Udenlandske ansatte skal kunne fremvise et ansættelsesbevis ved indrejsen. Så er der fortsat adgang til Danmark.
Landmænd og andre arbejdsgivere kan fortsat godt hyre udenlandsk arbejdskraft og få folk ind fra for eksempel Østeuropa når blot, at de medbringer en ansættelseskontrakt, som de kan fremvise ved grænsen.
Sådan vurderer specialkonsulent i Seges, cand. jur. Bodil Irene Jensen, umiddelbart retstilstanden på baggrund af de foreløbige oplysninger, som myndighederne har lagt ud på internettet om regeringens skrappe indrejserestriktioner med virkning fra lørdag.
- Myndighedernes oplysninger kan ikke læses anderledes. Statsministeren har jo også sagt, at transport og arbejde ikke skal forhindres af restriktionerne.
Udlændinge kan bare ikke komme og holde ferie i Danmark, siger Bodil Irene Jensen.
Mange husdyrbedrifter har udenlandske medarbejdere ansat i mangel på dansk arbejdskraft. Og både grøntsags- og bæravlere står lige her og nu for at skulle hyre sæsonarbejdere, som især rekrutteres fra Østeuropa.
Jordbæravler skal hyre 100 østeuropæere
På Samsø skal jordbæravler Mogens Mahler have 100 jordbærplukkere i arbejde hen over sommeren i skiftende hold. Det første hold ankommer i maj fra blandt andet Baltikum, Rumænien og Bulgarien.
- Jeg har lige skrevet ud til dem alle sammen og informeret om, at grænserne er blevet lukket, men at vi håber, at det nok går i orden, så de kan komme ind, fortæller Mogens Mahler.
For at være undtaget fra indrejseforbuddet skal udlændinge have et såkaldt »anerkendelsesværdigt formål« med at komme til landet. Og det kan blandt andet være en ansættelse i en dansk virksomhed.
Udlændinge må også køre med gods
»En person, der har en gyldig, men endnu ikke udnyttet arbejdstilladelse i Danmark, vil have et anerkendelsesværdigt formål med sin indrejse, hvis den pågældende indrejser for at arbejde i Danmark«, står der på politiets hjemmeside.
Også transport af gods ud og ind af Danmark har sådan et anerkendelsesværdigt formål.
»For så vidt angår godstransport lægges der stor vægt på behovet for at opretholde og ikke forsinke de nødvendige forsyningskæder, herunder fødevareforsyning, og Danmarks import og eksport af varer fra og til udlandet. Der vil derfor som udgangspunkt ikke blive gennemført kontrol af godstransport«, oplyser myndighederne.