Minkavlerne sagde tak

Minkavlerne gav deres store tak til Holstebro-Struer Landboforening, da der var generalforsamling under bøgetræerne i Sir Lyngbjerg ved Holstebro.

Minkskandalen fyldte en del, både i formanden Kristian Gades beretning og i den efterfølgende debat, da der var generalforsamling i Holstebro-Struer Landboforening. Fotos: Tenna Bang - Som minkmand så skylder jeg virkelig at påskønne Holstebro-Struer Landboforenings kæmpe indsats, sagde Birger Primdahl.

- Som minkmand så skylder jeg virkelig at påskønne Holstebro-Struer Landboforenings kæmpe indsats sammen med de øvrige Sagro-folk, borgmestre og andre landboforeninger. I gjorde en kæmpe indsats for at prøve at bevare minkerhvervet, dengang der stadig var håb. Det var en operation der lykkedes, patienten døde. Jeres indsats er vi mange der anerkender og det skylder vi en stor tak for, så tak for hjælpen og for kampen, lød det fra tidligere minkavler Birger Primdahl, som modtog en enorm klapsalve fra forsamlingen på bænkene, hvor flere, bare for et år siden, levede af at have mink.

Derfor var det også en berørt formand, Kristian Gades, som talte om den 4. november og alt det, der kom og kommer bagefter.

- Jeg tror ikke der er nogen som helst, som kan sætte sig i det sted, hvor mere end 1.000 familiers livsværk med et slag bliver rykket væk, lød det.

Fællesskabet stod sin prøve

I Holstebro-Struer Landboforening satte man alle sejl til, for ingen skulle føle, at minkfolkene stod alene.

- Det var her fællesskabet skulle stå sin prøve, sagde formanden.

Der blev holdt et utal af møder omkring hvordan man skulle håndtere det praktiske omkring familierne. Og der blev nedsat en gruppe som på ugebasis skulle følge op på hvordan det gik og sikre, at minkavlerne og medarbejderne hurtigt kom i beskæftigelse igen.

- Og så må jeg bare sige, det var sådanset faktisk overhoved ikke nødvendigt. Minkavlere og de folk, der var ansat, det er entreprenante folk, dygtige og eftertragtede. Der har sådan set overhovedet ikke været brug for alt det arbejde, der blev sat i søen med at lave ekstra vilkår, så vi var sikre på, at de kunne blive hjulpet. Det er supergodt, sagde Kristian Gade med en tak til minkavlerne, medarbejdere i Sagro og Holstebro Kommune.

Er minkavlerne for dygtige?

En af tilhørerne, Per Sognstrup, Nr. Felding, var dog bekymret for, om minkavlerne måske har været for dygtige til at komme i beskæftigelse igen.

- Jeg vil gerne sige noget, der er lidt frækt. For nu viser det sig, at de i minkbranchen er så piv dygtige, at de bare er kommet i gang igen. Vi står og siger, at det er tab af arbejdspladser at lukke et erhverv, men nu er de alle kommet i gang igen. Jeg tror det er lidt ødelæggende, for hvis nu man var landspolitiker, ville man jo sige, jamen det betyder ingenting, de er jo i gang igen med det samme. Og så kunne man jo gøre det samme med kvægbranchen og svinebranchen, sagde han.

Minkene trækker i langdrag

Den økonomiske erstatning og kompensation, blev også vendt.

- Jeg håber, at langt de fleste af minkavlerne kan se sig selv i det her. Der er mange ting som overhovedet ikke er i orden. Det kunne jeg nævne i dusin-vis, men udbetalingerne, mangel på samme det er under alt kritik. Den kommissions transaktion, som skal nedsættes for at værdisætte farmene, jamen den er ikke engang nedsat ordentligt endnu, og det sidste jeg har hørt er, at der i hvert fald vil gå to til tre år, før man er færdig og inden de kære minkavlere kan komme videre, sagde Kristian Gade.

Der blev også talt om den kommende landbrugsreform og hvilke initiativer landboforeningen har igangsat omkring blandt andet Storå. Foruden grundvandsbeskyttelse og foreningens syn på, hvad de kalder urimelige vandpriser.

Bestyrelsesvalg

Holstebro-Struer Landboforening havde fire på valg. Kristian Gade, Jacob Søndergaard Skals, Helge Nielsen og Anders H. Ørts. De blev alle genvalgt. Annette Gade blev valgt som suppleant. Foruden de valgte består bestyrelsen af Anders Nørgaard, Robert Lynge Andersen og Peter Michael Mikkelsen.

Årets resultat 2020

Holstebro-Struer Landboforening har fremlagt sit regnskab.

Årets resultat: 1.844.344 kroner

Egenkapital: 26.804.308 kroner

Læs også