Er din ejendom blevet omkategoriseret? Dette skal du gøre nu

Økonomiafdelingen i Djursland Landboforening får lige nu flere henvendelser fra ejendomsejere, som ikke kan finde ud af, om de er blevet omkategoriseret eller ej. Læs her en rådgivers tip til, hvad ejerne i alle tilfælde skal gøre.

- Det er vigtigt, at du tjekker din e-Boks, det er kun Vurderingsstyrelsen, som afgør, om din ejendom skal skifte kategori.

Sådan lyder det fra Henrik Larsen, chef for Økonomi, Djursland Landboforening, i anledning af, at Vurderingsstyrelsen har sendt breve ud til ejerne af de ejendomme, som, de mener, skal skifte kategori efter de nye regler for offentlige vurderinger af ejendomme.

Hvis din ejendom er blandt de 21.000 ejendomme, som ifølge Vurderingsstyrelsen er blevet omkategoriseret, ligger der derfor brev til dig i din e-Boks.

- Vi har fået flere henvendelser fra ejendomsejere, som er meget forvirrede omkring denne omkategorisering efter en pressemeddelelse fra Landbrugsstyrelsen, som nemt kan misforstås. Vi må lige slå fast, at hvis din ejendom skal omkategoriseres, er det udelukkende Vurderingsstyrelsen, som afgør det, siger Henrik Larsen.

Rådgiver: Ro på

Han maner til besindighed efter at have set flere af de mange henvendelser fra ejere af ejendomme, som er blevet omkategoriseret.

- Vi kan nu se, at konsekvenserne ikke er så voldsomme, som vi først havde frygtet. Som det ser ud lige nu, er der tre ting, som man skal forholde sig til. Først skal man se, om man har fået brev. Derefter skal der klages, hvis der er noget faktuelt forkert ved Vurderingsstyrelsens oplysninger om ejendommen. Dernæst skal man finde ud af, om man ønsker at gøre brug af overgangsordningen, understreger Henrik Larsen.

Hvis man har fået brev i sin e-Boks fra Vurderingsstyrelsen, er det vigtigt, at man straks forholder sig til det. Ønsker man at klage over noget faktuelt forkert i oplysningerne, har man nemlig kun 15 dage til at give Vurderingsstyrelsen besked. Djursland Landboforening er lige nu i gang med at lave flere indsigelser.

Må vente på vurderinger

Dernæst skal ejer vælge, om man ønsker at gøre brug af overgangsordningen, som giver ejer mulighed for at vælge, om ejendommen skal bevare kategorien fra den gamle vurdering i ejers egen ejertid. Det betyder, at hvis ejendommen eksempelvis ændres fra landbrugsejendom til beboelse, kan ejer vælge, at ejendommen fortsat skal være en landbrugsejendom.

Valget gælder i ejers egen ejertid, så ejer eksempelvis bevarer de lavere ejendomsskatter fremover. Der er dog en række betingelser for, at ejendommen kan blive i overgangsordningen i resten af din ejertid.

- Hvis man ikke skal lave en indsigelse, skal ejer lige nu kun tage stilling til, om man ønsker at gøre brug af overgangsordningen. Vi kan ikke beregne på de økonomiske konsekvenser før til efteråret, hvor de reelle vurderinger kommer, lyder det fra Henrik Larsen.

 

Læs også