bannerPos

Kontrol intensiveres: Efterafgrøder overvåges af satellit

Rådgivningschef Leif Hagelskjær fra Centrovice påpeger, at der i år bliver stikprøvekontroller af efterafgrødearealerne via satellit. Foto: Erik Hansen

AF: ERIK HANSEN

REDAKTØR, LANDBRUGFYN
29-06-2019 10:05
- Husk at indberette, hvis en efterafgrøde sås på en anden mark, påpeger fynsk rådgivningschef.

Uanset planteavlerne vil det eller ej, så er efterafgrøderne kommet for at blive – med de mange snørklede regler, som følger med. Efterafgrøderne er således et meget effektfuldt redskab til at fastholde kvælstoffet i markerne og dermed forhindre udvaskning til vandmiljøet.

- Derfor bliver den landbrugets største afgrøde, med de gener og også fordele, efterafgrøderne er i sædskiftet. Og selv om der i den nye sæson er lempelser i forhold til fristen for etableringen den 20. august, så betyder udskydelse af såning blot, at der sker et markant træk i kvælstofmængden for det pågældende areal.

- Derfor kan I lige så godt stræbe efter at have etableret efterafgrøderne som hidtil inden den 20. august, hvis det overhovedet er muligt, lød det fra chefen for planteavlsafdelingen hos Centrovice, Leif Hagelskjær, ved en markvandring i en fynsk forsøgsmark i tirsdags.

Kontrol intensiveres

Og tilmed intensiveres kontrollen fra myndighedernes side. Således tages nu satellitter i brug til konstatering af, om der vitterlig er plantedække i de tilmeldte efterafgrødearealer.

- Det sker omkring den 10. september og fremefter som stikprøvekontrol, og derfor er det meget vigtigt, at I melder ind til os, hvis I har flyttet et efterafgrødeareal, påpegede Leif Hagelskjær overfor de fremmødte planteavlere.

Satellitkontrollen sker via den europæiske Sentinel-2A satellit, som blev opsendt sidste år. Den tager optiske billeder af jordoverfladen, hvor sollysets refleksioner gør, at det kan bestemmes, hvorvidt der er plantedække. 

Dan Duck venter med millionretssag

Onsdag fik Dan Ducks direktør Hardy Eskildsen foretræde for folketingets Miljø- og Fødevareudvalg. Her skulle han redegøre for det særdeles kritisable forløb, som Fødevarestyrelsen kastede ham ud i med en fejlbehæftet kontrolrapport, der kostede kæmpe dele af julesalget.

Arla-mælk uden genmodificeret foder

Øget efterspørgsel i Europa og optimeret logistik er baggrunden for, at Arla fra 1. april 2021 beder alle sine danske konventionelle landmænd om at skifte til foder, der ikke er genmodificeret.

Coop vil fremme grøn omstilling blandt fødevareproducenter

Coop har lanceret et nyt initiativ, Coop Klimafunding. Det skal understøtte den grønne omstilling blandt danske fødevareproducenter og skabe nye muligheder for finansiering af grønne tiltag i samarbejde med forbrugerne.

Coop vil fremme den grønne omstilling blandt danske fødevareproducenter

Nu lancerer Coop et nyt initiativ, Coop Klimafunding, der skal understøtte den grønne omstilling blandt danske fødevareproducenter og skabe nye muligheder for finansiering af grønne tiltag i samarbejde med forbrugerne. Ansøg allerede nu om at blive en del af Coop Klimafunding.

Det tegner til at gødningsprisen skal op i 2020

Prisen for kvælstof har fundet sig et nyt lavpunkt og er så småt begyndt at stige igen. Med en oliepris der ligeledes peger op og med kornpriser der også går i vejret, så tyder det på at prisen for gødning skal stige i resten af 2020.

Miljøministeren stopper jagt på fire truede fuglearter

Miljøminister Lea Wermelin vil sætte en stopper for jagt på fire fuglearter i Danmark, hvoraf tre arter er truede globalt, og en art er i tilbagegang i Danmark. Et enigt vildtforvaltningsråd står bag ministerens beslutning.

Landbrugskommissær afkræves svar ovenpå opsigtsvækkende melding

En række danske EU-parlamentarikere og en flok af deres udenlandske kolleger kræver svar fra EU’s landbrugskommissær Janusz Wojciechowski omkring meningen for Twitter-opdatering, hvor dansk svineproduktion bliver problematiseret.

Jerseymælk fra stald til forbruger

Lapp Valley Farm nær byen New Holland i Pennsylvania, USA, sælger is i lange baner fra sine 80 jerseykøer til kunder fra nær og fjern, fordi de selv laver 16 slags meget velsmagende is og giver kunderne en god oplevelse.

Udsigt til en lavere ukrainsk hvedeproduktion i 2020

I Central og Vesteuropa kan vi allerede nu konstatere, at hvedehøsten i 2020 umuligt kan nå op på de produktionstal, der gjorde sig gældende i 2019. Østpå i Ukraine tegner det heller ikke for godt for hvedehøsten i 2020.
Side 1 af 1774 (35468 artikler)Prev1234567177217731774Next