Dansk whisky i verdensklasse

For godt 10 år siden begyndte ni whisky-entusiaster at

eksperimentere med dansk kvalitetswhisky i et nedlagt slagtehus i den vestjyske landsby Stauning. Det gik godt, og det fik verdens største producent af spiritus øje på.

De så ikke sig selv som iværksættere, de ni overvejende vestjyske whisky-entusiaster. De var gode venner og familie, og de nippede til whisky og kom på, at det kunne være spændende selv at fremstille whisky.


En af dem havde et hjemmeslagteri i landsbyen Stauning mellem Skjern og Ringkøbing, og det blev indrettet til at rumme den første produktion af whisky. Konceptet var klart. De ville producere en dansk kvalitetswhisky helt fra bunden.

,,

- Vi glæder os til, at vi kommer til at stå side om side med nogle
af de mest kendte spiritusbrands i verden, men Stauning Whisky vil altid være
Stauning Whisky
- Alex Højrup Munch
_____________________


Det tager tid at fremstille whisky, siger Alex Højrup Munch, der er en af de ni stiftere og i dag står for salg og markedsføring i Stauning Whisky, der har tretten ansatte.

Vi havde tidligt besøg af briten Jim Murray, der er en af verdens førende whiskyeksperter og hvert år udgiver The Whisky Bible. Han var begejstret og har siden fastholdt sin interesse for, hvad der sker i Stauning.

Investerer i superbrand

Den internationale omtale af Stauning Whisky nåede også frem til det britiske Distill Ventures og Diageo, der er verdens største producent af spiritus. De så mulighederne i virksomheden og hele historien om de ni entusiastiske stiftere. 

Vi fik en henvendelse for et par år siden, og i 2015 investerede de mere end 100 millioner kroner i Stauning Whisky, fortæller Alex Højrup Munch. Målet med investeringen er at gøre det vestjyske destilleri til et nyt, internationalt superbrand. 

Investeringen betyder, at vi kommer til at arbejde sammen med en international virksomhed, hvis brand-portefølje tæller kendte, skotske single malt-destillerier som Talisker, Lagavulin, Oban og Caol Ila samt andre internationale superbrands som Smirnoff, Baileys, Captain Morgan og Guinness. Trods den store millioninvestering fastholder de ni stiftere aktiemajoriteten og dermed kontrollen over virksomheden. 

Det har været afgørende for både os og Distill Ventures, at vi kan fortsætte vores fokus på håndlavet, dansk whisky af højeste kvalitet produceret på danske råvarer af os selv på Stauning Whisky-destilleri. 

Øger produktionen

Produktionen i Stauning bliver nu gradvis øget. I dag bliver størstedelen af de gyldne dråber solgt i Danmark. 
Bygningen af nyt destilleri på markerne omkring gården i Stauning er nu godkendt af myndighederne. Med det nye destilleri kan folkene lave gulvmaltning af korn, mæskning, gæring, destillering, lagring og tapning, sådan som de plejer at gøre det, men i de mængder, som er nødvendige for at kunne udbrede kendskabet til Stauning Whisky i andre dele af verden. 

Som det er nu, kan vi ikke følge med efterspørgslen fra markedet både nationalt og internationalt, siger Alex Højrup Munch. Målet er, at produktionen skal være cirka 60 gange større end i det nuværende destilleri.

Udsolgt på få timer

Vores produkter udsælges ofte på få timer. Det har vi nu mulighed for at gøre noget ved med investeringen fra Distill Ventures samtidigt med, at vi fastholder vores fokus på det håndværksmæssige og på kvaliteten.
Byggeriet af det nye destilleri begynder tidligt i 2017, og de første dråber ventes destilleret i 2018.

Vi glæder os til, at vi kommer til at stå side om side med nogle af de mest kendte spiritusbrands i verden, men Stauning Whisky vil altid være Stauning Whisky, siger Alex Højrup Munch. Vi fastholder vores selvstændighed, kvalitet og identitet.

Whisky med smag af kirsebær

Midt i december åbnede Stauning Whisky for salg af en whisky, der hedder ”Kjesp”, som er en gammel vestjysk udtale af kirsebær.

Whiskyen er lavet sammen med Frederiksdal Kirsebærvin på Lolland. Først har den ligget fem år på bourbonfade og er afsluttet på kirsebærvinfade fra Frederiksdal Gods på Lolland.

Den er let syrlig og har en rødlig farve. Ellers er det en rund og let drikkelig mild whisky, der kommer i et meget begrænset antal flasker.

Læs også