Kontroversiel overskrift fra Samvirke skal berigtiges, lyder det fra pressechef i Landbrug & Fødevarer, Morten Nielsen, der onsdag sendte en klage af sted til Coops magasin, der bryster sig af at have over 1 million læsere. Selve artiklen er L&F også utilfreds med.
Den foruroligende overskrift i bladet Samvirke i denne måned om, at det snart kan være slut med at drikke vand fra hanen, skal berigtiges.
Det mener Landbrug & Fødevarer, som onsdag sendte en klage af sted til bladet, der med over en million læsere er det mest læste månedsmagasin i Danmark.
Fra pressechef i Landbrug & Fødevarer Morten Nielsen lyder det, at der på ingen måde er belæg for påstanden, hvor blandt andet pesticider fra landbruget får skylden. Det gælder blandt andet glyphosat, som myndighederne ellers selv ikke vurderer som nogen trussel for grundvandet. Det gør ej heller Geus, som står for grundvandsovervågningen.
- Det er helt urimeligt, at der bliver gravet grøfter på den her måde. Mange af de her diskussioner er jo svære nok i forvejen. Så kan det ikke nytte noget, at man skaber polarisering af den her samtale om, hvordan tingene skal være og tingene skal gøres. Jeg agter at skrive en skarp klage til Samvirke, hvor jeg vil bede dem om at berigtige den overskrift, som der jo tydeligvis ikke er belæg for, siger Morten Nielsen.
»Forbandet sludder«
Han henviser til, at Effektivt Landbrug jo blandt andet i tirsdagens udgave har talt med flere eksperter, som ikke mener, at overskriften holder. Blandt andet lød det fra Hans-Jørgen Albrechtsen, professor på Institut for Vand & Miljøteknologi på DTU:
- Det er noget forbandet sludder
- Nej, det mener jeg, undskyld mig, er noget forbandet sludder. Der står vist også noget med, at vi er ved at løbe tør for drikkevand i de store byer. - Og nej, det er vi heller ikke. Med de teknologier, som vi har, kan vi jo til enhver tid sikre os, at der kommer vand ud af hanen i god og sikker kvalitet, sagde professoren, som ellers også var ham, der bragte problemerne omkring glyphosat i grundvandet på bordet i Samvirkes artikel.
Også fra Danva, der bestemt ikke holder sig tilbage med at kræve yderligere stramninger for landbrugets brug af pesticider, lød det, at det snart kan være slut med at drikke vand fra hanen.
Utilfreds med kildevalg
Fra Morten Nielsen lyder det om selve artiklen, at han finder valget af kilder for »forholdsvist ensidigt«, hvilket han også vil påpege.
Han peger her på, at Danmarks Naturfredningsforenings Walter Brüsch blandt andet spiller en stor rolle i artiklen, og ifølge pressechefen bliver tillagt en ekspertrolle, til trods for han repræsenterer en forening med en klar politisk agenda. Danmarks Naturfredningsforening arbejder således for et økologisk dansk landbrug i Danmark.
- Man prøver at bygge hans troværdighed op ved at nævne hans tidligere beskæftigelse (tidligere seniorrådgiver i Geus, red.), men han når jo i løbet af artiklen at fremføre flere kendte synspunkter fra Danmarks Naturfredningsforening.
- Og ja, det er da sådan set fair nok, at de synspunkter bliver fremlagt, men for mig at se er det lidt mærkeligt, at man vælger en politisk kilde og bruger ham som ekspert, siger Morten Nielsen.
Han fortæller, at det svarer til, at et medie vælger en medarbejder fra et politisk parti og bruger vedkommende som ekspert uden så meget at spørge nogle fra andre partier.
Forpligtelse
Ifølge pressechefen er Landbrug & Fødevarer ikke blevet spurgt om at deltage i artiklen.
- Og man kan også undre sig over, at man ikke finder det relevant at spørge Miljøstyrelsen. Det virker som om, at der har været en dagsorden med den her artikel, og det er ganske enkelt ikke i orden, siger Morten Nielsen.
Han fortæller, at det bestemt ikke er uvæsentligt, hvad der står i et blad som Samvirke.
- De har jo en pligt, ligesom alle andre, til at bidrage til den samtale, som vi skal have om nogle af alle de her svære diskussioner. Det gælder på miljøområdet, klimaområdet og alle mulige andre områder. Og forudsætningen for den samtale er, at vi også opfører os ordentligt og ikke prøver at skabe følelsesbaserede oplevelser frem for faktabaserede. Samvirke har en enorm læserskare og en enorm forpligtelse til at sørge for ikke at drive politik. Og gør de det, så bør de deklarere det meget, meget tydeligt, siger Morten Nielsen.
Afviste kritik
Fra chefredaktør i Samvirke Maiken Riis Friberg lød det i tirsdagens udgave af Effektivt Landbrug, at hun står på mål for overskriften på forsiden. Hun henviste til journalisten bag artiklen for yderligere spørgsmål. Fra journalisten Kristian Herlufsen lød det om selve artiklen:
- Der er jo ingen grund til som landmand at føle sig jagtet på grund af det her grundvandstema. Jeg synes, at vi pænt, ordentligt og sagligt beskriver tilstanden for Danmarks grundvand, sagde han og henviste til, at der i artiklen optræder flere uvildige eksperter fra både DTU, GEUS og interesseorganisationer.
Samvirke står inde for påstand på forside
lasse@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 61 22 67 35