredse med sine foreløbige resultater i årets første tre kvartaler, selvom indtjeningen er faldet væsentligt sammenlignet med samme periode året før. Det fremgår af en pressemeddelelse fra selskabet.

Omsætningen i selskabet er steget betydeligt, fra 291 til 345 millioner kroner. Til gengæld er driftsresultatet (EBIT) gået fra 89 til 42 millioner kroner i årets første tre kvartaler. Resultatet efter skat er nu på 28 millioner kroner, fra 77 millioner kroner før.

Resultaterne skal dog ses i lyset af et udfordrende år for udlandslandbruget, der bliver presset af højere omkostninger og faldende salgspriser. Man fastholder sine tidligere udmeldte forventninger til hele året – men regner nu med at lande i den nedre del af intervallet 90-120 millioner kroner for EBITDA og 45-75 millioner kroner for EBIT.

- Vi er glade for at kunne fastholde forventningerne til årets resultat, om end vi befinder os i nedre del af intervallet. Vores effektivitet og produktion er stabil, og når en driftsgren svigter som en følge af lave salgspriser eller som en følge af regionale vejrforhold, kompenserer vi dygtigt på andre driftsgrene. 2023 har som forudsagt været et vanskeligt år at operere i, og sat op mod de seneste rekordår kan 2023 også fremstå som et dårligt år – sådan oplever vi det ikke. Tværtimod er vi glade for og stolte over, at vi kan skabe de resultater, vi gør under så vanskelige forhold, siger Anders H. Nørgaard, adm. direktør hos FirstFarms.

Stort fald

I første halvår af 2023 begyndte de ellers høje priser på svin og afgrøder af falde. Faldet var ifølge FirstFarms forventet, men var større, end man havde regnet med. Det har dog siden stabiliseret sig igen, for grise på et acceptabelt niveau, for afgrøder på et for »lavt niveau«.

FirstFarms oplyser også, at koncernens to nye griseproduktioner i Ungarn nu er fuldt i gang med plads til 2.000 søer plus smågrise. De første smågrise bliver leveret i fjerde kvartal i år. Indkøringsomkostningerne for 2023 beløber sig til 10 millioner kroner, hvilket også har været med til at påvirket årets resultat.

Læs også