Federal Reserve ikke klar til at bremse opkøb

Tidspunktet for, at den amerikanske centralbank Federal Reserve nedbringer sine obligationsopkøb, nærmer sig, men det er fortsat for tidligt, vurderer Nykredit i en kommentar.

Den amerikanske centralbank Federal Reserve, der har en afgørende betydning for verdensøkonomien, er ikke klar til at nedbringe sine obligationsopkøb, som har holdt økonomien oven vande i flere år.

Den antyder dog, at den er kommet tættere på, vurderer Nykredit i en kommentar.

- ….selvom at styringsrådet i centralbanken ikke er klar til at annoncere et tidspunkt for nedbringelse af opkøbstempoet endnu, så skriver Fed, at man nu er kommet tættere på opfyldelsen af de mål omkring beskæftigelsen og prisstabilitet, der blev opstillet for at påbegynde nedskaleringen. Fed vil evaluere udviklingen over de kommende møder, skriver Nykredit, og tilføjer:

- Den seneste tids stigninger i smitten med deltavarianten, på et tidspunkt hvor en større del af amerikanerne stiller sig skeptiske i forhold til at lade sig vaccinere, medvirker måske også til, at Fed endnu ikke tør justere på politikken. Og dertil er der stadig omkring 7 millioner færre amerikanere i beskæftigelse i dag end før krisen.

- Det får flere af centralbankens medlemmer – herunder Fed-chef Jerome Powell – til at prædike varsomhed med at stramme politikken. Andre i Fed mener modsat, at obligationsopkøbene allerede har haft den ønskede effekt, og at den enorme likviditet ikke længere er tiltrængt, men tværtimod nu risikerer at bidrage til uhensigtsmæssige forstyrrelser i de finansielle markeder.

Kan starte i 2022

Nykredit vurderer, at det næste møde i den amerikanske centralbank midt i september kan blive en god anledning for banken til at annoncere en nedbringelse af de enorme månedlige obligationsopkøb på 120 milliarder dollar pr måned.

- Selve nedbringelsen venter vi først startet primo 2022, skriver Nykredit.

Læs også