Danske kornvalser til flere afgrødetyper

Mortensens Kornvalser har været produceret i et halvt århundrede, og produceres og sælges i dag af Ole Hansens Smede- & Maskinservice i Føvling nær Holsted. Kornvalserne er løbende blevet videreudviklet og specialiserede – senest med en ny valsetype specielt udviklet til afgrøder som hestebønner og lupiner. Det hele vil kunne ses og opleves i forbindelse med Ribe Dyrskue

Ole Hansen producerer og sælger Mortensen Kornvalser i sit eget maskinfirma Ole Hansens Smede- og Maskinservice i Føvling nær Holsted. Foto: John Ankersen Mortensen Kornvalser er noget nær et dansk ikon inden for kornvalser, der har været produceret gennem flere årtier. Foto: John Ankersen De nye valser udviklet til lupin og hestebønner, der præsenteres i forbindelse med Ribe Dyrskue. Foto: John Ankersen

Landmænd på tværs af generationer både herhjemme og i udlandet enten kender den, har hørt om den – eller har måske allerede, eller har haft én – en kornvalse fra danske Mortensens Kornvalser, der har været produceret og solgt i mere end 50 år.

Siden 2016 har det været Ole Hansens Smede- & Maskinservice i Føvling nær Holsted, der har produceret kornvalserne, efter at indehaver Ole Hansen året før overtog produktionen af dem.

Mortensens Kornvalser er et etableret og velrenommeret mærke i Danmark, hvor rigtig mange kornvalser har fundet vej ud til landmændene. Også i flere andre lande finder man Mortensens Kornvalser, både i lande tæt på som Norge, men også fjernere lande som Cypern.

Kornvalserne produceres i et bredt program fra 150-modelserien op til 750-serien.

Valsning af flere afgrødetyper

Som navnet Mortensens Kornvalser antyder, var det oprindeligt kornafgrøder, der gennem tiden er blevet valset både herhjemme og i udlandet. Siden er andre afgrøder kommet til.

- Den ene af vores valser kan valse raps, forklarer Ole Hansen, der tilføjer at det især er fordelagtigt i forbindelse med reducering af metan-udledning fra køer, der dermed gør det muligt for landmænd at søge om tilskud til at nedbringe udledningen.

Og Ole Hansen har da også allerede solgt flere eksemplarer af denne valse.

Nyeste skud på stammen er en valse til valsning af hestebønner og lupin – to afgrøder der får stadig større opmærksomhed og udbredelse i Danmark.

Den nye valse præsenteres som en nyhed i forbindelse med Ribe Dyrskue.

Ser frem til dyrskue

Efter et år med corona, ser Ole Hansen frem til dette års deltagelse på Ribe Dyrskue.

For selv om coronaen ikke har påvirket omsætningen i hans virksomhed, er Ribe Dyrskue alligevel et vigtigt udstillingsvindue for kornvalserne i år, hvor ikke bare andre dyrskuer, men også messer som Agromek, har været aflyst.

Hjemme i Føvling kan Ole Hansen glæde sig over at antallet af producerede og solgte maskiner formentlig runder 100 inden længe. Dertil kommer servicering af, og dele som eksempelvis valseblokke til de mange eksisterende Mortensen Kornvalser, der i forvejen er i drift rundt omkring i Danmark og udlandet.

I forbindelse med Ribe Dyrskue er det ikke kun Mortensen Kornvalser som Ole Hansen vil vise frem og præsentere. Han er også forhandler af Pelburn-træpillefyr, som er et danskproduceret træpillefyr fra producenten In-Fire ApS i Herning.

Se mere på www.kornvalse.dk

Læs også