bannerPos

Landmand på vinderholdet

10-07-2020 12:58

Jeg tænker mere på mad end de fleste. Tænker på hvordan, at det er produceret. Hvordan vi producerer mad i Danmark. Hvordan, at vi bør producere mad i Danmark. Jeg har arbejdet med landbrug så længe, at jeg kan huske. Alligevel er jeg jo ikke en landmand?

Luk dine øjne. Træk vejret dybt og forestil dig en landmand. Forestiller du dig mig for mit indre blik?

Når jeg lukker mine øjne og ser en landmand, ser jeg først og fremmest en mand for mig. Han er 60 år gammel. Har lidt mave. Ecco-sko, ternet skjorte, sorte Wrangler cowboybukser og en overjakke, der er købt momsfrit hos Mertz. Han er hårdtarbejdende. Vidende. Får læst sin avis. Han er driftig. Har altid mod på mere. At gøre det bedre. At blive større. Så længe, at han bare selv kan bestemme hvornår og hvordan.

Det er den danske landmand 2020, som jeg ser for mig. Men hvordan ser en landmand ud om bare fem år? Har han en jakke fra Mertz? Er han en mand? Hvad producerer personen? Hvor bor personen? Drives landbruget alene? Hvad spiser personen egentlig selv?

Øjet der ser 

Jeg kender landmænd. De er skønne og lige så forskellige som alle os andre, når man først lærer dem at kende. Men størstedelen af befolkningen ser kun landmænd i TV-avisen, når de er utilfredse med enten lovgivning eller vejret. Når det kun er den landmand, som befolkningen møder i det offentlige rum, så er det sådan, at de forestiller sig, at landmanden er. 

Da dansk landbrug og fødevareerhverv klarede sig godt gennem coronakrisen, skrev Anne Ahrnung og Martin Merrild i Landbrugsavisen, at de ikke ville gå ud og fortælle, at fødevareerhvervet klarede sig glimrende under corona. For »det vidste befolkningen jo nok godt«, og man skal ikke rutte med hvor godt, at det går, mens det går dårligt for andre.

Hvorfor skal man tie stille, når det endelig går godt? Det er da en præstation at levere en tryg fødevareforsyning i en utryg tid, som vi gennemgik i foråret 2020. 

Vinderlooket

Dansk landbrug må gøre sig selv til vinderholdet, og så kan man ikke holde mund, når det går godt.

Jeg elsker, når Jonas Wiuff fra ’Go’ Gris’ ligger billeder op på Facebook fra grisestalden, hvor han skriver om, hvor meget han elsker sit arbejde og sine dyr. Jeg elsker, når Lone Andersen fortæller om, hvor meget hun holder af naturen og familiernes rolle i landdistrikterne. Jeg elsker, at landbrugets direktør er en kvinde, og at hun er mere landmand af hjerte end nogen andre.

Jeg elsker, når man bare kan se på Lars Hvidtfeldt, at han synes, det er det fedeste i verden at være godsejer på Lolland. Seriøst, hvem ville ikke gerne have et liv som den tidligere viceformand for L&F? Han ligner typen, som livet er let og lækkert for. Jeg forestiller mig, at Lars går evigt rundt i sin røde Ralph Lauren polo og med et iskoldt lyserødt glas rosé. Hvem vil ikke gerne have det liv? Hvorfor sælger vi ikke også dansk landbrug som at være et liv som Lars Hvidtfeldts?

Vær likeable

Landmænd må gerne optræde i kedeldragt, men jeg siger bare: mere af det andet! Send Jakob Lave fra SEGES afsted med hans hurtige smil og dyre jakkesæt fra Italien. Sørg for at være likeable, og det er man altså ikke, når man er sur. Ret skal være ret, men tag nu de politiske armlægninger inde i mødelokalet og så kom ud og lign en vinder. Hver gang.

Jeg har aldrig set tidligere CEO fra Novo Nordisk, Lars Rebien Sørensen eller CEO for Grundfoss, Mads Nipper være skuffet. De ligner aldrig ofre. De ligner vindere, så derfor vil vi holde med dem. Virksomheder er kolde ting, men mennesker rører os. Det er derfor vi husker politikere og direktører og glemmer juridiske lovformuleringer og årsresultater. Lad os se alle de ambitiøse mennesker, som der er i dansk landbrug. Lad os se vinderholdet. Så bliver landbruget vinderholdet.
  

 

Planteavlskonsulenter rådgiver ud fra rigide regler

De massive krav til efterafgrøder sætter planteavlskonsulenters faglighed under pres, mener Gustav Garth-Grüner, næstformand i Bæredygtigt Landbrug, der også mener, at nogle af dem bukker under for presset. Planteformand i L&F er uenig.

Kød i historisk fald

Både produktion og forbrug af kød ser ud til af falde globalt for andet år i træk.

Kartoffelavlere står midt i historisk eksperiment

En effektiv, ensartet vækststandsning i kartofler er kodeordet for et godt resultat, pointerer landskonsulent Lars Bødker, Seges.

Eksportportalen advarer om ekstreme temperaturer

EksportKontrolCentret tilbagesender mange logbøger i øjeblikket på grund af utilstrækkeligt hensyn til de varme temperaturer i de planlagte ruter.

Man må tidligt op

Mens de fleste danskere stadig sover, tager landmand Mikkel Andersen de første kartofler op, så de kan komme videre til pakkerierne, hvor de vaskes og pakkes.

Underskud af sukker

Prisen for sukker går op for tiden. Det skyldes først og fremmest en underskudsproduktion af sukker, set i forhold til den aktuelle efterspørgsel. Det begynder således efterhånden at lysne for producenter af sukkerroer, der ser ud til at få mere i pris for deres produktion end det var situationen tidligere på året.

Ukrainsk afgrødehøst slår ny rekord

Ifølge det ukrainske konsulentbureau ProAgro vil den samlede ukrainske afgrødeproduktion slå nye historiske rekorder i år. Endnu en dårlig nyhed for afgrødeproducenter i den vestlige del af Europa.
Side 1 af 1892 (37821 artikler)Prev1234567189018911892Next