Landmand: Et fælles biogasanlæg vil være en kæmpe håndsrækning

Landmand Niels Bruun vil rigtig gerne kunne levere sin gødning på et biogasanlæg. På den måde vil han nemlig kunne sænke sit klimaaftryk. - Et fælles biogasanlæg vil være en kæmpe håndsrækning til os landmænd, siger han.

Landbrugets klimaaftryk var i den grad på dagsordenen under valget, og CO2-afgifter på landbruget blev diskuteret, vendt og drejet. Hvis CO2-afgifter bliver en realitet, har landets landmænd brug for et værktøj, som virkelig kan sætte skub i den grønne omstilling – det kunne være et biogasanlæg.

- Hvis jeg kunne levere til et biogasanlæg, ville jeg få mere ud af min gødning. Jeg ville slippe for at have min gødning stakket på markerne, og jeg ville få mulighed for at nedsætte mit CO2-aftryk, som virkelig vil gavne mit klimaregnskab. Et biogasanlæg vil være en kæmpe håndsrækning til os landmænd, lyder det fra landmand Niels Bruun, som driver Drammelstrupgård I/S på Djursland.

Den eneste rigtige løsning

Djursland Landboforening står bag en arbejdsgruppe af landmænd, som de seneste par år har arbejdet på at få et fælles biogasanlæg på Djursland. Niels Bruun er bare én af de mere end 100 landmænd, der har meldt sig som leverandør og modtager af biomasse.

- Der er ingen tvivl om, at vi som landmænd allerede bidrager til den grønne omstilling på bedriftsniveau, men hvis vi skal i mål med vores reduktioner, så har landbruget brug for større strukturelle ændringer – og her er biogas den eneste rigtige løsning, lyder det fra Hans Gæmelke, formand for Djursland Landboforening.

Udnytter mulighederne

Et biogasanlæg vil ikke udelukkende være en håndsrækning til landmanden. Biogasanlægget skal producere grøn gas, som kan leveres til industri, transportsektor eller som varmeforsyning, hvilket lige nu er helt essentielt både omstillingsmæssigt, bæredygtighedsmæssigt samt sikkerhedspolitisk. Derudover laver et biogasanlæg også en miljøvenlig recirkulering af organisk affald fra industrien og husholdningen, hvilket betyder, at Djursland vil få en lokal og bæredygtig gødningsproduktion.

- Jeg vil jo mene, at vi skal udnytte muligheden for selv at kunne producere gas. Vi skal blive fri af Putins gas. Vindmøller og solceller er også godt, men vi kan bare ikke altid regne med sol og vind, lyder det fra Niels Bruun.

Læs også