Så skete det: Kylling overhaler rugbrød i Østdanmark
Kylling med kartofler og/eller grønt er den mest
populære middagsret øst for Storebælt, hvor retten har
vippet rugbrød med pålæg af pinden. Kyllingeretter er det mest populære middagsmåltid øst for Storebælt, viser en ny undersøgelse. Foto: Colourbox
Institutionen Madkultur, der hører under Miljø- og Fødevareministeriet, har udgivet en rapport, der fokuserer på, hvilke middagsretter der er de mest populære i Danmark, og hvilke ingredienser, der bliver brugt, når danskerne går i køkkenet.
Rapporten skildrer de ændringer, der er sket i madvanerne hos danskerne. Det er blandt andet påfaldende, at kylling med kartofler og/eller grønt nu er den mest populære middagsret øst for Storebælt.
Både i Region Sjælland og i Region Hovedstaden er den ret mest populær foran rugbrød med pålæg, mens pizza er tredjemest populært.
På landsplan er rugbrødsmaden med pålæg dog stadig lidt mere populær end kyllingeretter.
Undersøgelsen viser desuden, at danskerne på landsplan nu spiser mere kød end for tre år siden, og at brugen af kartofler er stærkt faldende.
For tre år siden indgik kartofler i 44 procent af alle middagsretter, men det tal er nu faldet til 33 procent.
- Der er mange forklaringer på kartoflens tilbagetog. En forklaring er, at vi bruger stadig mindre tid i køkkenet. Dels laver vi mindre mad fra bunden. Dels er det sådan, at når vi endelig laver mad, så bruger vi kortere tid på det. En stigende andel af danskerne siger, at de bruger mindre end 15 minutter på at lave mad. Og der er det problem, at man altså ikke kan koge kartofler på mindre end 15 minutter, siger direktør i Madkultur, Judith Kyst, til TV2 Nyhederne.
landsplan det mest benyttede middagsmåltid, som denne
oversigt viser.
6,6% Rugbrød med pålæg
5,7% Kylling med kartofler og/eller grønt
5,0% Pizza
4,4% Bøf med tilbehør
3,4% Brød med pålæg, sandwich
3,0% Burger eller bøfsandwich
3,0% Koteletter og schnitzler
2,6% Frikadeller
2,5% Gryderet
2,3% Pastaret
Kilde: Madkultur