Danske Erik Busch er driftsleder på en 250 hektar stor sukkerrørsfarm på den australske østkyst i et af verdens mest produktive landbrugsområder.
- Vi ligger i et fladt landområde, der er nivelleret ud til en svag hældning, så vi kan vande via overrisling fra en stor dæmning, fortæller han midt i den travle høst af sukkerrør i denne uge.
- Dæmningen har heldigvis haft rigeligt med vand under hele den ekstreme tørke, der har været her i Queensland og ned til den sydlige del af Australien.
Og vandet har været godt udnyttet ved at løbe nede under de flere meter høje sukkerrørsplanter.
- Havde vi brugt vandingsanlæg i den kraftige hede, ville det mest vand være fordampet, inden det nåede ned i jorden til afgrødens rødder, fastslår Erik Busch.

Brænder den høstklare mark af

Det foreløbige høstudbytte lover derfor også godt med over 20 tons polsukker pr. hektar – noget, en dansk sukkerroeavler må se langt efter med kun det halve udbytte i den nuværende roekampagne.
- I sukkerrør høster vi 120-130 tons plantemasse pr. hektar, når det i år som i år går godt, fortæller Erik Busch.
Dagen før høst bliver hele sukkerrørsmarken brændt af – bogstaveligt talt.
- Vi tænder op i vindsiden og får maksimalt blus på ilden, der fejer gennem de tørre og meterhøje sukkerrør. Det fjerner al bladmasse og efterlader uden skader de sukkerholdige stængler.
De brændende sukkerrørsmarker med høje røgfaner er markante i det australske landskab og kan ses mange kilometer væk.
- De giver naturligvis en del sod og sorte partikler, der falder ned på alt i området – også vasketøj og havemøbler. Det er ikke altid lige populært, smiler Erik Busch.
- Men sådan er det at bo i et sukkerrørsområde, som man jo er klar over, når man køber hus herude.

Har sukkerprisen nået bunden?

Priserne på sukker er desværre på et meget lavt niveau i denne tid.
- Vi følger helt vm-sukkerprisen fra New York Stock Exchange og lige nu ligger den ikke ret meget over vores produktionsomkostninger.
Flere sukkerrørsavlere er da også begyndt at skifte de fleårige sukkerrør ud med andre afgrøder som for eksempel sojabønner. Men ikke hos Erik Busch.
Cirka 40 procent af verdens sukker produceres i dag i Brasilien, og her kan man let skifte over til at bruge sukkeret til fremstilling af ethanol, hvis det er i høj pris.
- Derfor betyder stigende oliepriser, som vi ser i denne tid, normalt også stigende sukkerpriser. Desuden har I jo i Europa også haft tørke og dermed meget lav sukkerroeproduktion – ligesom her i de områder af Australien, hvor man ikke har kunnet vande.
- Så jeg tror, vi indenfor nær fremtid vil se en prisstigning igen på vm-sukker. Og vi holder fast i vores produktion både ved lave og høje priser.
Tørken og de lave sukkerpriser har betydet, at man andre steder i Australien slet ikke høster sukkerrørsafgrøden i år.
- Man lader simpelthen sukkerrørene stå til næste år og håber på bedre priser, fortæller Erik Busch. 

Ekstrem tørke i Australien
• De øst- og sydlige landbrugsområder i Australien med delstaterne New South Wales, Victoria og Queensland har flere steder ikke fået regn siden marts i år
• Dæmninger og vandreservoirer er flere steder tømt for vand
• Mange steder er der ingen afgrøder at høste
• Hårdest ramt er farmere med husdyr, der vanskeligt kan skaffe grovfoder
• Mange har derfor måttet slagte deres besætninger
• I New South Wales har delstatsregeringen vedtaget en økonomisk hjælpepakke til delstatens farmere på knap en milliard kroner

Driftsleder i bedste landbrugsområde i Australien
Erik og Grethe Busch har ingen planer om at vende tilbage til Danmark foreløbig.
Global

Erik Busch har sammen med sin kone, Grethe Busch, købt hus i Australien for et par år siden lige syd for østkystbyen Townsville nær den sukkerrørsfarm, som han har ansvar for.
- Jeg kom herud som ung landmand for en hel del år siden på et arbejdsophold gennem udvekslingsorganisationen IAEA og blev efterfølgende tilbudt et lederjob på en anden danskejet farm, fortæller han.
- Gennem årerne er det nu blevet til en stribe lederjobs på forskellige farme hernede i Quensland.
Erik Busch og hans danske kone, Grethe, trives rigtig godt i Australien.
- Jeg er vældig godt tilpas med at have chefjobs uden at være bundet til mit eget landbrug. Især når jeg ser de vilkår, som nu gældsætter de danske landmand.

Mest produktive område
Erik Busch betegner selv den tropiske østkyst som det mest produktive landbrugsområde i Australien.
Det bakkede landskab er da også totalt dækket af frodige marker med sukkerrør, ananas og mange andre eksotiske afgrøder.
- Disse frugtbare jorde handles til priser omkring 100.000 kroner pr. hektar. 
- Men så kan man normalt også forvente høje udbytter – blandt andet da flere områder kan vandes.