Svinenoter: Foder fra Asien bør varmebehandles

SUNDHED På grund af den stigende trussel for indførsel af Afrikansk svinepest til Danmark bliver det nu tilføjet i DANISH ordningen, at fodermidler samt olie- og fedtprodukter med oprindelse i asiatiske lande ramt af Afrikansk svinepest skal varmebehandles.
Det vil sige, at det nu er svineproducentens ansvar at bestille varmebehandlet foder, såfremt det kommer fra et asiatisk land ramt af Afrikansk svinepest. Det samme gælder foder til kvæg, hvis der på samme ejendom også er svineproduktion.
-  Vi har fået oplyst, at producenter af bl.a. økologiske sojakager varmebehandler produktet til 110 grader. Importen skulle normalt foregå i bigbags, pakket i containere. Men det er uklart, på hvilket tidspunkt efter produktion sojakagerne pakkes i bigbags. Derudover er der risiko for, at sojakagerne bliver udsat for smitte i løbet af transporten, da vi ikke ved hvilke foderstoffer, der er transporteret i containeren eller lastbilen tidligere, siger Jan Dahl, chefforsker i Landbrug & Fødevarer ifølge et nyhedsbrev fra Seges.

Har du husket at tage hygiejnekurset?

Dyrlægerne hos Vet-Team minder i deres seneste nyhedsbrev om hygiejnekurset, der er obligatorisk for alle, der arbejder med svin – med undtagelse af landmænd.

Hygiejnekurset giver blandt andet kendskab og redskaber til at holde husdyr-MRSA inde i stalden, så det kan forebygges, at bakterier og andre smitstoffer kommer ud af stalden.

Kurset er nemt at gennemføre. Det kan gøres derhjemme på internettet, og du skal blot huske at have dit NemID, når du logger på.

MRSA-kurset kan gennemføres på Statens Serum Instituts hjemmeside.

Flere gode råd om ventilation

Svinekonsulent Rie Krukow, LMO, giver for tredje gang gode råd vedrørende ventilation via nyhedsbrevet »Trynekontakten«. Denne gang i forhold til skader på alarmanlæg/ventilation på grund af lynnedslag hen over sommeren, som har betydet, at der ikke er kommet alarm ved ventilationssvigt.

- Hvis du kommer ind i en stald, hvor ventilationen er stoppet, er det vigtigt, at du reagerer så hurtigt som muligt, ved at få lukket vinduer etc. op, og sikrer at overbrusning kører, så grisene ikke dør, lyder rådet fra konsulenten, der giver en række anbefalinger, hvis uheldet er ude.

- Er du så uheldig, at grise er døde/svært afkræftede, skal du: Tilkalde dyrlæge, så du kan få hjælp til at aflive grise. Tilkalde elektriker, så skaden kan afhjælpes. Kontakte din svinerådgiver, så du kan få hjælp til at sikre, at du får alle detaljer med. Bestille vikarer til aflivning og oprydning. Bestille DAKA-containere til døde dyr – kan gøres enten direkte ved DAKA eller ved vognmand, og selvfølgelig anmelde skaden til dit forsikringsselskab.

Rie Krukow anbefaler, at der tilkaldes vikarer til at slæbe døde grise ud og aflive skadede grise, da det er en meget svær opgave for de medarbejdere, der har passet grisene.

- Du bør være opmærksom på, at både du og dine medarbejdere kan få en reaktion på forløbet, som kan kræve hjælp fra en psykolog eller lignende. I har ofte psykologhjælp med i jeres forsikringer, så tøv ikke med at benytte muligheden, lyder opfordringen.

Læs mere om Afrikansk svinepest

ASF er en virussygdom med høj dødelighed. Derfor er der stort fokus på effektiv smittebeskyttelse for at undgå et udbrud på dansk jord.

Læs mere her

Læs også