Endelig er danske frieser-hingste klar til avl
Det er aldrig tidligere lykkedes at få en dansk opdrættet frieser-hingst godkendt til avl, men denne vinter slap hele to igennem nåleøjet. Den ene er fra Hyllested Østergaard i Himmerland.

Yme 507 er en af de to første danske frieser-hingste nogensinde, der er godkendt som avlshingst. Privatfoto
Efter adskillige danske forsøg uden succes, blev der hvisket lidt rundt omkring i de danske frieser-kroge om, at det kun var hollændere, der kunne få sine hingste godkendt til avl.
Det blev der for nylig lavet om på, da hele to dansk-opdrættede hingste slap gennem nåleøjet blandt de seks, der blev udvalgt i et skarpt felt på 300 hingste.
For Hessel-Jan Oosterhof og familien på Hyllested Østergaard ved Suldrup i Himmerland var det en stor dag, da Yme 507 blev godkendt.
- Det var en festdag, og det blev også fejret. Jeg sammenligner det lidt med en atlet, der har taget en medalje til de Olympiske Lege. Så har man opnået det største, og kan trække sig tilbage med god samvittighed. Jeg har dog ikke tænkt mig at stoppe, fortæller Hessel-Jan Oosterhof med et grin.
Ny passion
Passionen for heste – og især frieserne er kommet snigende gennem årene, fortæller landmanden, der udover de 11 heste i stalden også har 1.300 malkekøer at passe i et I/S med sin søn.
- Da vi flyttede til Danmark for 25 år siden, så jeg heste som en meget dyr hobby – og frieserne var rigtig dyre. Dengang havde jeg nok i køerne, fortæller den hesteavlende mælkeproducent, der oprindelig stammer fra Friesland i den nordlige del af Holland – friesernes hjemstavn.
- Men for 12 år siden købte vi så en flot frieser-hoppe. Vi blev nok lidt nostalgiske. Og så har det altså grebet om sig siden.
Og det er ikke ridning eller træningen af de store sorte heste, der driver værket for den himmerlandske hollænder.
- Det er avlen, jeg synes er sjov. Og i forhold til køerne, hvor det hele er meget styret af tallene, handler det mere om gefühl, når det kommer til heste. Der handler det om at kunne se, hvilke hopper og hingste, der kunne være gode sammen – og selvfølgelig skal der også lidt held med i spillet. Når det så lykkes, er det bare helt fantastisk. Og en avlshingst, det er det alle stutterier håber på at kunne lave.
Bliver i Holland
Yme 507 var det himmerlandske stutteris tredje forsøg på at få en avlsgodkendt hingst.
- Det er flot. Der er hollændere, der prøver 20 gange, før det lykkes, og nogle lykkes måske aldrig. For os, der går op i frieser-heste er det i hvert fald et stykke Danmarks-historie, fortæller Gerbrig Postma, der hjælper til på gården og selv er en del af Frieser Nord – den nordjyske lokalforening under Dansk Frieser Forbund.
Og mens valget af friesere på Hyllested Østergaard kan have noget at gøre med den fælles hjemstavn, er Gerbrig Postma ikke i tvivl om, hvorfor hun foretrækker frieserne.
- Det er en venlig race, som knytter bånd til mennesker. Og så har den et meget mildere temperament end en varmblodshoppe, der kan sprænge i luften bare der flyver en fugl forbi den, siger hun.
Med status af avlshingst bliver Yme boende hos Hessel-Jan Oosterhofs samarbejdspartner Age Okkema på hingstestationen Stal de Mersken i Holland.
- Frieseren er for lille en race til, at der er nogen idé i at have en avlshingst i Danmark. De skal til Holland eller USA, forklarer Hessel-Jan Oosterhof, og fortæller, at de bedste avlshingste kan klare op til 180 bedækninger om året.
I Danmark har man omkring 1.500 frieser-heste, mens der på verdensplan lever omkring 75.000.
Danske avlshingste
Udover Yme 507 fra Hyllested Østergaard ved Suldrup blev også Ulbe 506 fra Frieserstutteri Ellemose i Nordborg på sønderjyske Als godkendt som avlshingst.
I alt stillede 300 hingste op til bedømmelse – heraf seks fra Danmark.
Frieseren
Oprindelse: Holland
Udbredelse: Cirka 75.000 på verdensplan, heraf cirka 1.500 i Danmark
Egenskaber: Køre- og ridehest