Landbrugsfaglig studietur: Tanzania med nationalparker og landbrug

Oplevelserne står i kø i Tanzania, som efterhånden en del danske landmandsfamilier har besøgt for at se noget helt andet end det vante. Det gælder også for studieturen 7.-20. januar 2024, hvor der er erfaren dansk rejseleder med fra start til slut – så der også bliver oversat til dansk ved besøgene.

Tanzania er et afrikansk land med meget at byde på – nationalparker med et fantastisk rigt dyreliv, landbrug i mange afskygninger og en befolkning, der nok er fattig efter vores målestok, men som også udstråler livsmod og vilje til forandring.

Alt dette skal der snuses til på denne studietur tilrettelagt for alle, der vil opleve noget helt unikt og anderledes end dansk hverdag.

På hele rejsen er Per Østergaard rejseleder med godt lokalkendskab fra flere rejser til Tanzania i forskellige sammenhænge. Han oversætter også til dansk fra engelsk, så alle kan følge med.

En ung befolkning

Tanzania har et landareal på 945.087 kvadratkilometer, hvilket er 22 gange større end Danmark.

Der er cirka 60 millioner indbyggere fordelt på 130 forskellige nationale befolkningsgrupper, som udgør 98 procent af befolkningen. De resterende cirka to procent er arabere, indere og europæere.

- Den gennemsnitlige alder er 18 år mod i Danmark 42 år. Det er således en meget ung befolkning, påpeger Per Østergaard.

Fordelingen på religioner er cirka 45 procent kristne, 45 procent muslimer og 10 procent andre religioner. Hovedsprogene er swahili og engelsk plus lidt arabisk og mange forskellige stammesprog.

Glem fordommene

Mange af os er af den opfattelse, at Afrika er et kontinentet præget af sygdom, sult, flygtninge og uroligheder.

- Men virkeligheden er helt anderledes og noget helt andet end det, vi forestiller os, siger Per Østergaard.

Tanzania som helhed er nok fattigt, men befolkningen er generelt tilfreds, og landet fungerer. Solstrålehistorien er, at landet har været forskånet for krige og etniske stridigheder mellem de mange befolkningsgrupper, som dermed gør Tanzania til et af de mest stabile lande i Afrika.

En stor eksport

Eksporten består især af mineraler, nødder, fødevarer som f.eks. kaffe, te og diverse frugter.

- Men en stadig vigtigere del af landets økonomi er den voksende turisme, fortæller Per Østergaard. Solstrålerne rammer dog ikke alle på grund af en elendig og bureaukratisk offentlig sektor med korruption.

En stor arbejdsløshed og elendig infrastruktur belaster også mange i dagligdagen. Alligevel er den årlige vækst seks-syv procent.

BNP pr. person var i 2021 kun 2.800 USD mod cirka 68.000 USD i Danmark.

Nationalparker fyldt med dyr

Nationalparkerne i Tanzania har det største antal vilde dyr i alle størrelser i Afrika.

- Vi ser med stor sandsynlighed elefanter, giraffer, løver, geparder, flodheste, zebraer og hjortevildt i mange, meget forskellige størrelser plus mange andre arter og i hundredvis af forskellige fuglearter, fortæller Per Østergaard.

Hele 20 procent af Afrikas vilde dyr lever nemlig i Tanzania, hvor nationalparkerne udgør tæt på 25 procent af landarealet.

Ruaha Nationalpark, som besøges sidst på rejsen, ligger langt væk fra de mere kendte parker i den sydvestlige del af Tanzania mellem Iringa og Mbeya.

- Det betyder, at der kun kommer ganske få turister. Derfor bliver naturoplevelsen meget stor sammen med vores topprofessionelle parkguider, afrunder Per Østergaard.

Fakta om turen

Studieturen er tilrettelagt af det landbrugsfaglige rejsebureau rejs-og-oplev.

Den starter og slutter i Aalborg med fly til Dar es Salaam og retur derfra.

Prisen inkluderer næsten alt inklusive frokoster og aftensmad.

Se mere på www.rejsogoplev.dk – sidste frist for tilmelding er 6. november 2023.

Læs mere om Global Farming

Effektivt Landbrug har gennem de sidste 10 år rejst kloden rundt og besøgt landmænd i bl.a. Sydamerika, New Zealand, Uganda, Cambodia og Indien.

Læs mere her

Læs også