Wrapballer i mellemstørrelse hitter

Solmarkens Maskinstation oplever, at flere vælger at få presset deres wraphø i mellemstørrelse, fordi det er billigere end små baller, og ballerne stadig er til at håndtere.

Criap Midi-Baler 85 er hollandsk og presser baller i størrelsen Ø85x95. Seneste nye ved Solmarkens Maskinstation er udstyret til ensileringsmiddel. Mange kunder er blevet glade for mellemstørrelsen. - Denne har fast ballekammer og laver baller, som er Ø85x95. Det betyder, at man får en lidt større wrapballe, som er billigere at lave, men som stadig kan håndteres ude i stalden, forklarer Kristian Nielsen, Solmarkens Maskinstation. Solmarkens Maskinstation og Kristian Nielsen presser wrapballer i mellemstørrelse, men kan stadig presse de små baller med den lille presser.

Det er til hestefolk, at denne hollandske Criap Midi-Baler 85 wrapper baller. Maskinen har kørt i tre sæsoner ved Kristian Nielsen, som er indehaver af Solmarkens Maskinstation i det sydlige Himmerland og siden 2004 har specialiseret sig i hestewrap.

Dengang købte han en lille presser, som kunne lave Ø60x60 baller, men savnede en robust maskine, som kunne lave større baller, uden dog at være Ø120x120, så de stadig kunne håndteres ude i hestestaldene.

Valget faldt på en Criap, som ifølge Kristian Nielsen, er den eneste af sin slags i Danmark. Den kommer fra Holland, og Kristian Nielsen er sidenhen blevet blåstemplet som forhandler af maskinen i Danmark.

Nem håndtering

I dag kører Kristian Nielsen med begge maskiner og laver wrapballer efter kundernes ønske.

Mange er startet med de små baller, men kan se flere fordele i dem, der lige er en tand større.

- Denne har fast ballekammer og laver baller, som er Ø85x95. Det betyder, at man får en lidt større wrapballe, som er billigere at lave, men som stadig kan håndteres ude i stalden, forklarer Kristian Nielsen, der har flere kunder, som vælger de små baller til dyrskuer og ridestævner og mellemstørrelsen til »hverdagen«.

Enkelte kunder tør ikke tage springet og gå over til mellemstørrelsen til fodring i hverdagen, fordi de er nervøse for ikke at kunne håndtere wrapballen, men det bør de ikke være, mener maskinstationsejeren.

- Den her mellemstørrelse vejer mellem 100 og 125 kg og kan sagtens håndteres og rulles rundt med i stalden. De kan gå ind gennem en dør eller ind i en hesteboks, og det er det, jeg synes, er så fantastisk ved den ballestørrelse, forklarer Kristian Nielsen, som har mange kunder, der er rigtig glad for størrelsen.

Større kapacitet

Ligesom kunderne er glade for wrapballerne, er Kristian glad for maskinen.

- Jeg havde faktisk ledt efter den i ti år. Det er en kraftig og robust maskine, som har en større kapacitet end den lille. Til denne sæson kommer den til at presse mellem 3.000 og 4.000 baller, siger Kristian Nielsen, som synes, den minder om Mchale, hvis han skal sammenligne den med en anden presser.

Kan tilsætte ensileringsmiddel

Kristian Nielsen har til seneste sæson haft monteret en dunk på traktoren til ensileringsmiddel. Noget maskinstationsejeren tror, der kommer mere af fremover, også indenfor hesteverdenen.

Samtidig drømmer han om at få bygget en fugtighedsmåler, og en vægt, så hver enkelt balle kan vejes.

Hver balles pakkes med 8-10 lag plastik efter ønske, og ballen vendes om, inden den rammer jorden, så den sættes på den ende, hvor der er mest plastik.

Det de andre ikke har

Selv har Kristian været selvstændig siden 90´erne. Han prøver at have noget i sin maskinpark, som ikke findes ved enhver anden, og han går især meget op i pleje af græsmarker. Derfor kører han også en del med sin græsmarkslufter, også ved hestefolk. Her oplever han især en stor fordel i, at marken efterfølgende bliver langt bedre til at lede vandet væk.

Kristian driver foruden sin maskinstation omkring 10 hektar jord, selvfølgelig med græs. Tre forskellige typer, som han selvfølgelig laver til wraphø for salg. Det bliver til mellem 100 og 150 baller om året, og her er også langt hovedparten af kunderne, hestefolk.

Kristian Nielsen kører i området Skive, Viborg, Randers, Hadsten og op til omkring Støvring.

Læs også