Tid til udskiftning af belysningen i stalden

Lysmængden fra alle lyskilder aftager over tid, men en af fordelene ved LED-belysning er at de kan være tændt langt flere timer end et almindelig lysstofrør.

På almindelige lysstofrør er L70 værdien, som er den værdi, hvor lysstyrken er 70 procent af, hvad det var da lyskilden var ny på 15.000 timer.

Det betyder, at i stalde, hvor lyset er tændt i 16 timer i døgnet, bør lyskilden skiftes for hver 2 ½ år.

Anvender man derimod en god LED-lyskilde, har den en L70 værdi på op til 50.000 timer – det svarer med lyset tændt i 16 timer pr. døgn til, at den skal skiftes for hver 8 ½ år.

Beregningerne kommer fra Kurt Mortensen, Bygge og Teknik I/S.

- Glæden ved den lave investering er for længst forduftet, når omkostningen ved den lave kvalitet viser sig.  Naturligvis betyder indkøbsprisen noget, men levetiden og kvaliteten af lyset betyder mere, siger han.

Kurt Mortensen fortæller, at kvaliteten måles på en lang række forskellige parametre.

- Ved en daglig driftstid på lyset på 8 timer kan tilbagebetalingstiden til nye LED armaturer versus lysstofrør ofte holdes under 3,5-4 år. Er driftstiden 14-16 timer i døgnet er tilbagebetalingstiden ofte nede på 2 år. Når du har et konkret tilbud på den nye belysning, kan tilbagebetalingstiden udregnes ret præcist, oplyser Kurt Mortensen.

teba

Læs også