USA's landmænd under pres: - Nu skal der træffes nogle svære beslutninger

- Det bliver interessant at se, hvordan de øverste 20 procent af de amerikanske landbrug med de bedste indkomster vil tilpasse sig prissætning, risikostyring, omkostnings- og rentestrategier, skriver professor emiritus David Kohl om et kraftigt fald i landmændenes indtjening.

Det har været gode tider for de amerikanske landmænd. Lige indtil nu.

Ifølge en økonomivurdering baseret på data fra mere end 3.000 bedrifter i over 20 stater i USA fra Center for Farm Financial Management ved University of Minnesota tegner der sig nemlig et billede af et overordnet dramatisk fald i deres indtjening.

Det fremgår af en analyse foretaget af David Kohl, der er professor emeritus i landbrugsfinansiering, på det amerikanske nyhedsmedie Farm Progress onsdag.

Landmændene bliver presset til at træffe svære beslutninger i resten af 2024 og foretage ændringer i bedriften ind i 2025 for at få rettet økonomien op.

Høje omkostninger og rente

De nye tal er delt op i tre bedriftsgrupper, hvor man især ser på de øverste 20 procent med den højeste indtjening og største produktion.

Ifølge mediet faldt nettoindkomsten for landbrugene i de øverste 20 procent fra over $700.000 til cirka $300.000 i 2023. Faldet skyldes stigende omkostninger og høje renter.

- Det bliver interessant at se, hvordan de øverste 20 procent af landbrug med de bedste indkomster vil tilpasse sig prissætning, risikostyring, omkostnings- og rentestrategier, påpeger skribenten.

- Vanskelige beslutninger kan være forude for 2025 og fremover, når det kommer til leje- og leasingaftaler, kapitaludgifter og strategier for afgrøde- og husdyrudgifter. Normalt er det de øverste 20 procent af fuldtidsproducenter de første, der tilpasser sig ændringer.

Direkte tab

De amerikanske landmænd med en mellemindkomst og de 20 procent med de laveste indkomster i 2023 ligger i sagens natur endnu dårligere.

Mellemindkomst-landmændene havde i 2023 cirka $45.000 (svarende til 310.500 kroner).

For de nederste 20 procent af fuldtidsproducenterne var nettoindkomsten for landbruget negativ, nemlig på -$93.000 (svarende til -641.000 kroner).

Læs mere om Global Farming

Effektivt Landbrug har gennem de sidste 10 år rejst kloden rundt og besøgt landmænd i bl.a. Sydamerika, New Zealand, Uganda, Cambodia og Indien.

Læs mere her

Læs mere om Effektivt Landbrug på Route 66

Som optakt til præsidentvalget i november rejser Effektivt Landbrug til USA for at tale med landmænd langs Route 66. Her kan du lære om de udfordringer, landets ranchers og farmers står med i hverdagen, og hvilke håb og ønsker de har til den kommende præsident.

Læs mere her

Læs også