bannerPos

Vejen til dansk svineproduktion helt uden antibiotika er åben

- I Danmark er vi stolte af vores lave forbrug af antibiotika. Men forbrugerne kræver endnu lavere forbrug. Og det er realistisk helt at stoppe med antibiotika i dansk svineproduktion, vurderer Pia Sørensen. Fotos: Jørgen P. Jensen

Jørgen P. Jensen

14-05-2019 13:20
Svinerådgiver Pia Sørensen ser en zink- og antibiotikafri svineproduktion som en mulighed. – Det vil stille endnu større krav til driftsledelse og især fodring, understreger hun på Biomin-konferencen i Wien.

Konferencen i Wien havde to danske oplægsholdere. Den anden var Pia Sørensen, der er rådgiver i den jyske SvineRådgivningen.

- Vi er 20 svinerådgivere, der ud over primært jyske svinebesætninger også har startet svinerådgivning i en række europæiske lande. Vi har desuden eget testcenter, TestGris, der årligt tester over 40.000 grise, starter Pia Sørensen sit indlæg for de godt 300 internationale fagfolk i Wien.

SvineRådgivningen ejes af Sagro, KHL, SLF, Vestjysk Landboforening og Lemvigegnens Landboforening.

- Vores styrke med så mange svinerådgivere er, at vi kan have eksperter på forskellige områder, og at vi kan samarbejde tæt med økonomirådgivere og veterinærer.

Nye forbud fra 2022

Pia Sørensen fremhæver derefter de emner, der især optager dansk svineproduktion i øjeblikket.

- At vi ligger helt oppe nær de 40 smågrise pr. årsso gennemsnitligt i visse besætninger har også sine udfordringer – som for eksempel lav fødselsvægt og krav om ekstra god driftsledelse og præcis fodring.

- Forbrugerne stiller stadig større krav om dokumenteret dyrevelfærd og fra 2022 er det slut med medicinsk zink og øget krav om meget lavt forbrug af antibiotika. Det giver behov for en særlig god kombination af fodermidler, tilskudsfoder og driftsledelse.

Hun understreger, at i Danmark ligger forbruget af antibiotika pr. gris fra fødsel til slagtning allerede lavt og er fortsat faldende.

- Men forbrugerne kræver endnu lavere forbrug af antibiotika og at svineproducenter helt stopper med at anvende antibiotika i svineproduktionen.

Antibiotika-fri produktion

Hun ser ikke en zink- og antibiotika-fri svineproduktion som umulig, men det sætter endnu højere krav til optimale staldforhold og driftsledelse.

- Antibiotika-fri produktion starter med at forberede soen på at lave nogle stærke smågrise gennem rigtig fodring. Vi fortsætter i farestalden med foder, der giver en god mælkeydelse og undgår diarré ved smågrisene, som det ofte ses i farestalden, fortæller Pia Sørensen.

- Opstarten af fodringen af smågrisene er meget vigtig, så de kommer godt i gang med at æde. Det fortsætter i klimastalden med foder, smågrisene kender og lavet af gode råvarer med lavt indhold af råprotein. Der skal være en god foderstrategi med forskellige faser, så grisene ved 15-30 kg er meget robuste. Samme strategi gentages i slagtesvinestalden.

Brugen af antibiotika skal ifølge Pia Sørensen altså i nær fremtid kunne erstattes af endnu mere fokus på fodring, stald- og klimaforhold lige fra de drægtige søer til de færdige slagtesvin.

Ny type afdækning til ensilagestakken

Silage Safe er navnet på et nyt system til afdækning af ensilagestakkene, der går udenom dæksider.

Landbrugsuddannelsen lukker i Holstebro

Der var glæde, optimisme og en tro på flere elever, da Uddannelsescenter Holstebro og Landboforeningen Holstebro Struer i efteråret kunne meddele at landbrugsuddannelsen skulle flytte fra Lægaard Landbrugsskole til Uddannelsescenter Holstebro. Men glæden holdt kun kort og nu nedlægges uddannelsen.

Styrelse ændrer i vilkår for efterafgrøder

Landbrugsstyrelsen har ændret i vilkårene for at indberette efterafgrøder, alternativer herfor samt for at opgøre sit krav om pligtige og husdyrefterafgrøder.

Danish Crown sænker noteringen

Danish Crown sænker noteringen for slagtesvin med 40 øre, så den fremover er på 11,40 kroner.

Nyt biogasanlæg rykker tættere på

De nødvendige tilladelser til et nyt biogasanlæg i Sønderjylland er nu kommet i hus, og hvis landmændene bakker op, kan der indbydes til rejsegilde i efteråret.

Store stigninger i traktorsalget

John Deere indtager førstepladsen for juni måned og er også nummer ét for første halvår af 2019.

Korn i amerikanersiloer kræver korrekt management

- Husk, at korn opbevaret i amerikanersiloer skal beluftes hver tredje uge hele året rundt. Det er blot en af anbefalingerne fra chefkonsulent Jan Brochstedt Olsen.

EU’s miljøpolitik skal være et forbillede for resten af verden

Miljøminister Lea Wermelin tager i dag til Helsinki for at mødes med de europæiske kollegaer for at drøfte fremtidens miljøpolitik med det klare mål, at de europæiske lande skal sætte sig i spidsen for arbejdet for en mere grøn og bæredygtig fremtid.

Landbruget fik ros på havnen i Aalborg

Agri Nords tiltag ved The Tall Ships Races i Aalborg blev positivt modtaget af både forbrugere, landmænd og politikere.

- Vi bør øge landbrugsproduktionen, ikke sænke den, i klimaets navn

Det danske landbrug er et af de mest klimavenlige i verden, så det vil være en katastrofe for klimaet, hvis vi vælger at lukke ned for produktionen for at leve op til diverse klimakrav, mener områdedirektør i Landbrug & Fødevarer Niels Peter Nørring. Se videoen og hør hans argumenter.
Side 1 af 1583 (31644 artikler)Prev1234567158115821583Next