bannerPos

Kontrol intensiveres: Efterafgrøder overvåges af satellit

Rådgivningschef Leif Hagelskjær fra Centrovice påpeger, at der i år bliver stikprøvekontroller af efterafgrødearealerne via satellit. Foto: Erik Hansen

Erik Hansen

Redaktør, LandbrugFyn
29-06-2019 10:05
- Husk at indberette, hvis en efterafgrøde sås på en anden mark, påpeger fynsk rådgivningschef.

Uanset planteavlerne vil det eller ej, så er efterafgrøderne kommet for at blive – med de mange snørklede regler, som følger med. Efterafgrøderne er således et meget effektfuldt redskab til at fastholde kvælstoffet i markerne og dermed forhindre udvaskning til vandmiljøet.

- Derfor bliver den landbrugets største afgrøde, med de gener og også fordele, efterafgrøderne er i sædskiftet. Og selv om der i den nye sæson er lempelser i forhold til fristen for etableringen den 20. august, så betyder udskydelse af såning blot, at der sker et markant træk i kvælstofmængden for det pågældende areal.

- Derfor kan I lige så godt stræbe efter at have etableret efterafgrøderne som hidtil inden den 20. august, hvis det overhovedet er muligt, lød det fra chefen for planteavlsafdelingen hos Centrovice, Leif Hagelskjær, ved en markvandring i en fynsk forsøgsmark i tirsdags.

Kontrol intensiveres

Og tilmed intensiveres kontrollen fra myndighedernes side. Således tages nu satellitter i brug til konstatering af, om der vitterlig er plantedække i de tilmeldte efterafgrødearealer.

- Det sker omkring den 10. september og fremefter som stikprøvekontrol, og derfor er det meget vigtigt, at I melder ind til os, hvis I har flyttet et efterafgrødeareal, påpegede Leif Hagelskjær overfor de fremmødte planteavlere.

Satellitkontrollen sker via den europæiske Sentinel-2A satellit, som blev opsendt sidste år. Den tager optiske billeder af jordoverfladen, hvor sollysets refleksioner gør, at det kan bestemmes, hvorvidt der er plantedække. 

Tiden er afgørende når man snakker om digital dermatitis

Selvom det føles som om, at en digital dermatitis kommer af sig selv, ja så forsvinder den ikke af sig selv. Den kræver altid behandling, og jo hurtigere man sætter i gang, desto større er succesraten, lød det onsdag da udenlandske eksperter gjorde en gruppe nordjyske landmænd og klovbeskærere klogere på klovlidelsen. Først i Støvring og senere på bedriftsbesøg ved Aalborg.

- Vi vil gøre en hel del anderledes fremadrettet

På baggrund af PRRS-smitten fra ornesæden hos Hatting afholdt Seges Svineproduktion i sidste uge to informationsmøder om situationen i Horsens. I denne uge blev Fagligt Nyt i Horsens indledt med aktuel information om den kritiske situation – netop i Horsens. Den kom fra afdelingschef for Veterinær & Kvalitetsforhold, Seges, Bent Nielsen.

Kliplev-biogas er klar til at indgå aftaler med landmænd

Nu kan landmænd indgå en leverandøraftale med biogasselskabet i Kliplev.

Arlas ikoniske mælkekasser skifter farve til sort

Arla lancerer nu mere klimavenlige mælkekasser. Det betyder farvel til de grønne mælkekasser.

Kender du papirtypen?

Både jeg og mine gode kolleger her i Seges og DLBR vil rigtig gerne hjælpe »papirtype-landmanden« ved at gøre hans livs meget lettere, skriver Morten Langgaard.

Danmark vil vise verden hvordan man investerer grønt

Regeringen vil stille sig i spidsen for arbejdet med at tiltrække flere private investeringer til grøn energi på globalt plan. Investeringsbehovet er enormt, og der skal kanaliseres langt flere midler fra private investorer, hvis den grønne omstilling skal lykkes i tide.

Hvor går spildevandet hen, når det går ud?

Rigtig meget spildevand renses ikke, selvom vi betaler for det. Det går ud over miljøet, mener skribenten.

Ny jordfordelingsfond er startskuddet til noget større

Partierne bag Tørkepakken fra sidste år er blevet enige om, hvordan den multifunktionelle jordfordelingsfond på 150 millioner kroner, som de her aftalte, skal se ud og fungere i praksis.
Side 1 af 1637 (32728 artikler)Prev1234567163516361637Next