bannerPos

Vejen til dansk svineproduktion helt uden antibiotika er åben

- I Danmark er vi stolte af vores lave forbrug af antibiotika. Men forbrugerne kræver endnu lavere forbrug. Og det er realistisk helt at stoppe med antibiotika i dansk svineproduktion, vurderer Pia Sørensen. Fotos: Jørgen P. Jensen

AF: JØRGEN P. JENSEN

FAGJOURNALIST
14-05-2019 13:20
Svinerådgiver Pia Sørensen ser en zink- og antibiotikafri svineproduktion som en mulighed. – Det vil stille endnu større krav til driftsledelse og især fodring, understreger hun på Biomin-konferencen i Wien.

Konferencen i Wien havde to danske oplægsholdere. Den anden var Pia Sørensen, der er rådgiver i den jyske SvineRådgivningen.

- Vi er 20 svinerådgivere, der ud over primært jyske svinebesætninger også har startet svinerådgivning i en række europæiske lande. Vi har desuden eget testcenter, TestGris, der årligt tester over 40.000 grise, starter Pia Sørensen sit indlæg for de godt 300 internationale fagfolk i Wien.

SvineRådgivningen ejes af Sagro, KHL, SLF, Vestjysk Landboforening og Lemvigegnens Landboforening.

- Vores styrke med så mange svinerådgivere er, at vi kan have eksperter på forskellige områder, og at vi kan samarbejde tæt med økonomirådgivere og veterinærer.

Nye forbud fra 2022

Pia Sørensen fremhæver derefter de emner, der især optager dansk svineproduktion i øjeblikket.

- At vi ligger helt oppe nær de 40 smågrise pr. årsso gennemsnitligt i visse besætninger har også sine udfordringer – som for eksempel lav fødselsvægt og krav om ekstra god driftsledelse og præcis fodring.

- Forbrugerne stiller stadig større krav om dokumenteret dyrevelfærd og fra 2022 er det slut med medicinsk zink og øget krav om meget lavt forbrug af antibiotika. Det giver behov for en særlig god kombination af fodermidler, tilskudsfoder og driftsledelse.

Hun understreger, at i Danmark ligger forbruget af antibiotika pr. gris fra fødsel til slagtning allerede lavt og er fortsat faldende.

- Men forbrugerne kræver endnu lavere forbrug af antibiotika og at svineproducenter helt stopper med at anvende antibiotika i svineproduktionen.

Antibiotika-fri produktion

Hun ser ikke en zink- og antibiotika-fri svineproduktion som umulig, men det sætter endnu højere krav til optimale staldforhold og driftsledelse.

- Antibiotika-fri produktion starter med at forberede soen på at lave nogle stærke smågrise gennem rigtig fodring. Vi fortsætter i farestalden med foder, der giver en god mælkeydelse og undgår diarré ved smågrisene, som det ofte ses i farestalden, fortæller Pia Sørensen.

- Opstarten af fodringen af smågrisene er meget vigtig, så de kommer godt i gang med at æde. Det fortsætter i klimastalden med foder, smågrisene kender og lavet af gode råvarer med lavt indhold af råprotein. Der skal være en god foderstrategi med forskellige faser, så grisene ved 15-30 kg er meget robuste. Samme strategi gentages i slagtesvinestalden.

Brugen af antibiotika skal ifølge Pia Sørensen altså i nær fremtid kunne erstattes af endnu mere fokus på fodring, stald- og klimaforhold lige fra de drægtige søer til de færdige slagtesvin.

Sønderjysk opstart i populært koncept

Porcus Svinefagdyrlæger inviterer for første gang alle ambitiøse sønderjyske smågriseproducenter og deres medarbejdere til indledende fælles møde og introduktion til Fokus 35 Vital-konceptet. Det sker tirsdag den 23. juni i lokalerne hos Landbosyd i Åbenrå.

Landboforeninger raser mod urealistisk reduktionsmål

En meget lav målbelastning omkring Smålandsfarvandet mellem Sjælland og Lolland-Falster truer 190 landbrugsbedrifter på livet. - Det må være en fejl, lyder det fra Torben Hansen, formand for Gefion, der også undrer sig over, at målbelastningen blev ændret drastisk efter en høring for fem år siden.

- Det er så barokt, at jeg næsten ikke kan tage det alvorligt

Landmand Niels Rasmussen afvander til vandløb, der løber ud i den åbne del af Smålandsfarvandet. Det bliver svært at reducere en udledning, der ikke er der, siger han.

Fordelene ved tidlig såning afhænger af vejret

Der kan være fordele ved tidlig såning, men det afhænger af vejret. Vælg under alle omstændigheder en sort, hvis egenskaber passer til såtidspunktet

Sortsvalg i vinterhvede

Et højt, stabilt udbytte er den vigtigste parameter, når du skal vælge vinterhvedesort. Men ifølge Seges har også andre forhold betydning for sortsvalget.

Det varme vejr i pinsen har sat gang i flyvningen af hvedegalmyg

Planteavlskonsulenter landet over foretager hver uge observationer i afgrøderne og melder angreb af skadegørere ind til landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen. Her er en kort status på denne uges registreringer.

Landbrug og safari i Uganda

Uganda rummer masser af muligheder, som kun få danskere har stiftet bekendtskab med endnu. Men landet tæt på ækvator er inde i en hastig udvikling, som også nogle danske landmænd er med i.

Grundloven i klemme mellem spildevand og corona

Bæredygtigt Landbrugs formand skulle have holdt denne tale ved grundlovsmødet på Gråsten Landbrugsskole. Ligesom så meget andet i denne tid blev mødet aflyst. Talen kan nu læses her.
Side 1 af 1853 (37047 artikler)Prev1234567185118521853Next