Generalforsamlingen i Skive blev suspenderet

Usikkerhed og følelser gjorde, at medlemmerne i Landboforeningen Limfjord ikke kunne stemme en fusion igennem med Lemvig og Thy.

Der blev i alt afgivet 68 stemmer. 2 stemte blankt, 23 stemte nej og 43 stemte ja. Dermed kunne der ved generalforsamling hos Landboforeningen Limfjord ikke opnås flertal for en fusion med Lemvig og Thy. Foto: Tenna Bang

Efter fintælling og en tur i vedtægterne, blev det afgjort, at der manglede en ja-stemme fra medlemmerne ved Landboforeningen Limfjords generalforsamling, for at opnå flertal til en fusion.

Medlemmerne skulle stemme for eller imod en fusion med Landbo Thy og Lemvigegnens Landboforening.

Der blev i alt afgivet 68 stemmer. 2 stemte blankt, 23 stemte nej og 43 stemte ja.

Skeptiske stemmer

Forinden havde der været en halvanden time lang debat.

- Jeg kommer til at stemme nej til det her, lød det flere gange, med alt for undren over, hvorfor nu, når foreningen igen er kommet ud med et godt regnskab og havde en tilgang af medlemmer i 2020, til tvivl om rigtigheden i at ville stå sammen med LandboThy og Lemvigegnens Landboforening. Der blev spurgt flere gange til, hvorfor man ikke har kigget mod Sagro, Velas, Agri Nord eller LandboNord.

- Men den fusionsplan der ligger, vil vi tilgodese de medlemmer, der bor i området og deres interesser bedre, end hvis vi går med i Sagro, som har nogle andre udfordringer. Og Velas hører måske mere til i det østjyske, sagde Lars Kristensen og anerkendte, at foreningen sagtens kan stå alene nogle år endnu, men lagde heller ikke skjul på at en fusion vil været rettidig omhu.

- På et tidspunkt er vi nødt til at gøre et eller andet. Hvis vi gør noget nu, så kan vi gøre vores indflydelse gældende. Hvis vi venter 10-15 år og ringer til Sagro og siger, at nu kan vi ikke klare at servicere vores medlemmer mere, så kan vi være helt sikre på, at det er dem, der sætter dagsordenen, konstaterede Lars Kristensen.

Klart ja

Forslaget om fusion kom fra en samlet bestyrelse.

- Jeg mener, at vi som bestyrelse er kommet helt op til netkanten og vi har serveretten nu, så det er derfor vi skal gøre det nu. Nu er vi med til at sikre indflydelse og selv bestemme hvordan det er vi kan tegne det fremtidige billede vi gerne vil have. Derfor vil jeg gerne opfordrer til at vi skrider til handling så vi kan stå endnu stærkere politisk og rådgivningsmæssigt i fremtiden, lød det fra bestyrelsesmedlem Malene Sevelsted.

Også flere andre i salen gjorde det klart, at de mente et ja, var den rigtige beslutning. Blandt andet Mads Høstgaard, som talte på vegne af en gruppe unge landmænd.

- Unge landmænd nu til dags, vi efterspørger lidt et andet produkt. Det vi efterspørger, er måske ikke altid helt i tråd med det produkt Landbo Limfjord de giver os. Vi er ikke så stavnsbundne. Vi vælger den rådgivning, der er den rigtige rådgivning og til den rigtige pris. Vi søger at den stemme vi har, den er stærk og vi fornemmer helt klart at hvis man vil have en stemme i det politiske spil, så skal den være klar. Hvis vi kan fusionere tre foreninger her til en stærk stemme, så tror vi på at vi bliver hørt i den her politiske debat. Jeg tror derfor personligt på, at det her er et rigtig godt skridt at tage inden at vi bliver tvunget til at fusionere med nogle der er store i forvejen, sagde Mads Høstgaard, som også lagde vægt på, sammen med fusionsgruppen, at en fusion efter hans mening vil kunne tiltrække arbejdskræft, da tre huse kan sparre sammen, og på den måde højne niveauet.

 

Tvivl om Lemvig

Det kom også frem at enkelte er skeptiske omkring en fusion med Lemvigegnens Landboforening.

- Jeg kan godt forstå, at Lemvig gerne vil være med til det her. Lemvig har problemer ude i deres rådgivningsselskab og det var jo også Morten Agger (formand i Lemvigegnens Landboforening, red.) der inviterede. Jeg har ingen problemer med, at vi skal gå sammen med Landbo Thy, men jeg er lidt i tvivl med Lemvig, sagde Jens Gudike Fly.

Lars Kristensen erkendte, at der på medarbejdersiden har været lidt uro i Lemvig, men at der er nyansættelser igen.

- Det er ikke helt så ringe i Lemvig, som du skitserer, lød det fra formanden. Samtidig blev det set fra den positive side af Mads Høstgaard, som mener at en fusion vil trække niveauet op i Lemvig uden at gøre det ringere i Skive, tværtimod.

- Lur mig om de ikke har bare en enkelt medarbejder, som er bedre på sit felt end bare en af dem i Skive, lød det.

Usikkerhed omkring vedtægter

Følelserne fik for mange frit løb og den ældste generation nævnte flere gange fusionen med Landbo Thy for 20 år siden, som dengang gik i vasken. Også vedtægterne og den kommende bestyrelsessammensætning, skabte tvivl.

Direktøren for fusionsforeningen, Landboforeningen Fjordland, vil blive Henrik Galsgaard, som i dag er direktør i Landbo Thy.

- Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at Henrik vil kunne løfte den opgave. Han har været i en lignende proces, da man slog Syd Thy sammen med Nord Thy. Og måden han er leder på, den har været tiltalende for alle tre formænd, lød det fra Lars Kristensen.

- I lægger op til, at ham direktøren det bliver, ja nu har I så åbenbart valgt, han er totalt enerådig på, hvad der skal foregå. Har I som bestyrelse ingen ting at sige, vil I ikke have en indflydelse på noget som helst. I giver det hele fra jer og ligger det over på en enkelt person, det er direktøren og han kan gøre, som det passer ham. Jeg kan ikke stemme ja til det her ud fra det forslag, der ligger nu, det kan jeg simpelthen ikke, sagde Hans Larsen.

Ligeværdige foreninger

Formanden fremhævede flere gange det gode samarbejde med de to andre foreninger i hele fusionsprocessen, hvor han føler, der har været et ligeværdigt forhold.

- Der har ikke været noget styrkeforhold og vi har ikke skulle måle tegnebøger. De har sagt til os, at hvis vi har et problem med vores egenkapital, så skal vi gøre noget ved den inden, fortalte Lars Kristensen, som blev mødt af flere spørgsmål omkring økonomien, da Landboforeningen Limfjord klar står med den stærkeste økonomi.

Der blev ikke noget flertal for en fusion og derfor skal medlemmerne i Skive og omegn nu til en ekstraordinær generalforsamling.

Efter afstemningen var det en ærgerlig formand, som gik ned til sin bestyrelse. Alligevel glædede han sig over, at mange medlemmer gerne ser en fusion og der dermed er grundlag for at samles om planerne og en ny afstemning igen.

Direktør opsagt

Der var løbende gennem aftenens generalforsamling ros til direktør Benny Kirkegaard, for det gennem mange år, flotte økonomiske resultat. Han overraskede dog de fleste med aftenens allersidste bemærkning.

- Nu er det sådan at jeg er blevet sagt op i dag, så mit hverv ophører nu her fra i aften af, sagde Benny Kirkegaard, som gav alt ros videre til sine medarbejdere.

- Der er nogen der er kommet med ros til mig i aften. Jeg vil sige det sådan at de resultater vi skaber, det er ikke mig der skaber dem, det er mine medarbejdere, lød det for den nu forhåndværende direktør, som gjorde det klar, at han gerne fortsætter som direktør i Kvægeksperten, hvis det stadig er muligt.

Benny Kirkegaard blev mødt fra salen med meget tomme blikke.

- Jeg har ikke ville sige det før nu, for det har ikke skullet påvirke det, der er forgået, men jeg vil gerne sige tak til jer medlemmer, der har bakket mig loyalt op gennem mange år. Det har været en fantastisk rejse at være på, tak for det. Lød det fra den nu daværende direktør i Landboforeningen Limfjord, Benny Kirkegaard, efterfulgt af aftenens absolut største bifald.

Frem til, der er fundet en afgørelse, varetager chefkonsulent i økonomiafdelingen, Flemming Pedersen ledelsen af virksomheden.

Læs også