Biogas kan sætte fut i god udvikling på Sydhavsøerne

Torsdag var klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen på besøg hos Nordic Sugar som en optakt til konstruktionen af den nye gasrørledning, der skal gå til Sydhavsøerne. Ledningen kan være med til at skubbe gang i flere erhvervstiltag.

På sit besøg hos Nordic Sugar mødtes Dan Jørgensen blandr andre med direktør Jesper Thomassen i den gule vest, samt borgmester og viceborgmester i Lolland Kommune, Holger Schou Rasmussen (S) og Henrik Høegh (V). Foto: Patrick Kirkby.

Der var fint besøg i Nakskov torsdag, da klima-, energi-, og forsyningsminister Dan Jørgensen lagde vejen forbi Nordic Sugars fabrik, der er en af de virksomheder, der får glæde af den gasrørledning, som regeringen vil føre til Lolland-Falster.

Den skal blandt andet sikre, at erhvervslivet kan fastholde produktionsarbejdspladser og styrke den lokale grønne omstilling til gavn for 2030-målet om at reducere CO2-reduktionen med 70 procent.

Beslutningen om at anlægge gasrørledningen er helt afgørende, hvis Lolland-Falster også i fremtiden skal bidrage til den grønne omstilling, siger Jesper Thomassen, der er administrerende direktør i Nordic Sugar.

Takkede regeringen

Når gasrørledningen står færdig i 2024, vil den betyde, at CO2-udledningen fra Nordic Sugars fabrikker falder med cirka 50.000 tons om året. Jesper Thomassen brugte derfor ministerbesøget til at takke regeringen for beslutningen om at koble Lolland og Falster til gasnettet.

- Vi vil gerne bidrage til den grønne omstilling, og det bliver markant lettere for os, når Lolland-Falster bliver koblet til det danske gasnet. Vi er glade for at komme over på naturgas, som er et godt skridt i den rigtige retning, og der skal lyde en stor tak til regeringen for at lytte til vores behov og ønsker, siger Jesper Thomassen og fortsætter:

- Nu bliver næste skridt, at vi får opført biogasanlæg på Lolland-Falster, så sukkerproduktionen kan blive gjort klimavenlig med lokalt produceret biogas.

Nordic Sugar-fabrikkerne er med sine cirka 350 ansatte den største arbejdsplads på Lolland-Falster, og herudover leverer cirka 750 lokale landmænd sukkerroer til fabrikkerne.

Borgmester på Lolland, Holger Schou Rasmussen (S), glæder sig over, at området snart bliver koblet på gasnettet.

- Det bliver lettere for os at indfri vores grønne ambitioner, når vi får rørledningen herned, og det vil samtidig betyde, at vi får nye arbejdspladser og kan tilføje ny vækst til området, så det bliver virkelig godt for hele Lolland-Falster.

Bygger hvederaffinaderi

Den nye gasrørledning er også afgørende for, at Dansk Biokemi ApS nu planlægger at bygge det første danske hvederaffinaderi ved Nakskov Havn. Det bliver en stor investering, der vil skabe mange nye arbejdspladser i området, siger Kristian Bennetsen, der er direktør i Dansk Biokemi ApS.

- Vi ser store muligheder i at investere i Lolland-Falster, og vi glæder os meget til, at vi snart kan løfte mere af sløret for projektet. Gasrørledningen har skabt et stort potentiale for investeringer, og den bliver en gevinst for hele lokalområdet, siger Kristian Bennetsen, der ser store muligheder i at overgå til lokalt produceret biogas og dermed bidrage yderligere til både den grønne omstilling og den økonomiske vækst i området.

Ambitionerne hos Dansk Biokemi ApS glæder Peter Gæmelke, der er bestyrelsesformand i Nature Energy, som gerne vil stå for at opføre to nye biogasanlæg på Lolland-Falster.

- Det er meget glædeligt, at Dansk Biokemi nu også vil investere på Lolland-Falster, og det viser netop, hvordan regeringens gasrørledning vil gavne væksten, landbruget og den grønne omstilling på Lolland-Falster, siger Peter Gæmelke og tilføjer:

- For at sætte yderligere skub i den grønne omstilling står vi klar til at opføre to nye biogasanlæg i området, der kan forsyne erhvervslivet med lokalt produceret biogas, sikre nye lokale arbejdspladser og sende grøn gødning retur til markerne og fødevareproduktionen på Lolland og Falster.

Læs også