Maskinring fremviste skovmaskiner

Lørdag morgen trak det nye tiltag Maskinringen tilskuere til, da Dansk Skoventreprenørforening fremviste skovmaskiner.

Flishuggeren fra MT Skovservice i Brændekilde, er en af de største, man kan få, hvis den skal kunne trækkes af en traktor. Valtra traktoren er udstyret, så den kan køre i skoven. Claus Clemmensen, konsulent hos Dansk Skoventreprenørforening. Valtra traktoren fra Børge Schäfler er udstyret med en kran, der kan nå 8,5 meter ud.

Både Børge Schäfler fra Ullerslev og MT Skovservice fra Brændekilde havde fundet vej til Maskinringen på Det Fynske Dyrskue, hvor de under præsentation af Claus Clemmensen, konsulent hos Dansk Skoventreprenørforening, fremviste redskaber og maskiner til skovdrift.

Speciel skovtraktor

Børge Schäflers Valtra traktor blev præsenteret som en af de bedste på markedet til skovdrift, udstyret med blandt andet styrtbøjler og ekstra beskyttelse af motorhjelmen. Ligeledes var den udstyret med specielle dæk, hvor småtræer og grene ikke kunne gøre skade.

- Vi ser også et fuldt drejeligt sæde, så traktorføreren kan styre kranen, der kan nå cirka otte meter ud, fortalte Claus Clemmensen.

Han fremhævede, at traktoren har godt 200 hestekræfter, hvilket er rigeligt til at trække det hele.

Flishugger æder stort set alt

MT Skovsevice havde monteret en stor flishugger bag deres Claas Xerion 5000 med cirka 530 hestekræfter.

- Der skal noget power til at trække det, der sidder bag på, lød det fra Claus Clemmensen, der understregede, at den fremviste flishugger er en af de største man kan få, hvis den samtidig skal kunne trækkes af en traktor.

- Den kan tage stammer på op til 75x120 centimer, og er de større, er der en kløver påmonteret flishuggeren, der hurtigt gør stammen mindre, hvis nødvendigt. I tromlen, stammen sendes igennem, sidder ti store knive, der kan æde stort set alt.

Flishuggeren kan fylde et lastbiltræk på cirka 20 minutter.

3,5 millioner kubikmeter træ

Der er, ifølge Claus Clemmensen, cirka 630.000 hektar skov i Danmark. De danske skoventreprenører producerer 3,5 millioner kubikmeter træ pr. år. Det er træ, der benyttes til byggeri og flis til vores fjernvarmeværker.

Læs også