Future Match: Købere og sælgere skal nemmere kunne finde hinanden

Et nyere koncept, Future Match, skal gøre det nemmere at matche landmænd, der søger et alternativt generationsskifte.

- Det er nemmere for en ung at komme med på sidelinjen sammen med mig end at skulle ud og lægge en kæmpe kapital for et sted, siger landmand Klaus Knudsen. Privatfoto

Flere landmænd med etablerede landbrug til overtagelse har allerede meldt sig gennem Fjordlands nye koncept »Future Match«. Her vil landboforeningen tilbyde et alternativ til det, man ofte ser, at yngre landmænd skal kunne stille med tocifrede millionbeløb for at blive gårdejere.

- Vi ser, at landbrugene bliver større og mere komplekse – det er svært for de unge at løfte finansieringen til at købe alene. Derfor oplever vi, at landbrug i højere grad bliver drevet gennem andre virksomhedsmodeller, forklarer Ole Sand, daglig leder af ejedomsmæglerforretningen Fjordland Mægler, der er drevet af Fjordland.

Future Match består af et kartotek for både etablerede landmænd, yngre landmænd samt investorer. Det skal imødekomme flere landmænds ønske om at etablere sig, hvor manglende kapital spænder ben for projektet.

- Det kræver et stort forudgående arbejde at finde en partner enten i det daglige arbejde eller til den finansielle del af forretningen – der vil vi gerne kunne matche parterne med hinanden, siger Ole Sand.

På jagt efter samarbejdspartner

Gennem et kvart århundrede har den 57-årige landmand Klaus Knudsen drevet landbrug syd for Thisted. Oprindeligt investerede han i et svinebrug sammen med sin hustru. Gården har de solgt i 2006 og i stedet investeret i kalveproduktionen Lindgaard Landbrug.

Havde det ikke været for en kapitalindsprøjtning fra svigerforældrene til deres første køb, var det aldrig lykkedes dem at etablere sig, fortæller han.

- Her 30 år senere skal unge landmænd hoste op med endnu mere for at få deres eget, og det kan simpelthen ikke lade sig gøre. Samtidigt har jeg bygget min kalveproduktion op fra 34 hektar til 200 hektar ejet jord, og jeg vil være ked af at skulle nedskalere det op til min pension for at kunne finde en arvtager – eller alternativt lukke det, forklarer Klaus Knudsen.

Derfor leder han nu efter en samarbejdspartner, som på sigt vil have interesse i at overtage. Sammen med sin kone Henriette har parret tre børn, men ingen af dem ønsker at drive virksomheden videre.

En alternativ ejerform

Future Match er en mulighed for yngre landmænd på jagt efter sit eget livsværk samt landmænd, som ønsker at finde en potentiel overtager til deres gård.

- Vi vil gerne promovere andre former for ejerskab. Tidligere var der mange landmænd, der kom ind i branchen ved at købe en lille ejendom og så bygge den op. Dem er der længere imellem, så Fjordland vil gerne belyse mulighederne og finde nogle emner, så vi har nogle at tage fat i, forklarer den mangeårige mægler Ole Sand.

Det hilser landmand Klaus Knudsen velkommen. Han er i god tid og vil gerne finde det rette match til et generationsskifte. Han er åben for flere typer af ejerskab, fortæller han.

- Jeg vil gerne bare have taget hul på det, så jeg har en plan for de kommende år. Jeg kan vente på den rette i et halvt, helt eller to år, og jeg er åben for partnerskaber, I/S eller noget helt tredje, jeg lægger mig ikke fast på noget, siger landmanden.

At prikke til de rigtige

Klaus Knudsen har en passioneret tilgang til ungdommen og benytter sin virksomhed som en slags »rugekasse« for unge, som leder efter deres rette hylde på arbejdsmarkedet – med stor succes. Derfor værner han både om sin bedrift og sine medarbejdere.

- Jeg har kollegaer, som de sidste 10 år af deres arbejdsliv drosler ned for så at lukke til sidst. Jeg vil jo rigtig gerne se min virksomhed køre videre. Desuden ville en nedskalering betyde, at jeg skulle sige farvel til mine folk, det har jeg ikke lyst til – slet ikke, når det betyder, at jeg i min alderdom, så vil skulle stå for det hele selv, forklarer han.

Alle ønsker noteres ned

Fjordland leder særligt efter landmænd med et ønske om at blive bedriftsejere, som er interesseret i at blive skrevet i det nye kartotek.

- Vi noterer alle ønsker til bedrift og ejerform, og så benytter vi vores kæmpe netværk inden for landbruget til at prikke til de rigtige. Det gælder om at matche på en hel del mere end bare den fysiske ejendom, og det er vi de rette mæglere til, mener Ole Sand.

Klaus Knudsen har tillid til projektet og ser frem til en kommende samarbejdspartner på Lindgaard Landbrug.

- Fjordland er min landboforening, som jeg benytter til alt fra regnskab til planlægning af planteavl. Jeg havde ikke ringet til en hvilken som helst ejendomsmægler, men her har jeg en tro på, at vi kan finde én eller to, som kan komme med på sidelinjen sammen med mig, for om 10 år så er jeg ude, lyder forventningen fra landmanden.

Future Match

Et kartotek skal gøre det muligt for købere og sælgere at finde hinanden.

• Fjordland Mægler, som drives af landboforeningen Fjordland, etablerede i februar 2024 kartoteket for landmænd kaldet »Future Match«

• Fjordlands kæmpe netværk af landmænd i Danmark skal benyttes til at sammensætte landmænd med et ønske om at etablere sig med ældre landmænd, som leder efter en til at overtage bedriften

• Kartoteket består af tre typer emner: Landmænd på udkig efter egen bedrift, ældre landmænd med bedrifter til overtagelse inden for en årrække samt både passive- og aktive investorer

• Kartoteket er tilgængeligt for alle

Læs også