Vil gøre bulk til gourmet

Dorte og Lars Jensen på Kællingetandgaarden i Himmerland overvejer at etablere en lille nicheproduktion af high-end-grisekødsprodukter fra en lille del af deres slagtesvineproduktion.

- Vil vi være mere helgarderede ved at være fuldforædlende?, spørger medinvestor i Stensager Svin, Peter Jensen, der også er Lars Jensens bror.

Lars Jensen, der netop er ved at indkøre den nye IntelliFarm-storstald med 6.000 stipladser på Svoldrupvej syd for Aars i Himmerland, funderer på næste trin i sin full-line-strategi.

- Jeg har altid gerne villet lave parmaskinker og andre high-end-fødevareprodukter fra de grise, vi producerer.

Spørgsmålet om at etablere eget slagteri i forbindelse med Stensager Svins slagtesvineproduktion på Kællingetandgaard er allerede ved at tage form hos Lars Jensen. Et spørgsmål, der ofte er på dagsordenen ved eftermiddagskaffen.

DC bedst til stordrift

Denne dag med hjemmebagte boller og de uundværlige snacks af specialpølser, røget skinke, nybagt leverpostej med bacon.

- Det her er altså bedre end tre-stjernet spegepølse.

Frilandsgartneruddannede Dorte Jensen, der i dag er fuldtidsansat i Stensager Svins smågriseproduktions farestald, deler sin mands ambitioner om at kunne forædle grisene til nye højder.

- Der skal ikke være tvivl om, at jeg er absolut loyal Danish Crown-mand. Og jeg synes, slagteriet gør det godt, specielt de seneste par år. Men jeg har også erkendt, at det ikke er fra et storslagteri som Danish Crown, at de nye specialprodukter fra svinekød vil udvikles. Det er simpelthen ikke Danish Crowns kompetence. De gør det, de er bedst til, og det er stordrift.

Unikke produkter

Dorte og Lars Jensen pusler i stedet med ideen om at etablere et lille slagteri på Kællingetandgaard og her, med kompetente folk, eventuelt som medinvestorer, at udvikle specialprodukter fra de råvarer, bedriften kan levere.

- Jeg tror, der er basis for at udvikle og producere nogle nye, unikke grisekødsprodukter, der kan indgå som danskernes favoritprodukter, for eksempel gennem de internethandelsplatforme for dagligvarer, der i disse år vokser voldsomt.

Lars Jensen anerkender, at forbrugeradfærden ikke bliver nem at ændre.

- Når jeg nu producerer noget, jeg synes er rigtigt godt svinekød, ærgrer det mig da, at der bliver produceret og solgt så mange produkter, jeg faktisk ikke selv synes er den bedste udnyttelse af råvaren.

Stolthed over råvaren

- For eksempel er der masser af grillpølser, jeg ikke selv kunne drømme om at købe og spise, fordi jeg simpelthen ikke synes, de smager godt nok. Og når nu mit slagteri ikke har mulighed for at udvikle sådanne produkter, ville jeg da gerne sammen med en dygtig slagter vise, at det kan blive bedre. Det kan da godt være, vi ikke i fremtiden skal spise så meget kød som nu, men så skal det, vi spiser, da være helt i topklasse, lyder tesen.

boje@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 40 46 76 25

Fakta om Stensager Svin I/S

  • Nuværende produktion: 850 søer/7.000 slagtesvin årligt

  • Medarbejdere: 5 fuldstidmedarbejdere i svineproduktionen

  • Samarbejde med bror, der har en mælkeproduktion med 280 køer samt faderen, der tager sig af det fælles markbrug på cirka 850 hektar, der også er organiseret som et I/S

  • Nybyggeri: Intellifarm-slagtesvinestald med 6.000 stipladser

  • Slagteri: Danish Crown

Læs også