Landets største producent af øko-svin har sat 300 søer ud

Salget af økologiske fødevarer falder – og det får produktionen til at falde over hele linjen.

Blandt andet er produktionen af økologisk svinekød det seneste år faldet med cirka 25 procent, produktionen af økologisk fjerkræ er blevet halveret, og antallet af økologiske æg er faldet med 20 procent.

Det skriver Finans.

Blandt andre har landets største producent af øko-svin, Bertel Hestbjerg, reduceret produktionen.

- Jeg valgte at sende 300 af vores 1.500 søer til slagtning og dermed reducere produktionen 20 procent. Det var nødvendigt at reagere, fordi vores omkostninger til især foder steg eksplosivt, mens salgsprisen på grisene raslede ned, forklarer Bertel Hestbjerg til Finans.

Et fald i efterspørgslen på økologisk svinekød var også med til, at omsætningen faldt med 13 procent hos Danish Crowns økologimærke Friland for regnskabsåret 2022/23, hvor man gik fra rekordomsætning året før på 1,06 milliarder til 918,8 millioner kroner. Det har medvirket til en nedgang i afregningen til de økologiske griseleverandører på knap tre kroner per kilo.

Også salget af økologiske mejerivarer har oplevet nedgang, og det har efterladt Arla med et enormt overskud af økologisk mælk. Mejerikoncernen er netop nu i gang med en reduktion af den økologiske mælkeproduktion på 100 millioner liter i Danmark, svarende til en nedgang på omkring 20 procent.

Læs også