Med ind i staldene hos mexicansk svineproducent

Effektivt Landbrug er med inde i stalden sammen med driftslederen på en moderne svinefarm et par timers kørsel nord for millionbyen Mexico City.

Mexico er 46 gange større end Danmark og der bor 118 millioner indbyggere. Der er landbrug jævnt over hele landet. Svineproduktionen i Mexico ligger især nordvest for hovedstaden Mexico City, der ofte regnes for verdens største by med godt 25 millioner indbyggere. Driftsleder Horacio Comorena lægger ikke skjul på, at nok er afregningsprisen høj i disse år for grise i Mexico, men der er også en række udfordringer i besætningen - blandt andet for høj dødelighed hos smågrisene. Fire medarbejdere er i gang med den rutinemæssige vaccination af smågrisene. En gennemsnitlig månedsløn for ansatte i Mexico ligger på knap 3.000 danske kroner. Smågrisene fravænnes ved syv uger og går til opfedning, inden de leveres til slagteri ved en levende vægt på 130 kg. Her på den danske ambassade i Mexico City ses i midten Danmarks ambassadør i Mexico, Lars Steen Nielsen, med til venstre Mads Sejersen, som er specialist og rådgiver indenfor landbrug og fødevarer. Til højre Effektivt Landbrugs udsendte. Effektivt Landbrugs tolk peger på en seks-årig agave klar til at blive høstet, mens driftsleder Horacio Comorena fortæller om dyrkningen. Hele landskabet er præget af marker med agaver. Mirasol-farmens imponerende anlæg til at fremstille tequila fra egne agave-marker. Lastbilerne er højt læsset med fodbold-lignende agave-skud på vej ind til kogeriet til tequila. Høsten af agave-planterne er i fuld gang. Bladene smides på jorden - det er kun hjerteskuddet, der skal bruges. Gården Mirasol har omkring 5.000 søer og ligger dermed lidt over gennemsnittet i størrelse for de mexicanske svineproducenter.

Slagtesvin og tequila.

Driftsleder Horacio Comorena er ivrig efter at vise os begge disse produktioner på den store gård Mirasol. Vi starter med svinene.

Og det ser virkelig professionelt ud – også efter danske standarder.

Vi har ikke været på andre svinegårde i Mexico, så vi får lov at komme med helt ind i svinestaldene. Men først brusebad, nyt tøj på og gåtur på et par hundrede meter til nyt brusebad og andet sæt tøj på. Biosecurity tages alvorligt.

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også