Fodermester Magnus Bo, Gråsten Landbrugsskole, har taget initiativ til, at skolen udstiller i Aabenraa for første gang siden 2019. De unge fra skolen har påtaget sig opgaven.
Af Karsten Himmelstrup
Når udstillerne af Holstein-køer møder på Det Sønderjyske Fællesdyrskue i Aabenraa, får de konkurrence fra en ny kant. Med på skuet er de unge fra Gråsten Landbrugsskole med i alt fem køer, og de har brugt ugerne op til skuet til at træne både i at klargøre køerne og fremvise dem i ringen.
En af dem er Laura Brodersen, som er sammen med Anja Olsen om at klargøre og trække en af køerne fra skolens kvægstald:
- Det bliver spændende og hyggeligt og giver også en godt fællesskab at komme på dyrskuet med køerne. Det er jo køerne, vi brænder for, så det er dejligt at arbejde med dem, siger Laura Brodersen.
- Jeg har kun deltaget i et dyrskue som besøgende, så det er helt nyt for mig. Vi træner en til to gange om ugen med køerne for at være klar. Der er jo meget vi skal sætte os ind i, siger hun.
- Det går fremad. Jeg synes, vores ko har fanget princippet og går fint. Men det er jo en omvæltningen for koen sådan at komme ud af sin komfortzone henne i stalden, og den har da også travlt, når vi skal tilbage igen, siger Laura Brodersen.
Også Mikkel Aadahal er med på skolens dyrskuehold:
- Vi har fået en ny fodermester i kostalden, som er opvokset med dyrskuet, og det var ham, der fik ideen til at vi skulle deltage. VI kommer i kostalden og hjælper til som en del af undervisningen, og det var i den forbindelse, jeg fik kontakt med ham,” siger Mikkel Aadahal.
Hvordan går det med at trække koen?
- Både og. Jeg skal lige lære koen og kende og ikke mindst få styringen, så det ikke er koen, som bestemmer. Jeg tror ikke det handler så meget om størrelse, men mere om teknik. Man skal vise, hvem der bestemmer, for koen vil gerne prøve en af, og så kommer det i sidste ende an på, hvem der er mest stædig, siger Mikkel Aadahal.
- Det er første gang, jeg har en ko i en grime. Jeg kommer fra et nedlagt hobbylandbrug, og min farfar havde kødkvæg, så dem er jeg vokset op med. Men dyrskue har jeg kun været med til som tilskuer, så det bliver sjovt at prøve at være på den anden side af hegnet.
- Vi har nogle gode køer her på skolen, men vi har nok ikke vinderkøerne. Jeg tror dog, vi har en god chance for at klare os godt, selv om vi ikke har stor erfaring. Helt skidt er det ikke, siger Mikkel Aadahal.
Det er fodermester Magnus Bo, Gråsten Landbrugsskole, som har taget initiativet:
- Jeg har arbejdet med dyrskue før og synes det kunne være fint, hvis der kan skabes en interesse for det blandt eleverne. Så jeg har udvalgt nogle køer, som skal afsted for første gang siden 2019, hvor skolen sidst deltog, siger Magnus Bo.
Han fortæller, at de unge samles og træner onsdag eftermiddag, når undervisningen er slut.
- De kommer fra alle tre undervisningsforløb på skolen, og flere af dem vælger at tage en ekstra træningstur i løbet af ugen. Det er fint, at de er interesserede, og jeg synes, at det går godt, siger Magnus Bo.
- Vi har sagt, at de skal være med i hele arbejdet med at komme på skue herunder klargøring af køerne, fremvisning og pasning på skuet. Det er de indstillet på, siger Magnus Bo.