Risdyrkning udleder mere drivhusgas end al anden korndyrkning tilsammen
Over hele kloden og især i Asien udgør ris en stor andel af kosten. Men der er den hage ved ris, at det også er den kornafgrøde, som udleder mest drivhusgas på grund af dyrkningsmetoden. Det kan der dog gøres noget ved.

Mange landmænd i Thailand er med i projekter, hvis mål er at fastholde og øge udbytterne med mindre brug af resurser og betydelig lavere klimabelastning. Fotos: Niels Damsgaard Hansen
I disse år bliver vi herhjemme punket for at spise kød – fordi produktion af kød alt andet lige udleder mere drivhusgas end bare at leve af planteføde.
Ligesom så mange andre vaner ændres vores spisevaner ikke bare natten over. Hvis det overhovedet kommer til at ske, tager det generationer, siger adfærdsforskerne.
Men både i Asien og resten af verden spiser vi også planter, som er knapt så uskyldige som andre af slagsen.
Vil du læse mere?
Kære læser, denne artikel fra Effektivt Landbrug er låst.
Kvalitetsjournalistik kræver research, ekspertise og adgang til relevante kilder.
Men du kan prøve et digitalt abonnement i 10 uger for 10 kroner om ugen.

Læs hele artiklen
Få straks adgang til at læse hele artiklen uden abonnement. Det koster kun 15 kr.
Allerede abonnent? Log ind her