Kendt fynsk kokkekonkurrence skal igen afholdes på Det Fynske Dyrskue: Bliver en del af ny stor fødevarefestival

En ny, stor fødevarefestival ser dagens lys, når Det Fynske Dyrskue åbner i juni. Med interessante foredrag, spændende workshops og et stort fødevaremarked går dyrskuet »all in« på friske, fynske fødevarer. De fynske fødevarer bliver også omdrejningspunktet i kokkekonkurrencen Schiøtz Prisen, der vender tilbage til årets fynske dyrskue og bliver en del af den nye fødevarefestival.

Anita Christoffersen, dyrskuechef Det Fynske Dyrskue. Foto: Morten Knudsen

Når dørene til Det Fynske Dyrskue igen går op til juni, kommer dyrskuepladsen samtidig til at rumme en helt ny fødevarefestival. Fødevarefestivalen skal gennem inspirerende madoplevelser sætte fynske fødevarer på landkortet, og på sigt er målet at forny danskernes fælles madkultur.

- Vi håber, at vi kan skabe en stor fødevarefestival, som kan være med til at samle hele Fyn om de friske fødevarer. Ambitionen er at skabe en fødevarefestival, som vil udvikle sig, så Fyn får sin egen samlende fødevarefestival, der kan måle sig med flere af de andre store i landet, siger Anita Christoffersen, dyrskuechef for Det Fynske Dyrskue, og fortsætter:

- Dyrskuet og det fynske landbrug har altid været med til at påvirke de fødevarer, som danskerne sætter tænderne i, og vi vil gerne være med til fortsat at præsentere fremtidens fødevarer for danskerne. Det Fynske Dyrskue er en oplagt arena til at gøre det i, så gæsterne kan glæde sig til en spændende fødevarefestival for alle med interesse for friske fødevarer.

Festivalen får sit eget telt og scene, hvor der alle dage vil være spændende foredrag og workshops. Blandt andet med kokken Umut Sakarya, der er kendt fra flere tv-programmer. Fødevarefestivalen vil også have et fødevaremarked, hvor folk kan gå på opdagelse i alle former for friske, fynske fødevarer. Og så bliver kokkekonkurrencen Schiøtz Prisen, som for første gang blev afholdt på Det Fynske Dyrskue sidste år, en central del af fødevarefestivalens søndagsprogram.

Grønnere konkurrence tæt på publikum

Kokkekonkurrencen kommer til at foregå i tråd med sidste år, hvor der var en masse nye benspænd for topkokkene. Prisen, som er opkaldt efter Albanis grundlægger, er en ambitiøs kokkekonkurrence og en hyldest til det fynske spisekammer, hvor professionelle kokke fra den øverste hylde skal fortolke de fynske fødevarer og lade øl indgå i deres retter.

Traditionelt set er kokkekonkurrencen blevet afholdt i et klassisk industrikøkken på blandt andet Anarkist, Odeon og Odense Rådhus, men ambitionerne, som begyndte sidste år, er at trække konkurrencen i en grønnere retning. Derfor skal retterne tilberedes over bål, uden brug af strøm og råvarer fra den fynske natur. Samtidig skal konkurrencen bringes helt tæt på publikum. Derfor kan publikum også tale med kokkene undervejs, der er smagsprøver, og retterne skal efterfølgende kunne tilberedes af publikum i deres egne køkkener.

Nytænkende konkurrence

- Vi er enormt glade og stolte over, at vi får lov til at gentage succesen fra sidste år med at afholde Schiøtz Prisen på Det Fynske Dyrskue. Ved at vi nu for andet år i træk kan hive Schiøtz Prisen ud i naturlige omgivelser, får vi en nytænkende kokkekonkurrence, der bakker op om tendenserne om en grønnere tankegang. Det gør vi ved at ændre fundamentet, så vi hylder mad, der er tilberedt energirigtigt og ved at bruge lokale fødevarer. Derfor passer kokkekonkurrencen også utroligt godt til Det Fynske Dyrskue, da det er med til at give en bred forståelse af jord til bord-fortællingen, siger Anita Christoffersen.

Hvert år gæster omkring 50.000 mennesker Det Fynske Dyrskue, når de tre dage i juni viser det fynske landbrug frem midt i byen. Her kan de besøgende komme helt tæt på alle dyrene, opleve de store landbrugsmaskiner, besøge de mange forskellige erhvervsstande samt opleve foredrag og underholdning på den store scene i parkområdet. Og i år kan de altså også få en bid af det fynske madkammer på den nye fødevarefestival.

Det Fynske Dyrskue og Schiøtz Prisen:

Schiøtz Prisen finder sted søndag den 9. juni under afholdelsen af Det Fynske Dyrskue på dyrskuepladsen i Odense

Det Fynske Dyrskue er landets ældste dyrskue, som har været afholdt siden 1882 – og på Dyrskuepladsen i Odense siden 1961. Cirka 50.000 gæster deltager hvert år.

Læs mere om Dyrskuer 2024

Dyrskuerne er et vigtigt samlingspunkt for lokalsamfundene på landet. Samtidig kan det være en stærk indgang til landbruget. Her er alt, hvad du skal vide om årets dyrskuer.

Læs mere her

Læs mere om Det Fynske Dyrskue

Det Fynske Dyrskue finder sted fra fredag den 7. juni til søndag den 9. juni 2024, og byder på masser af sjov med spændende oplæg og maskinudstillinger.

Læs mere her

Læs også

Det Fynske Dyrskue

Det Fynske Dyrskue finder sted fra fredag den 7. juni til søndag den 9. juni 2024, og byder på masser af sjov med spændende oplæg og maskinudstillinger.

Dyk ned alle vores 19 artikler om Det Fynske Dyrskue

Scenen præsenterer »Tour de Kartoffel«

Lørdag kan du opleve »Tour de Kartoffel«. Et oplæg med Umut Sakarya og Det Grønne Museum.

Musik for de yngste på skuets scene

Popsi & Krelle gæster Det Fynske Dyrskue lørdag.

Oplev en eventyrlig parade

H.C. Andersen paraden kan også opleves på årets dyrskue.

Slip kreativiteten løs

I den kreative stald er der rig mulighed for at kreere skønne projekter i selskab med Frøken Følleslev.

Søndag med Sebastian Klein

Skuets sidste dag byder blandt andet på Standup comedy-show for børn og voksne med Sebastian Klein på scenen.

Clara glæder sig til at vise sine Hereford frem

Når Det Fynske Dyrskue løber af stablen, bliver det med deltagelse af 20-årige Clara Birkholm Nielsen fra Svalehøj Hereford og hendes tyr Urd og koen Henna med kalven Vigan.

Fagfolk inspirerer

Bliv inspireret af fagfolk med fingeren på pulsen til Faglig Fredag.

DM&E kommer med et bredt udsnit af maskiner

DM&E Fyn møder talstærkt op på Det Fynske Dyrskue med maskiner inden for både entreprenør og kloakmester, maskinstation samt skoventreprenør.

Dyrskuedommer: Køerne kan blive rigeligt store

Andreas Døssing fra Vojens er dommer på dyrskuerne i Odense, Hjørring og Roskilde.

Premiere på selvkørende sprøjte

Ringe Maskinforretning viser for første gang på Fyn den nye Agrifac Condor Vanguard selvkørende sprøjte, når de deltager på Det Fynske Dyrskue.

Det Sønderjyske Fællesdyrskue

Roskilde Dyrskue

Det Fynske Dyrskue

Hjørring Dyrskue

Ribe Dyrskue

Dyk ned alle vores 91 artikler om Dyrskuer 2024

Danskproducerede biomassekedler

Skal der investeres i ny varmekilde, er et besøg på Maskinfabrikken Rekas stand en god mulighed for at blive klogere på emnet.

Passioneret avler: Kærligheden til dyrene gjorde, at jeg blev ved

Kim Fagerlin er ikke vokset op med malkekøer, alligevel har han aldrig været i tvivl. Han har altid villet være selvstændig mælkeproducent. Det lykkedes i 2008, men årene er ikke gået uden bump på vejen.

Hjørring-borgmester: Dansk landbrug har både evnen og pligten

Vi kan noget helt specielt i dansk landbrug, og derfor skal vi bidrage til fødevareproduktionen – det slog Hjørrings borgmester fast i sin åbningstale ved årets dyrskue, hvor han også understregede, at dyrskuet er en vigtig brik i koblingen mellem land og by.

Fredagsshowet er tilbage

18.30 og to timer frem er der igen fredagsshow på dyrskuepladsen i Hjørring. Et show, som gentages og udvides lørdag.

676 dyr stiller til bedømmelse: - Kødkvæg er nærmest helt eksploderet

Antallet af kødkvæg er i år steget med hele 20 procent i forhold til sidste år. 164 dyr stiller til bedømmelse, mens der også er fremgang blandt fårene, mens malkekvæg og heste holder niveauet fra sidste år.

De kommer til Hjørring: Udstillerliste

En lang række maskin- og produktudstillere er igen i år klar på Hjørring Dyrskue.

Debutant i ringen er kommet på Hjørring Dyrskue siden barnsben

Det er kun hans tredje dyrskue som udstiller, og første gang i ringen i Hjørring. Alligevel kender han skuet som sin egen bukselomme og glæder sig til at vise tre kvier frem af racen Dansk Korthorn.

Bredt maskinprogram vises frem i Hjørring

LTA Landteknik-Andersen har specialiseret sig i import og salg af sliddele til landbrugsmaskiner samt import og eneforhandling af Opall markredskaber og S-S Enginering drænspulere. Et bredt udsnit af programmet vil kunne ses på Hjørring Dyrskue, hvor firmaet er blandt de faste udstillere.

Dyrskuedommer: Køerne kan blive rigeligt store

Andreas Døssing fra Vojens er dommer på dyrskuerne i Odense, Hjørring og Roskilde.

Kim kæmpede sig tilbage efter »mange bump på vejen«: - Kærligheden til dyrene gjorde, at jeg blev ved

Kim Fagerlin er ikke vokset op med malkekøer, alligevel har han aldrig været i tvivl. Han har altid villet være selvstændig mælkeproducent. Det lykkedes i 2008, men årene er ikke gået uden bump på vejen. Nu er han klar til at udstille sine køer på Landsskuet.