Fra lille spire til Verdensstjerne

Roseforædler Rosa Eskelund har som en af få i verden forædlet roser siden 1996. Hun fascineres dagligt af sit arbejde og glædes hver gang hendes forædlingsarbejde resulterer i en lille spire og kommende rose.

Hun er ikke så stor, som hun står der iført blomstret trøje og med kulsort hår og tager imod i sit køkken en vinterklædt kold martsdag, hvor trafikken næsten er gået i stå på grund af isglatte veje, og hvor TDC har problemer med mobilnettet, så store dele af den danske befolkning hverken kan ringe ud eller modtage opkald.
Faktisk foranlediges man til at sammenligne hende med den unikke af det utal af små spirer, hun selv har i sit drivhus blot få hundrede meter oppe ad bakken med smuk udsigt ud over havet. Man fristes til at sammenligne med den lille spire, der efter flere forsøg, flid og passion er sprunget ud som en smuk unik rose. En rose der ovenikøbet, nærmest skæbnebestemt har fået det eventyrlige navn Rosa og som nu forædler roser til hele verden og er kendt blandt roseelskere som Rosa Eskelund, roseforædler og en god en af slagsen.
For man mærker det med det samme, som man træder ind i det lille fiskerhus på Fiskervænget i Dyreborg. Der er passion i øjnene og mange historier der brænder sig på, når Rosa Eskelund fortæller om sit arbejde.
- Jeg føler faktisk ikke, at jeg er på arbejde, siger hun.
- Det er en livsstil.
 

Eget gartneri

Rosa Eskelund er uddannet gartner og fik sit første job i et rosengartneri ved Kolding.
- Det var simpelthen så spændende, siger hun.
- Jeg nød at passe roserne og fandt meget hurtigt en glæde ved at se dem vokse og udvikle både duft og form.
Efter fem et halvt år, hvor Rosas mand Harley Eskelund også havde fået job i gartneriet, fik de lyst til at starte op selv.
- Vi så en annonce i avisen om et gartneri, der var til salg ved Aarhus og i 1988 købte vi det, siger Rosa Eskelund med et smil, som om hun stadig ikke helt selv forstår, hvad det egentlig var, der drev dem den gang.
- Jeg kan stadig forundres lidt. For jeg har altid set mig selv bo på et lille landsted og være selvforsynende. Med købet af gartneri i Aarhus blev min tilværelse pludselig anderledes.
- Vi fik mange ansatte og stor produktion af miniroser. Men vi var glade, forsikrer Rosa Eskelund.
 

Ville skabe

Efter ti år begyndte hun at krydse egne roser.
- Jeg fik interessen, fordi hverken Harley eller jeg var tilfredse med det antal af nye sorter, vi blev præsenteret for. Sommetider så vi nogle roser og forelskede os i dem, og så ville forædleren ikke sætte dem i produktion. Det var frustrerende og helt klart mit springbræt til at begynde selv.
- Jeg forsøgte mig lige så stille frem. Begyndte nede bag et hjørne i drivhuset med at flytte pollen fra en gul rose til en rød. Og pludselig var jeg i gang og kunne kalde mig forædler.
- Jeg elsker det job, understreger Rosa Eskelund med en passion der slet ikke lader nogen tvivl tilbage om, at hun mener det fra de inderste celler af hendes krop.
- Det er ikke et job for mig. Det er en livsstil, understreger hun igen, som vil hun sikre sig, at jeg har forstået det.
 

Forelsket i Dyreborg

I 1996 flyttede Rosa og Harley med deres to børn, Camilla og Anders til Dyreborg ved Faaborg.
- Vi faldt pladask for stedet. Man kan ikke andet. Med Faaborg Fjord et stenkast fra køkkenet og med egen direkte adgang til vandet, samt et lille samfund, der kerer sig for hinanden. Vi var slet ikke i tvivl, siger Rosa Eskelund, der hele tiden havde i baghovedet, at det skulle være et sted, hvor hun i fred og ro kunne dyrke sin store lidenskab – forædling af roser.
- Her er der stille. Her har jeg den ro, jeg har behov for, når jeg udvikler nye roser. Jeg elsker at gå helt alene og pusle om roserne. Se om de udvikler sig i den ene eller den anden retning.
- Da vi flyttede til Dyreborg gik jeg all in på forædling og begyndte firmaet Roses Forever.
Rosa Eskelund er eneste kvindelige roseforædler i verden og hun anslår, at de på verdensplan ikke er flere end en god håndfuld miniroseforædlere.
- Vi er ikke mange, og derfor er det også så vigtigt, at de roser vi kommer med, er af høj kvalitet.
- Blandt andet har jeg udviklet en serie af roser med meget større rosenhoveder end tidligere. Formålet var egentlig at udvikle roser til vores egen produktion, så vi ikke skulle være afhængige af, hvad agenterne ville. Nu kunne vi selv bestemme og arbejde hen imod de roser, vi selv syntes var lækre. Og så pludselig en dag står en stor gartner fra Holland og en fra Japan og siger, at de gerne vil dyrke vores roser. Det var fantastisk.
- Siden er det gået slag i slag, smiler Rosa Eskelund og glæder sig over, at hendes passion og lidenskab har vist sig også at kunne blive hendes levevej.
 

Stort parti i test

Hvert år kommer der 500 nye sorter i test i gartneriet i Aarhus, der i dag drives af sønnen Anders. Af de 500 sorter, bliver mellem en og fem til noget.
- Ja, og fem er nok højt sat, vurderer Rosa Eskelund og forklarer, hvordan hun ved hver ny sort vurderer, om den har potentiale som minirose, haverose eller snitrose.
- Det er så spændende at se, hvordan de udvikler sig. Bare det, at de har spiret, er en kæmpe succes og vi følger dem, som var de vores børn. Vi ved jo ikke om netop den ene lille spire går hen og bliver en verdensstjerne, siger Rosa Eskelund, der beskriver hele rosens udvikling som unik og slet ikke til at lade være med at følge med i.
- Der er så meget at sætte sig ind i. Hver enkelt rose har en familie og nogle gener, der skal tænkes sammen med andre. Det at kække koden til noget, der er smukt og lækkert samtidigt med, at rosen holder, når den kommer ind i stuen og er nem at producere. Det er ikke bare noget, man gør, forsikrer Rosa Eskelund, der også meget gerne vil have sine roser til at dufte vidunderligt.
- Gør de det, er det et ekstra plus, som de fleste af os sætter pris på, så det vil jeg så gerne, at de gør, siger Rosa Eskelund inden hun smutter i drivhuset. Bare lige for at se, om alt nu står vel til og for glædestrålende at konstatere, at endnu en lille spire er tittet frem fra den bare jord i potten.
Og hvem ved. Måske er det netop den spire der, på den kolde isglatte vinterdag først i marts, viser sig at blive Rosas nye verdensstjerne. Den bliver i hvert fald taget imod, som om den er. Taget imod som endnu en af Rosas roser.
 
Rosas roser
■ Rosa Eskelund er roseforædleren i Roses Forever, der er et dansk familieejet rose forædlingsfirma, der sælger rettigheder samt know-how til gartnerier i hele verden.
■ Roses Forever er beliggende i Dyreborg ved Faaborg og beskæftiger tre fuldtids ansatte.
■ Rosa Eskelund udvikler løbende nye roser i hendes forædlingsdrivhus.
■ Rosas roser dyrkes i hele verden.
■ Rosa har ved flere lejligheder fået hendes roser døbt af kongelige og kendte.
 

 

Læs også