bannerPos

Nu kæmper bankerne om landbrugskunder

Man er blevet mere venligt stemte overfor landbruget i den finansielle sektor, siger afdelingsleder hos Sagro, Jakob Hvalkoff.
09-07-2020 11:40

Banker begynder at se potentialet i landbruget, og det giver bedre betingelser for landbrugskunderne, lyder det fra Jakob Hvalkoff, Sagro.

Stærkere lokalbanker, positive konjunkturer og corona-krise har gjort landbruget interessant for den finansielle sektor, hvor Sagro oplever, at både små og større banker nu gerne vil have landbrug som kunder.

- Vi har budkrig på kunderne, og det er altså ikke noget, vi set de sidste ti år, siger afdelingsleder Jacob Hvalkof, Sagro, der har oplevet, at kunder har fået væsentligt bedre betingelser i kraft af, at flere har givet bud.

Helt konkret har Sagro oplevet, at en kunde fik tilbud på bidragssatser, der svingede fra 0,8 til 1,6.  Det udgjorde en forskel på 200.000 kroner årligt, alt efter hvilken bank, der bød ind.

Sammen med en lavere rente på engagementet gjorde en alternativ finansiering for den pågældende kunde en forskel på 18 kroner per produceret smågris.

En ny gruppe er blevet interessant

- De rigtigt velkonsoliderede landmand har bankerne altid haft interesse for, men der er kommet en ny mellemgruppe, som bankerne kan se, at de kan tjene penge på, siger virksomhedsrådgiveren.

I det seneste måneder har nogle af bankerne også vist sig som interesserede i kunder, med en soliditet omkring 10 procent, hvor solvenskravet i flere år ellers har ligget omkring 20-30 procent. Kravet skal være, at der samtidig er en god indtjening.

Det er klart, at højere svinepriser og udfordringer i andre brancher pga. Corona har givet landbruget medvind i den finansielle sektor. Corona-krisen har også illustreret, at landbruget er et godt sted at placere investeringer, da netop landmændene har vist sig at være vigtige for samfundsøkonomien og være et erhverv, der holder hjulene kørende.

Lokale banker står stærkere

I en årrække har det primært været de lokale banker og sparekasser, der har ønsket at udvide deres landbrugsportefølje, fordi landbruget er nødvendigt, for at den resterende kundeportefølje hos de lokale bankers kunder har beskæftigelsen. De lokale banker og sparekasser har dog været begrænset i, at de ikke kan løfte finansieringen af landbrugserhvervet alene, selvom man hos Sagro tydeligt kan mærke, at nogle af de lokale banker er blevet meget stærkere de sidste år.

Det har i en årrække primært været netop den type pengeinstitut, der har holdt ved landbruget, mens de store har trukket sig helt eller delvist fra landbrugssegmentet.

- De mindre banker har været klart mere samarbejdsvillige, siger Jacob Hvalkof.

Det er meget positivt, at vi nu oplever de store banker ønsker at udvide deres landbrugsengagementer efter nogle år, hvor vi til tider frygtede, at de ville trække sig fra store dele af landbrugsfinansieringen. De større banker har et stærkt landbrugs-setup internt og kan give nogle skarpe priser, så de er meget velkomne i markedet.

Udsigten til at flere landmænd vil være i stand til at få bedre vilkår, betyder ikke, at landmændene vil til at investere i stor stil. Langt størstedelen af dem vælger at konsolidere sig frem for at investere, forventer Jacob Hvalkof.

- De er fuldt ud bevidste om, at de ikke vil komme i en situation igen, hvor det i sidste ende er banken, der vil bestemme over deres landbrug, lyder det fra Jakob Hvalkoff.

hka 
 

Er der fradrag for udgiften til høstfesten?

Høsten står for døren, og når den er i hus, skal det måske fejres med en hyggelig høstfest. Men hvor-dan er det egentlig med fradragsretten for landmanden? Og hvad med medarbejderne, beskatningen og momsen?

Planteavlskonsulenter rådgiver ud fra rigide regler

De massive krav til efterafgrøder sætter planteavlskonsulenters faglighed under pres, mener Gustav Garth-Grüner, næstformand i Bæredygtigt Landbrug, der også mener, at nogle af dem bukker under for presset. Planteformand i L&F er uenig.

Kød i historisk fald

Både produktion og forbrug af kød ser ud til af falde globalt for andet år i træk.

Kartoffelavlere står midt i historisk eksperiment

En effektiv, ensartet vækststandsning i kartofler er kodeordet for et godt resultat, pointerer landskonsulent Lars Bødker, Seges.

Eksportportalen advarer om ekstreme temperaturer

EksportKontrolCentret tilbagesender mange logbøger i øjeblikket på grund af utilstrækkeligt hensyn til de varme temperaturer i de planlagte ruter.

Man må tidligt op

Mens de fleste danskere stadig sover, tager landmand Mikkel Andersen de første kartofler op, så de kan komme videre til pakkerierne, hvor de vaskes og pakkes.

Underskud af sukker

Prisen for sukker går op for tiden. Det skyldes først og fremmest en underskudsproduktion af sukker, set i forhold til den aktuelle efterspørgsel. Det begynder således efterhånden at lysne for producenter af sukkerroer, der ser ud til at få mere i pris for deres produktion end det var situationen tidligere på året.

Ukrainsk afgrødehøst slår ny rekord

Ifølge det ukrainske konsulentbureau ProAgro vil den samlede ukrainske afgrødeproduktion slå nye historiske rekorder i år. Endnu en dårlig nyhed for afgrødeproducenter i den vestlige del af Europa.
Side 1 af 1892 (37822 artikler)Prev1234567189018911892Next