Agerskovgruppen runder de første 10 år

Hér i januar er det 10 år siden, at Agerskovgruppen blev dannet i protest mod vandplaner og det politiske udspil »Grøn Vækst«. På nær et kort stop i 2017 har formanden alle årene heddet Jens Peter Aggesen.

Agerskovgruppen med Jens Peter Aggesen, kan i disse dage fejre de første ti år i gruppen, der i dag er blevet en forening. Arkivfoto
Agerskovgruppen med Jens Peter Aggesen, kan i disse dage fejre de første ti år i gruppen, der i dag er blevet en forening. Arkivfoto

Tekst: Lasse Ege Pedersen

Hér i januar 2021 er det 10 år siden, at de to sønderjyder Jens Peter Aggesen og Thorkild Fink stiftede Agerskovgruppen. De to havde været til møde på statens Miljøcenter Ribe og hørt et foredrag om, hvad der ventede som følge af vandplanerne og VK-udspillet fra 2009 »Grøn Vækst«.

Efter mødet lød det fra Jens Peter Aggesen til sin kompagnon, at »det her lukker dansk landbrug. Vi må gøre noget«.

- Da jeg kom hjem, kunne jeg ikke sove. Jeg tænkte og tænkte. Drak et glas rødvin, som jeg tror blev til en hel flaske. Næste morgen ringede jeg til Thorkild Fink, og så blev vi enige om, hvad der skulle gøres, siger Jens Peter Aggesen, der fortæller, at der hurtigt blev taget kontakt til en række andre landmænd i det sønderjyske.

Allerede få dage senere var det, som blev til Agerskovgruppen, med ultrakort varsel med til at arrangere møde med daværende fødevareminister Henrik Høegh (V) på Agerskov Kro, hvor cirka 160 landmænd dukkede op med det klare budskab, at kvælstofkravene skal sænkes markant, og fokus i vandmiljøet skal over på fosfor.

 

Stormøder og demonstrationer

Året efter, i 2012, havde man juraprofessor Peter Pagh med speciale i miljøret og daværende L&F-formand Martin Merrild samlet på Agerskov Kro. Og siden har Agerskovgruppen arrangeret en lang række af stormøder, som næsten hver gang handler om danske landmænds rammevilkår. Jens Peter Aggesen skønner, at cirka 7.000 er mødt op til de møder, som man har holdt.

Også flere traktordemonstrationer er det blevet til i de sidste ti år, mens der også er blevet holdt en række møder med politikere. Primært dem fra blå blok.

- Vores formål har været at fremme landmændenes rammevilkår. Så enkelt er det jo egentlig. Dengang var jeg så naiv at tro, at det blev en let sag. Så for mig at se, så handlede det bare om at rejse over på Christiansborg og forklare dem, hvordan det hele hang sammen. Altså vise dem nogle målinger, hvordan det ser ud i virkeligheden, og så skulle det bare køre, siger Jens Peter Aggesen, der dog hurtigt måtte sande, at så let gik det ikke.

Faktisk blev Jens Peter Aggesen så frustreret, at han i en kort periode i januar 2017 meldte ud i en e-mail til resten af sin bestyrelse i Agerskovgruppen, at han stoppede som formand. Han forklarede, at hans tålmodighed ikke rakte til det politiske Danmark.

 

Så gerne landbruget samlet

Ganske kort efter var han dog alligevel tilbage i spidsen for Agerskovgruppen. Fra Jens Peter Aggesen lyder det, at han mener, at landbruget dog ville have bedst af at være samlet et sted.

- Der burde være et sted, hvor man tog hånd om alle de her ting, men det er ikke sket. Nu må vi så se, hvad den nye formand i Landbrug & Fødevarer (Søren Søndergaard, red.) kan gøre. Måske kan han komme med en ny stil. Foreløbig tegner det godt. Han giver et godt indtryk. Nu må vi se, om han kan skærpe profilen, men jeg er positiv over for ham, siger Jens Peter Aggesen.

I 2020 blev Agerskovgruppen til en regulær forening, da det var et krav til, at man kunne stævne staten for det samlede efterafgrødekrav. 74-årige Jens Peter Aggesen kan dermed formentlig se frem til at blive formelt valgt som formand, når foreningen på et tidspunkt kan holde sin generalforsamling. Foreløbig er den udskudt på grund af corona lige som et stormøde, som foreningen skulle have holdt her i januar.

I dag udgøres formandskabet i Agerskovgruppen af formand Jens Peter Aggesen og næstformand Holger Iversen. Thorkild Fink og Jens Iversen er også med i bestyrelsen. Derudover nævner han i flæng en lang række sønderjyske landmænd, som han kalder sine »spindoktorer«, som vigtige for Agerskovgruppen.

Læs også

Ministeren talte direkte til nordjyderne
Advokat opfordrer til retssag: Er Coop bag misledende retorik?
KHL sender 3 millioner tilbage til medlemmerne
Håbet er et mere kulturelt og socialt 2021
Ny formand i Verdens Bedste Fødevarer: Danmark er foregangsland for akvakultur
Roundup og vandplaner blev rundet i skoven