Erfaringen med fjerkræ går flere generationer tilbage hos parret Ove og Gönke Johannsen, og på landejendommen ved Emmelsbüll-Horsbüll, der ligger 20 kilometer syd for den dansk-tyske grænse ved Aventoft syd for Tønder i Sønderjylland.

Og netop Syd- og Sønderjylland er præcis hvad parret har i kikkerten efter at de for blot halvandet år siden startede op med egen virksomhed i form af et mobilt fjerkræslagteri – Deichgans Johannsen Mobile Geflügelschlactung.

Egentlig var det et traditionelt slagteri der var i tankerne, men ideen om eget fjerkræslagteri blev i stedet et mobilt ét af slagsen:

- Vi gik i gang med planerne i 2021, hvor ideen var at indrette et slagteri i vores lade. Men vi fandt ud af, at det var meget omfattende og svært at få de fornødne tilladelser, men fandt samtidig ud af at det var lidt lettere at få tilladelse til et mobilt slagteri, fortæller Ove Johannsen, der selv kommer fra en landbrugsfamilie og er landbrugsuddannet.

I april sidste år var alle tilladelser og godkendelser i hus, og det mobile fjerkræslagteri, der er er indrettet i en stor trailer til bil, blev en realitet.

Start gik godt

En sektionsopdelt trailer, der ikke er større end at den kan trækkes af en almindelig bil. Med en sektion til slagtning og en til videre forarbejdning og klargøring af fjerkræet ude hos den enkelte kunde.

Det er grundprincippet i det mobile fjerkræslagteri hos Deichgans Johannsen Mobile Geflügelschlactung, der fik en god start.

- I starten tog vi alt. Siden har vi fået mere erfaring omkring adgang til vand og el, der afgørende for det mobile fjerkræslagteri. I dag har vi også indført et minimum på 100 dyr pr. opgave, der har været nødvendig, hvis det skulle løbe rundt. Vi bliver betalt pr dyr og ikke pr. time, forklarer Ove Johannsen, der tilføjer, at man kan slagte op til omkring 2.000 dyr – og man kan håndtere både konventionelle som økologiske fjerkræ, uanset hvilken fjerkrætype der er tale om inden for kyllinger, gæs, ænder og kalkuner. Efter hver opgave rengøres og desinficeres hele slagteriet og traileren.

- For fjerkræavlere i den størrelse er et mobilt fjerkræslagteri lettere at håndtere, ligesom vi kan agere support for gårdejeren på stedet, tilføjer Ove Johannsen

Han tilføjer, at det mobile fjerkræslagteri optimalt blot kræver to elstik på henholdsvis 16 og 22 ampere samt adgang til at koble sig på en vandforsyning på den enkelte kundeejendom.

- Uanset hvad, plejer vi at finde en løsning, siger Ove Johannsen.

Slagtningerne er for en dels vedkommende sæsonbetonede. Mens der slagtes kyllinger hele året, er det især i løbet af efteråret og vinteren ænder, gæs og kalkuner i forbindelse med jul, nytår og påske. Omkring kunderne er man også meget fleksible.

- Hos nogle kunder foretager vi det hele omkring slagtning, rengøring, fjer og indvolde. Andre kunder vælger at gøre nogle af processerne selv, forklarer Ove Johannsen

Klar til Sønderjylland

Med hjemadresse blot få kilometer fra den dansk-tyske grænse, er det oplagt at kigge netop mod syd- og sønderjyske fjerkræavlere og producenter i forhold til mobil fjerkræslagtning.

Og det er også lige præcist det, som Ove Johannsen drømmer om i forhold til sit mobile fjerkræslagteri, der i dag foruden Ove selv, beskæftiger hustruen Gönke samt en ansat, og hvor målet er at kunne vokse til omkring fem ansatte i fremtiden.

- Sønderjylland vil være oplagt for os, da det er tæt på og minder meget om vores eget lokalområde forklarer Ove Johannsen, der foruden sit modersmål tysk, også taler flydende engelsk og lidt dansk.

- Jeg arbejder på at blive bedre til dansk, griner Ove Johannsen, der udmærket kender Danmark på flere måder – blandt andet går familie-sommerferien ofte nordpå.

Se mere på www.deichgans-johannsen.de

Deichgans Johannsen Mobile Geflügelschlactung

Mobilt fjerkræslagteri startet i 2022 af landmandsparret Ove og Gönke Johannsen på gården ved Emmelsbüll-Horsbüll – 20 kilometer syd for den dansk-tyske grænse

Ejer og driver selv familiegården med fjerkræ, hvor man blandt andet har en mindre besætning 400 kyllinger samt i alt omkring 400 gæs og ænder

Har egen gårdbutik i byen få kilometer fra ejendommen

Ove Johannsen er uddannet landmand og arbejder sideløbende med sin egen ejendom som deltidsansat på en svineejendom i området

Kører rundt med mobilt fjerkræslagteri i en radius af omkring 100 kilometer fra hjemadressen

Kapacitet fra 100 dyr og op til omkring 2.000 dyr

Ove og Gönke Johannsen ejer og driver selv, med hjælp fra Oves far, familiegården med fjerkræ, hvor man blandt andet har en mindre besætning 400 kyllinger samt i alt omkring 400 gæs og ænder. Foto: John Ankersen