Asfaltbelægning har løst flere udfordringer på Dongsgaard

I oktober 2022 fik driftsleder Jens Madsen asfalteret rundt om staldene på sin gård på Sydfyn. Det har haft stor betydning for dyrenes sundhed, personalets sikkerhed og maskiners holdbarhed.

Dongsgaard, der ligger uden for Svendborg, er hjemsted for 1250 jerseykøer, og herfra dyrkes 850 hektar. Som mange andre gårde havde Jens Madsen udfordringer med maskiner, der skulle vaskes hyppigt, og dyr, der blev syge. Derfor valgte han i oktober 2022 at investere i en opgradering af arealet rundt om staldene.

Valget faldt på en belægning fra Munck Asfalt af typen AB 11 Agro, som er særligt udviklet til landbruget. Asfalten er kendetegnet ved at være syrefast, som er velegnet på en traditionel ensilageplads. Derudover betyder den særlige materialesammensætning, at der kun skal udlægges et lag i modsætning til almindelig 2-lags vejbelægninger, hvilket gør den samlede pris for belægningen lavere.

Øget renlighed, sundhed og sikkerhed

Allerede seks måneder efter projektet blev færdiggjort, er fordelen ved den nye asfaltbelægning tydelige: Sundheden hos køerne er forbedret, og vedligeholdelsen af maskiner faldet.

Asfalten ligger rundt om staldene, hvor maskinerne kører ind og ud med gylle, sand og foder. Tidligere medbragte maskinerne en masse materialer, som ikke hører sig til i en stald, og som var skadelige for dyrenes helbred.

- Vi har lagt asfalt, fordi vi vægter høj renlighed, minimum vedligehold af maskinerne, personalets sikkerhed og sikkerhed for dyrenes sundhed. Vi vasker maskinerne en fjerdedel af, hvad vi gjorde før. De slæber ikke længere alt muligt forskelligt inde fra stalden og udenom med sig, og servicen af dem er derfor effektiviseret, fortæller Jens Madsen, driftsleder af Dongsgaard i en pressemeddelelse fra Munck Asfalt.

Dyrenes sundhed er steget markant

Ud over mindre vedligehold af maskiner oplever man færre sygdomstilfælde hos dyrene, fordi der kommer færre fremmedlegemer i dyrenes foder:

- Siden asfalten er blevet lagt, har vi haft færre dyr med fremmedlegemer i kroppen. Vi ved alle sammen godt, at hvis der ligger en sten på jorden, er der også en, som er blevet ædt. Så asfalten har stor betydning for køernes ve og vel, så der ikke kommer urenheder i deres foder og på deres gangarealer, fortæller Jens Madsen.

Læs også