Statsbetalt norsk landbrug: Anders er grundlæggende meget tilfreds

Men nu har norsk landbrug beregnet, at timelønnen for en norsk bonde er nede på 115 norske kroner, hvilket betragtes som alt for lavt. - En student i en kiosk tjener jo mere i timen, fastslår Anders Dønnum med lidt harme i stemmen.

Egentlig har Anders Dønnum en norsk gård af godt og vel gennemsnitlig størrelse på 36 hektar. - Men sammen med naboen driver vi i alt 190 hektar fordelt på fem gårde, fortæller den unge norske landmand. Fotos: Jørgen P. Jensen Dønnumgårds jorde er nok bakkede - som Anders Dønnum her viser - men de ligger i Norges absolut bedste område for landbrug med frugtbar jord og perfekt, varmt klima. I maskinfællesskabet med naboen er der blandt andet en hel ny John Deere-mejetærsker købt sidste år.  - Vi bruger ikke maskinstation, men klarer al arbejdet selv fordelt 50:50 mellem os, fortæller Anders Dønnum. Der pløjes for at lave et godt såbed og undgå splidfrø i næste afgrøde, da der er meget kontraktavl med høje renhedskrav. - Og vores jord er i øvrigt helt fri for sten, da det er silt-jorde fra istiden, fortæller Anders Dønnum. Anders Dønnums forfædre på gården havde en flot opdræt af norske heste. - Men de var også nøjsomme og fattige. Faktisk var vi nordmænd blandt Europas fattigste, før vi fandt olie, påpeger han.

Anders Dønnum er 8. generation på Dønnumgård, der ligger smukt i Norges mest frugtbare landbrugsområde en times kørsel nord for Oslo.

Han driver gården udelukkende med planteavl, da han også er markedschef på Felleskjøpet – den i Norge dominerende andelsgrovvarehandel med 44.000 norske landmænd som andelshavere.

Vil du læse mere?

Køb abonnement her

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også