bannerPos

Vil gøre bulk til gourmet

- Tag nu denne røgede mørbrad, som en slagter, jeg kender, har lavet. Det er da en himmerigsmundfuld. Der kan sagtens laves bedre og mere velsmagende produkter, men det bliver nok ikke Danish Crown, der udvikler dem, vurderer Dorte og Lars Jensen. Fotos: Bøje Østerlund

AF: BØJE ØSTERLUND

FREELANCEJOURNALIST
24-09-2020 08:51
Dorte og Lars Jensen på Kællingetandgaarden i Himmerland overvejer at etablere en lille nicheproduktion af high-end-grisekødsprodukter fra en lille del af deres slagtesvineproduktion.

- Vil vi være mere helgarderede ved at være fuldforædlende?, spørger medinvestor i Stensager Svin, Peter Jensen, der også er Lars Jensens bror.

Lars Jensen, der netop er ved at indkøre den nye IntelliFarm-storstald med 6.000 stipladser på Svoldrupvej syd for Aars i Himmerland, funderer på næste trin i sin full-line-strategi.

- Jeg har altid gerne villet lave parmaskinker og andre high-end-fødevareprodukter fra de grise, vi producerer.

Spørgsmålet om at etablere eget slagteri i forbindelse med Stensager Svins slagtesvineproduktion på Kællingetandgaard er allerede ved at tage form hos Lars Jensen. Et spørgsmål, der ofte er på dagsordenen ved eftermiddagskaffen.

DC bedst til stordrift

Denne dag med hjemmebagte boller og de uundværlige snacks af specialpølser, røget skinke, nybagt leverpostej med bacon.

- Det her er altså bedre end tre-stjernet spegepølse.

Frilandsgartneruddannede Dorte Jensen, der i dag er fuldtidsansat i Stensager Svins smågriseproduktions farestald, deler sin mands ambitioner om at kunne forædle grisene til nye højder.

- Der skal ikke være tvivl om, at jeg er absolut loyal Danish Crown-mand. Og jeg synes, slagteriet gør det godt, specielt de seneste par år. Men jeg har også erkendt, at det ikke er fra et storslagteri som Danish Crown, at de nye specialprodukter fra svinekød vil udvikles. Det er simpelthen ikke Danish Crowns kompetence. De gør det, de er bedst til, og det er stordrift.

Unikke produkter

Dorte og Lars Jensen pusler i stedet med ideen om at etablere et lille slagteri på Kællingetandgaard og her, med kompetente folk, eventuelt som medinvestorer, at udvikle specialprodukter fra de råvarer, bedriften kan levere.

- Jeg tror, der er basis for at udvikle og producere nogle nye, unikke grisekødsprodukter, der kan indgå som danskernes favoritprodukter, for eksempel gennem de internethandelsplatforme for dagligvarer, der i disse år vokser voldsomt.

Lars Jensen anerkender, at forbrugeradfærden ikke bliver nem at ændre.

- Når jeg nu producerer noget, jeg synes er rigtigt godt svinekød, ærgrer det mig da, at der bliver produceret og solgt så mange produkter, jeg faktisk ikke selv synes er den bedste udnyttelse af råvaren.

Stolthed over råvaren

- For eksempel er der masser af grillpølser, jeg ikke selv kunne drømme om at købe og spise, fordi jeg simpelthen ikke synes, de smager godt nok. Og når nu mit slagteri ikke har mulighed for at udvikle sådanne produkter, ville jeg da gerne sammen med en dygtig slagter vise, at det kan blive bedre. Det kan da godt være, vi ikke i fremtiden skal spise så meget kød som nu, men så skal det, vi spiser, da være helt i topklasse, lyder tesen.

boje@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 40 46 76 25

Fakta om Stensager Svin I/S

  • Nuværende produktion: 850 søer/7.000 slagtesvin årligt

  • Medarbejdere: 5 fuldstidmedarbejdere i svineproduktionen

  • Samarbejde med bror, der har en mælkeproduktion med 280 køer samt faderen, der tager sig af det fælles markbrug på cirka 850 hektar, der også er organiseret som et I/S

  • Nybyggeri: Intellifarm-slagtesvinestald med 6.000 stipladser

  • Slagteri: Danish Crown

Suspension af vaccine ophævet

Fødevarestyrelsen har ophævet suspensionen af anvendelsen af vaccinen Suvaxyn PRRS MLV til svin mod PRRS. Producenten Zoetis glæder sig over styrelsens afgørelse.

Glæde over tredoblet pulje til modernisering

Landbrug & Fødevarer Svineproduktion har længe presset på for at få øget puljen med midler til modernisering og etablering af mere klima- og miljøvenlige slagtesvinestalde. Nu er puljen tredoblet.

Klimaminister glad for delaftale om en klimalov for EU

Der er nu taget det første skridt mod en aftale om en europæisk klimalov. Klimaloven skal sikre, at målet om klimaneutralitet senest i 2050 bliver juridisk bindende, og det er klimaminister Dan Jørgensen (S) godt tilfreds med.

Arla hæver aconto-prisen med 7,50 øre

Arlas aconto-pris for konventionel mælk vil stige med 7,50 øre pr. kg fra 1. november.

Markedspodcasten - Europæisk hvedepris tordner derudaf

Til trods for en stor lagerbeholdning mange steder, så stiger hvedeprisen. Hvordan kan det hænge sammen? Og hvilken betydning har det for planteavlerne? I podcasten bliver der som altid rundet de vigtigste tendenser indenfor afgrødemarkedet. Markedsanalytiker Peter Arendt fra MinAgro - og chefredaktør Jacob Lund-Larsen - gør dig klogere på, hvordan du bør agere.

Vis lederskab i S og V

Sexisme, køn og klima fylder næsten hele dagsordenen og sendefladen i medierne. Og det selv om et af Danmarks højest profilerede erhverv, minkavl og pelsindustri, er ved at bukke under.

EU-strategi støtter fødevareproducenterne

L&F med Martin Merrild i spidsen bakker op om, at Europarådet vil støtte landmænd og fødevareproducenter ved at styrke et mere bæredygtigt europæisk fødevaresystem.

Seks nye tilfælde af ASF i Brandenburg

Nu er der i alt bekræftet 86 tilfælde af afrikansk svinepest i den tyske delstat Brandenburg.

Agtech-virksomhed får ny kapital

Virksomheden TeleSense Inc. har fået tilført 10,2 millioner dollars i kapital for at øge produktionen. Samtidig bliver kendt dansk-amerikaner inden for kornbranchen nyt medlem af bestyrelsen.
Side 1 af 1953 (39060 artikler)Prev1234567195119521953Next