Tyrkerne vil have beskyttet döneren

Foto: Colourbox
Tyrkiet har anmodet EU om beskyttelse af ordet »döner« imod uretmæssig brugt i EU’s medlemslande.
Selvom ordet döner blandt andet er brugt flittigt i Tyskland, så er det nemlig en typisk tyrkisk ret, som andre stedet betegnes »kebab«, som er et andet arabisk ord, som betyder rødt kød.
Ordet döner er afledt af det tyrkiske begreb dönmek, »at dreje«, hvilket netop henviser til, at krydret og marineret kød af lam, får eller okse, der er spiddet i overlappende lag på et lodret spyd, som grilles ved rotation. Herefter skæres kødet af spyddet i længderetningen for at opnå tynde strimler.
Tyrkiets ønsker med sin anmodning til EU at sikre, at ordet döner kun kan bruges af restauratører i europæiske lande, der forbereder retten i overensstemmelse med den tyrkiske metode og brug af traditionelle ingredienser.
En høringsfase er nu begyndt om Tyrkiets anmodning, som vil vare mindst tre måneder.