Debutant giver den fuld skrue på skue

Det er blot et år siden at parret Pernille og Mark Hausted tog springet og blev selvstændige mælkeproducenter med en forpagtet ejendom nær Ribe. I år debutere de så som dyreudstillere på Ribe Dyrskue – og Mark satser på at præsentere ikke mindre end 14 Jersey-dyr i ringen

Hausted Jersey er en besætningen på 67 køer og ikke mindre end 14 af dem har Mark Hausted besluttet at tage med på Ribe Dyrskue og blive bedømt.

Det er blot knapt et år siden, at Mark Hausted sammen med sin bedre halvdel, Pernille Hausted, to springet og blev selvstændig med kvægbedriften Skovsminde ved Ribe, som han har forpagtet af sin mors fætter Karl Hausted, der har haft bedriften siden 1977.

Og at det blev den løsning, var ingen tilfældighed, selv om drømmen om helt egen gård var oppe at vende:

- Vi kiggede på mange ejendomme til 30 millioner kroner og mere – men det kunne vi ikke. Det at have forpagtet en gård af et familiemedlem giver tryghed, forklarer Mark Hausted.

Ved at forpagte har parrets investering kunnet holdes på nogle hundrede tusinde kroner til besætning, foder og maskiner.

Vokset op med landbrug

Interessen for kvæg, landbrug og dyrskuer er Mark Hausted vokset op med.

- Jeg har altid været med på dyrskuer, og der var lige en enkelt uge i 6. klasse, hvor jeg mente, at jeg skulle være tømrer, husker Mark Hausted, der derudover altid har vidst at han ville arbejde indenfor landbrug.

Op til starten som selvstændig var den landmandsuddannede Mark også ansat som driftsleder på et større kvægbrug.

Image og dyrevelfærd

Mark Hausteds Jersey-besætning er ikke økologisk, men køerne kommer ud på græs. Og overvejelserne omkring økologi på sigt, har han også haft oppe at vende.

Indtil videre vil besætningen og dens størrelse nok forblive nogenlunde som nu. Malkekapaciteten for malkerobotten er 75 køer.

Image og samfundskontakt ligger også Mark Hausted på sinde:

- Jeg kunne godt tænke mig, at vi blev en besøgsgård for daginstitutioner og børnehaver i området, hvor børnene kunne komme ud og se hvad landbrug er, og hvor mælken kommer fra, fortæller Mark Hausted.

Glæder sig til Ribe Dyrskue

Som nævnt er Mark Hausted nærmest vokset op med Ribe Dyrskue, og han glæder sig til nu for første gang at deltage som udstiller med egne dyr.

Op til dyrskuet havde han spottet ti dyr i sin besætning, som han gerne ville have med – ni køer, to kvier og tre kalve. De to sidstnævnte især af hensyn til børnedyrskuet.

Han fortæller samtidig, at både det sociale og det konkurrencemæssige er vigtigt i forbindelse med dyrskuet, hvor hele familien deltager, der ud over Mark og Pernille også tæller tre mindre børn.

Samtidig har Mark også sikret sig hjælp fra andre udstillere i forbindelse med præsentationen af de mange dyr i ringen.

Læs også